pátek 29. dubna 2016

Škůdci cibule

Kuchyňská cibule není napadána takovým množstvím patogenů, jako některé jiné druhy zelenin. I přesto v žádném případě nemůžeme mluvit o tom, že pěstování této kvalitní a oblíbené zeleniny je bez problémů. Na všech nadzemních částech všech druhů a typů cibule (kuchyňská, šalotka, zimní, ale i některé okrasné česneky) vznikají nejprve rozptýlené. Další choroby cibule Sklerociniová hniloba cibule , další z nepříjemných chorob, poškozuje nejen cibule , ale i hlízy okrasných květin, jako jsou hyacinty, tulipány, narcisy a další. Houbomilka česneková – cibule pěstovaná ze sazečky se na jaře kroutí, vadne, odumírají listy a rostliny hynou.


Původcem je moucha houbomilka česneková.

Vlastní cibule je nejlepší. Jen těžko bude mít jídlo takový šmak, jako když ho uvaříte z právě vytržené čerstvé cibule. Koncem června a na začátku července už si můžete pochutnat na prvních zakulacených cibulkách, jsou sladké a šťavnaté. Ačkoli cibule je nenáročná, nechoďte kolem ní úplně bez povšimnutí.


Největší fórum, prostředky proti škůdcům, poradna. Videa, popis škůdce, řešení. Následující škůdci byli nalezeni pouze ojediněle (dosud bez hospodářského významu): krytonosec Oprohinus suturalis, vrtalka Liriomyza nietzkei, drátovci (Agriotes lineatus).


Jak se vypořádat s napadenou rostlinkou či stromem? Jak onemocněním předcházet?

Vrtalka, postrach póru i cibule Pór napadla moucha vrtalka pórová ( Phytomyza gymnostoma ), která neškodí jenom na póru, ale převážně napadá ozimou cibuli, rovněž ze sazečky raně vzešlou cibuli a česnek v jarním období, později všechny odrůdy pórku a nakonec opět cibuli vzešlou z letních výsevů. Ahoj vsem, chci se Vas zeptat na nazor: poprve pestuji zeleninu a uz delsi dobu sleduju, ze cibule je jina, nez jsem vidala jinde na zahradkach. Významné škody způsobují během let hromadného letu na začátku vývoje a období růstu cibule. Cibulka je nebezpečná cibule.


I cibule však může onemocnět. Jaké choroby může nachytat a jak s nimi zatočit, si povíme v následujícím článku. Larva květilky cibulové je nažloutlá, dlouhá cca 7mm. Vyplatí se prohlédnout si důkladně všechny cibule.


Protože nosiči viru jsou hmyz, stojí za to včas chránit cibuli před škůdci. Orchideje, vyznačující se neuvěřitelnou rozmanitostí tvarů, barev i velikostí květů a především dlouhou. Choroby a škůdci orchidejí. Nejlépe se cibuli daří na propustných písčitohlinitých půdách po bramborách nebo luskovinách.


Stín jí nesvědčí, nejlépe se jí bude naopak dařit na prosluněném místě. Měli byste pečlivě zacházet s vaší sklizní v jakékoliv fázi jejího vývoje, abyste si všimli příznaků poškození včas. S včasným určením nepřátelského druhu a správnými opatřeními k jeho potlačení lze ušetřit velkou část plodiny.


Plodová zelenina zahrnuje druhy u spotřebitelů oblíbené a rozšířené a její obliba neustále stoupá. Při pěstování cibule mají rozhodující význam hospodářsky závažné ztráty na výnosech a kvalitě způsobené chorobami a škůdci. Nejčastějšími chorobami cibule při skladování je šedá a bakteriální hniloba, stejně jako virová mozaika.


Během prvního roku života tvoří pouze cibuli, ve druhé - vyvrhuje květinovou stonku ve tvaru rovného, vysokého.

Hlavní choroby cibule a boj proti nim různými způsoby. Rostliny a růst cibule v malé ploše nebo na obrovské plantáži není těžké , pokud budete postupovat. Když pak tyto cibule brzy na jaře vysadíme na záhon, narůstají jim jen listy, ne však květní stonek.


Jako ochranu provedeme postřik cibule fungicidním prostředkem ještě před objevením spor nemoci (zvětšeno na obrázku vpravo), jako prevenci. Ale ona sama je docela zranitelná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky