čtvrtek 28. dubna 2016

Anýz badyán

Jsou to sušená souplodí s lesklými semeny pocházející ze stromu s názvem badyáník pravý ( Illicium verum ). Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Zajímavé, u nás ne příliš používané koření nazýváme také „hvězdicový anýz nebo „čínský anýz.


Přes podoby v jejich jménu a chuť, anýz a badyánu jsou dvě velmi odlišné koření.

Pravda anýz , bylina v rodině petržel, produkuje malé semena s silný. S badyánem se nejčastěji setkáváme v průběhu Vánoc. Jeho účinky si však můžete užívat celoročně.


Hvězdicová souplodí se sklízejí těsně před plnou zralostí od března do května. Pochází z jihozápadní Číny. Používá se zejména v asijských kuchyních.


U nás se většinou přidává do pečiva, perníků, do hruškových a jablečných kompotů a povidel. Badyán vypadá jako hnědavé hvězdičky.

Do svařeného vína se dávají celé hvězdičky které vypadají nádherně. Typická vánoční koření najdou využití i jinde než v kuchyni. Vanilka, hřebíček, badyán či další druhy mají léčebné účinky. Přejít na Japonský anýz – Japonský hvězdicový anýz (Illicium anisatum) je podobný strom pocházející, jak název napovídá, z Japonska.


Neboli hvězdičkové koření jsou plody malého čínského stromu. U nás se používá do pečiva zejména do perníku, vánočního pečiva, povidel, kompotů a marmelád. Ochucuje likéry jako anýzovka či pastis, používá se i do žvýkaček a cukrovinek. Kde koupit jednodruhové koření badyán celý, anýz mletý, badyán celý bio a jiné? V Království chuti, Nuselská 1 Praha - Nusle.


Regulace krevního cukru Vysoká hladina cukru v krvi může způsobovat různé problémy, od zvýšeného žízně až po obtížnost soustředění, únavu a dokonce i neúmyslnou ztrátu hmotnosti. Chuť tohoto koření je výrazná a silná, používá se jen v malém množství. Koriandr se používáme jak pro sladké, tak i kořeněné pokrmy. Používají se celé hvězdicovité měchýřky i se semeny, a to v pokrmech, které se vaří delší dobu.


K ochucení minutek je vhodnější badyán mletý nebo drcený. Zvláštní kombinace pálivosti a sladkosti z něj dělá koření sice jemné, ale natolik výrazné, že se má vždy užívat s citem. Koření objednané od nás je nepoškozený a vhodný tudíž i jako dekorativní prvek na adventní věnce.

Anýz a badyán vypadají odlišně, ale mají podobné účinky. Původní hudba maestro Střízlivid. Svépomocné příručky, relaxační nahrávky, smích at.


Jiné názvy: hvězdicový anýz , čínský anýz , hvězdicové koření Anglický název: star anis Latinské jméno: Illicium verum Používaná část rostliny. Popis : Speciální pekařský výrobek podle historicky zachované receptury z hladké mouky, mletého cukru, celých vajec, vody, prášku do pečiva, koření (skořice, anýz , hřebíček, badyán ) a medu nebo karamelu. Skvěle se hodí do sladkých receptů, ale stojí za to ho zkusit i na slano. Jako koření se používají plody badyáníku pravého tvořící krásné souplodí ve tvaru hvězdičky.


A protože mají vůni velice podobnou anýzu (obsahují stejnou silici aneton) používá se pro něj také označení hvězdičkový anýz. Toto jméno se používá v různých obměnách po celém světě. Je příjemně sladký, protože obsahuje až cenné silice Anetol, která tuto sladkou chuť způsobuje. Anetol třináctkrát sladší než cukr a má významné chuťové vlastnosti. Samotné koření má poměrně zvláštní tvar, protože vypadá jako hvězdička.


Jeho chuť je kombinací kořeněné a sladké. Vůní i chutí je podobný anýzu, je ovšem silnější. Valašské koláče ( frgále) Koláče.


Nejčastěji se s nimi setkáte o velikonočních nebo vánočních svátcích a na ho.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky