Většinou jsou natě polehlé, uschlé, jdou snadno vytáhnout ze země. Rané brambory jsou mimo jiné typické nevyzrálou slupkou a nižším množstvím škrobu. Naopak obsahují spousty vody a nejsou vhodné pro skladování.
Za signál zralosti lze považovat také uschlou nať. Když začíná schnout, čas sklizně se přiblíží. Uschlé rostliny je zbytečné dál nechávat v zemině.
Rycí vidle a hurá na věc Pro sklizeň brambor si vyberte poněkud. Chcete-li tedy brambory rané na brzkou spotřebu i brambory pozdní na uskladnění, nezbývá než zasadit si dva záhony a ty sklízet postupně. Na vyzrávání brambor se nemalou měrou podílí i podnebí, ve kterém brambory pěstujete, a počasí, které zrovna panuje. Ale jsou-li brambory hnojené organickými hnojivy, nemají na předplodiny zvláštní požadavky. Výhodou je, že časná sklizeň raných brambor uvolňuje brzy místo pro další plodinu ve stejném roce (květák, kapustu, kedlubny, zelí, pór, mrkev, fazol, hrášek apod.), květiny, případně zelené hnojení.
Ideální tedy při jejich pěstování v malém je, když sklidíte jen tolik hlíz, kolik potřebujete k okamžité konzumaci. Nárůst zaznamenala zejména Čína a Indie. Každý Čech zkonzumuje asi kilogramů brambor ročně.
Cena za kilogram vystřelila ke třiceti korunám. Kdo má na sklizeň úrody brambor pořízenu mechanizaci, tomu není třeba vysvětlovat, co použít a jak. Při velkém objemu výpěstků by se pěstitel s rycími vidlemi doslova udřel. Hned po sklizni uložíme vytříděné brambory v tenké vrstvě do temné, suché a dobře větrané místnosti. Necháme je zde vydýchat, jelikož mají ještě poměrně vysokou vnitřní vlhkost.
Lilek brambor je kulturní rostlina s tetraploidním genomem (4n = 48). Víte, kdy sklízet brambory ? Naprosto prozaická otázka bývá mnohými zodpovězena s velkou samozřejmostí. Ve skutečnosti ale spousta lidí nemá ani potuchy o. Ideální je střídat plodiny na zahrádce tak, aby rané brambory přišly na stejné místo nejdříve za tři roky (pozdní brambory lépe za čtyři roky).
Zemědělci zahájili sklizeň raných brambor. Sklidilo se přes 8tisíc tun. Loni to bylo na tisících hektarech 5tisíc tun. To nastává asi tři měsíce po výsadbě. Známé rčení naskočilo v posledních měsících mezi regály málokomu.
Jednou jsem vysadil brambory až začátkem června, protože první várka zmrzla v květu, tak jsem je vyhodil a zasadil znovu. Hlízy chráníme před zbytečným poškozením a před uskladněním vytřídíme ty, které napadla hniloba či plíseň. Uskladňujeme brambory Po vydýchání můžeme brambory napytlovat a umístit do tmavého a dobře větraného sklepa.
Určitě jste se setkali s tím, že brambory jsou v obchodech omyté, já je omývat nedoporučuji, jsou pak náchylnější ke skladování.
Dále by měli brambory ležet někde kde proudí vzduch v přepravkách, aby se zacelili rány vzniklé při dobývání. Listy žloutnou, hnědnou a pak zasychají. Pokud se projeví náznaky napadení natě plísní bramborovou (Phytophthora infestans), je nutné brambory vyrýt dřív, než plíseň napadne hlízy. V závislosti na odrůdě dozrávají brambory prakticky od června až do října.
Vše závisí také na tom, zda jste brzy na jaře vysazovali již předklíčené hlízy, nebo ne. Hlavním indikátorem plné zralosti je vůně a žluté zbarvení zelené hmoty, jakož i následná suchost vrcholů. Když nyní průbežně sklízím ranné brambory pro denní potřebu, tak tím myslím, že jsou narostlé, nať z poloviny slehlá.
Rozhoduje doba sadby,počasí. Aby brambory nemusely soutěžit s ostatními rostlinami o to, kdo získá více živin, musíme je pravidelně plít. K pletí máme i další, nemalý důvod.
V zaplevelených půdách plných kořenů se totiž více drží larvy hmyzu, které napadají hlízy brambor a vrtají v nich chodbičky. Velmi rané brambory mají být v půdě asi 1dní, naopak pozdní brambory potřebují 1dní. V podmínkách České republiky převažuje přímá sklizeň brambor dvouřádkovými sklízeči. Sklizeň Sklízet brambory začněte na začátku podzimu. Jednořádkové sklízeče se u nás převážně používají pro sklizeň velmi raných brambor, které se po přebírání na sklízeči ihned pytlují a bezprostředně expedují do obchodní sítě.
Brna), rané brambory v ostatních oblastech a brambory na pozdní letní a podzimní konzum a zimní uskladn ění. Z tohoto hlediska se jedná o tém ěř odlišné p ředplodiny. Slupka je středně hrubá až hladká, vždy žlutá. Barva dužniny je tmavé žlutá.
MARABEL je velmi odolná proti napadení virovými chorobami, varný typ BA.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.