pátek 27. prosince 2019

Druhy šampaňského

Do této skupiny patří téměř všechny hlavní výrobci. RM (Recoltant-manipulant) - Víno dům je vlastníkem vinic a kontroluje celý výrobní cyklus šampaňského až po stáčení. Vybírejte si Šampaňské podle parametrů a srovnávejte ceny z internetových obchodů na.


Zástupce sladších Champagne, které tvoří celkové produkce. Druhy šampaňského rozlišujeme jak podle stáří jednotlivých odrů tak podle. Předpokládá se, že šampaňské je low-alkohol nápoj, pevnost není vyší než pivo.

Ale ve skutečnosti to není tak jednoduché. Za prvé, šumivé víno má. Stáří odrůd určuje, zda se jedná o ročníkové, nebo neročníkové víno. Ročníkové víno je typické tím, že se při jeho výrobě můžou kombinovat různé odrůdy vína a vinic, které ovšem pochází ze stejného roku. Oblast Champagne je našinci známá především díky produkci pravého šampaňského vína.


Jak šumivý poklad z Francie vznikl? Jaké druhy šampaňského existují? Každé šampaňské je jedinečné a získává své specifické vlastnosti podle použité kombinace.

Převažující Chardonnay se bude vyznačovat kyselinkou a potenciálem k pomalému, dlouhému zrání. S lahví šampaňského , která cenově výrazně převyšuje ostatní šumivá a perlivá vína, si kupujeme nejen výsledek cenové politiky výrobců a pěstitelů z Champagne, ale i kousek francouzské historie a tradice. K tomu je potřeba připočítat i několikaletou práci a péči sklepmistrů o každou láhev. Ale netřeba propadat skepsi. Ti z nás, kdo nemusí nutně slavit.


Champagne, a jeho mnohdy kvalitní napodobenina nazývaná jako sekt, neodmyslitelně patří k slavnostním. Přijďte si vychutnat vybrané druhy šampaňského a variací kanapek! Výběr francouzských vín a šampaňského na stránce Wine Prague je ohromný.


Připravili jsme pro Vás krátkého průvodce šampaňským a víny. Ročníková šampaňská vínavznikají mícháním různých odrůd vína z různých vinic, vždy však ze stejného roku. Vedle toho neročníková šampaňská vína vznikají mícháním z vín různých ročníků, odrůd a vinic.


Tato šampaňská vína většinou nejsou vhodná k archivaci. Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier a tyto druhy se pěstují pro výrobu „šampaňského“ i v Anglii. Pro doplnění snad ještě informace, že tento druh vína zraje měsíců až tři roky a průměrná láhev dokáže vyprodukovat až milionů bublinek, proto se alkohol dostane rychleji do krve.


Typy a druhy Českého piva Světlé, tmavé, polotmavé, s pěnou i bez, hořké či naopak sladké, s příchutí ovoce, medu i karamele, filtrované nebo nefiltrované, dobré i špatné. Tak takové jej známe z vlastní zkušenosti - české pivo. Nejtypičtější druhy v Česku jsou spodně kvašená piva výčepní a ležáky.

To však nejsou jediné druhy piva. Hlavním novoročním nápojem je šampaňské. Neročníkové šampaňské víno se příliš nedoporučuje k archivaci, protože může být vyráběno z vín klidně až let starých. Sabráž není příliš složitá a zvládne ji téměř každý, ale měla by se provádět jen při výjimečných situacích (oslava kulatých narozenin) a s obyčejnějšími druhy šampaňského.


Jak na sabráž, si přečtěte v našem rámečku na konci článku. K výrobě šampaňského se používají tři odrůdy vína – dva druhy modrých hroznů, a to Pinot Noir a Pinot Meunier a jeden druh bílého hroznu – Chardonnay. Ve stručnosti lze postup výroby popsat takto: hrozny se nejdříve lisují, pak kvasí ve velkých nádobách.


Poté se jednotlivé odrůdy smísí a opět kvasí. Odstraní se sedlina, přidá se likér a víno se sleje do lahví. Fakultativní služby: degustace šampaňského v okolí Épernay – asi EUR (druhy šampaňského ), degustace šampaňského ve vinařství Château de Pierry – asi EUR (druhy šampaňského ). Druhy skleniček vždy vybírá hostitel, proto musí znát kdy a jaké používat.


Pivo se začalo dělit na čtyři základní skupiny dle barvy a extraktů původní mladiny před zkvašením, obsahu alkoholu či způsobu konečné úpravy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky