úterý 4. srpna 2020

Brouci ve dřevě

Larvy vyvrtávají ve dřevě podélné chodby, jejichž hlavní část je soustředěna do letokruhů jarního dřeva. Velice často ho najdeme ve dnech skříní, nohách, na spodcích dveří, v pracích. Vývoj trvá až roky a závisí na okolní teplotě, vlhkosti a výživnosti dřeva. Dobrý den, v krbovém dřevě se u nás v hojném počtu objevil také tento brouk , bohužel se nám po naštípání dřeva dostal do baráku a denně.


Brouci hrbohlavci jsou 3-mm velcí, hnědě zbarveni, tvar těla je podlouhlý. Larvy vyhlodávají ve dřevě tenké chodbičky, a to převážně v běli.

Nejznámějším zástupcem je hrbohlav parketoý (Lyctus linearis). Existuje řada druhů, které se liší nejen velikostí a tvarem těla, ale i charakterem požerků ve dřevě. Dřevo ztrácí pevnost a rozpadá se.


V krovech se vyskytuje méně často než tesařík. Ve dřevě o vlhkosti pod už vývoj červotoče neprobíhá. Kazdopadne pokud drevo nestihnete spalit, tak bat se nemusite - mezi vylihnutim brouka a kladenim vajec je minimalne nekolik tydnu cas, kdy se brouk krmi, pari a nez mu dozraji vajicka - proto se vylihnuti brouci budou snazit dostat ven (otevrel bych napr. okno ve sklepe abych jim to umoznil) a najit si nejakou kvetnatou louku, cestu zpatky do domu urcite nenajdou :-). Hledejte obrázky na téma Létající Hmyz.


Zdarma pro komerční použití Netřeba uvádět zdroj Bez autorských práv. Ve sklepích, stodolách a stájích lze někdy potkat velký druh brouka jménem smrtník obecný (Blaps mortisaga).

Rodové jméno je odvozeno ze staré lidové pověry, podle které tento brouk věští smrt, jinak je ale tento brouk i jeho larvy zcela neškodný, jeho larvy se živí tlejícími zbytky rostlin a živočichů. Délka dospělé larvy dosahuje 4mm a šířka její chodby v této době bývá kolem 2-3mm. Napadají Napadají většinou stavby v blízkosti lesa.


Délka vývoje larvy kolísá od týdne až po několik let (nejdelší je u larev vyvíjejících se ve dřevě ). Některé druhy si vytvářejí kolem kukly ochranné schránky, jiné ji umisťují na vegetaci. Larvy hmyzu vytváří ve dřevě systém postupně propojených chodbiček, čímž naruší jeho strukturu a rozloží ho doslova na prach. Odhalení nájemníka Larvy dřevokazného hmyzu žijí skrytě, nejraději se ubytovávají ve dnech skříní, nohách nábytku nebo ve spodku dveří. Stanoviště: Brouci žijí v podstatě ve všech typech prostředí s výjimkou oceánů.


Způsob života: Pestrost způsobu života je ohromná. Mezi ty zajímavější patří např. Pokud budete mít štěstí (někteří velcí brouci jsou hodně vzácní), možná se s nimi o prázdninách setkáte. Noční druhy občas naletují na světlo, ty denní můžete objevit na výletech do přírody.


Největší šanci máte v prostředí, v jakém se brouk vyvíjí z larvy. Mikrovlnné záření je tak ideální pro vyhubení červotočů ve dřevě , ale nechrání jej proti dalšímu případnému napadení. Nábytek či trámy je tak nutné co nejdříve poté opatřit impregnací ochrannými prostředky. Ozařování je však činnost poměrně zdlouhavá a nehodí se na všechno.


Teplota totiž místy dosahuje až 90°C, proto nemůže být aplikováno na. Larvy pak škodí a ožírají kořínky rostlin na poli a sazenice lesních stromků.

Kůrovci se vyskytují obecně po celém světě, v lýku i dřevě naprosté většiny stromů, také uvnitř ovoce, v semenech, v listech, v dužině větviček, ve stoncích bylin včetně kapradin nebo dokonce ve vzdušných kořenech mangrovů. Brouci (Coleoptera) jsou jeden z nejdiverzifikovanějších řádů hmyzu. Je to způsobeno hlavně tím, že se ve dřevě vyvíjí celá řada generací. Aktivní napadení, které způsobuje červotoč (tzn., že hmyz je ve dřevě přítomen) se projevuje přítomností žlutých sypkých pilinek v chodbičkách larev i pod výletovými otvory ve dřevě.


Dětská kapela Brouci na festivalu UNITED ve Vsetíně sklidila obrovský úspěch. Tak příští rok snad už na hlavní stage. Krátkými, ale velmi ostrými kusadly vyhlodávají larvy tesaříků chodby často ve velmi tvrdém dřevě (tesařík bukový v kmenech hrušňových a švestkových). Kukla bývá vždy umístěna v chodbách, obyčejně na jejich konci, a dospělý brouk se prokousává ven opět pomocí svých velmi ostrých kusadel. Někteří brouci se zdržují za teplých, slunečných dnů i na květech ovocných stromů.


Pokud ve spíži objevíte potravinového brouka, v první řadě všechny napadené potraviny bez milosti vyhoďte, a to nejlépe do venkovní popelnice, z koše by totiž mohli vylézt. Spíž vykliďte, vymyjte a důkladně ji vystříkejte prostředkem proti škůdcům. Pak už vás jen čeká několik týdnů občasného nacházení mrtvých larev a brouků. Proč mají brouci rádi osamocené stromy a aleje?


Ohrožení brouci jsou stále ohroženější. Brouci létají v teplých slunečných dnech a usedají na květy (často miříkovitých rostlin), kde se živí pylem nebo květními částmi. Nejčastěji si vybírají smrkové a borovicové dřevo, měné často jedlové či modřínové, v severní Evropě dubové. Larvy vykusují ve dřevě křivolaké chodby, které ucpávají drtí.


Stále jsou přitom objevovány nové druhy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky