úterý 11. srpna 2020

Kdy stříhat okrasné keře

Mnohé keře vysloveně pookřejí, pokud čas od času odstraníme víceleté výhony. Vlastimil Šindelář, spolupracovník Receptáře a zkušený zahradní expert, vám ve videu ukáže, kdy a jak můžete kvetoucí okrasné dřeviny ostříhat či prořezat. Keře, které kvetou v létě a na podzim na letošním dřevě vyžadují silný zpětný řez (Budleia, Hydrangea, Caryopteris, Hypericum, Lavandula, Erica). Staré výhony se zcela odstraňují.


Pravidelný řez okrasných keřů se provádí pro bohaté květy a pěkný vzhled keře. Ne všechny okrasné keře se stříhají ve stejnou dobu. Keře okrasné plodem Proč stříhat ? Tato estetická hodnota je ceněná, protože převážně keře vytváří plody až v podzimním období, kdy většina kvetoucích keřů již dokvetla a tedy keře okrasné plodem nahrazují barevný a estetetick.


Stálezelené keře a pěnišníky zmlaďte. Pokud potřebují prosvětlení či zmlazení, klidně s tím začněte už nyní. Sestříhat můžete jak živé ploty z těchto keřů, tak i solitérně rostoucí kusy. Jsou i takové okrasné keře , u nichž se řezem příliš zabývat nemusíte.


Jednou za několik let upravíte tvar azalek, pěnišníky vyžadují řez až tehdy, pokud vyholují starší větve a keř se stává nevzhledným (od předjaří do léta lze stříhat a seřezávat do starého dřeva). Záleží na tom totiž jak a kdy stříhat. Taky záleží na tom co má vzniknout, jestli stříhaný živý plot nebo přirozeně rostoucí keře. Takže pokud se toto neví tak se nedá poradit.


Okrasné keře lze řezat i během vegetace, pokud je to účelné (např. kvůli rozpoznání suchých a živých větví). V tom případě je potřeba vyhnout se období rašení a intenzivního růstu kvůli množství proudící mízy. Okrasné keře mají své místo na našich zahradách, patří mezi ně i azalky a rododendrony.


Otázkou je, kdy stříhat azalky a rododendrony? Mnoho zahrádkářů se v jarním období zabývá otázkou, jak stříhat okrasné keře. Několik rad a praktických tipů proto přináší Pavel Chlouba v pořadu. Kdy stříhat keře Když keře ořežete, způsobíte jim ránu, které můžeme přirovnat k otevřené ráně na těle. Na podzim keře spí a nejsou schopné ránu zahojit.


Zároveň upozorní, kdy je lépe stříhat opatrně a naopak, které dřeviny. Výjimku představují například některé druhy růží, které jsou okrasné. Podzimní péče o keře a trvalky. Zima se sice kvapem blíží, ale zatím to příliš nevypadá, že by se zahrádkáři mohli s klidem chystat „k. Jak se pěstují okrasné keře , jak a kdy se musejí stříhat a jak se dají jednoduše množit?


Jak rostou keře , které se hodí nejen do živých plotů, ale i. Okrasné keře se většinou hnojí granulovaným substrátem, který se rozhazuje po půdě, nebo roztokem, jenž se přidává k zálivce. Nejlépe, když nejstarší výhony z keře odstraníte každé tři roky. Tím zajistíte, aby nebyl keř příliš hustý a mohl v dalších letech bohatě kvést.


Pokud mají větve množství postranních výhonů, zkraťe je nad tímto větvením. Mladé výhony přinutíte k větvení tak, že je zkrátíte o třetinu. Jehličnany mají mírně odlišný biorytmus, než opadavé stromy a keře. Riesenauswahl an Markenqualität.


Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Schau Dir Angebote von ‪Kdy‬ auf eBay an. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu. Von Generator bis Wäsche.


Alles finden, was Sie brauchen. Jsou rostliny, které se stříhají v létě, jsou dřeviny, které se stříhají v předjaří. V tomto textu najdete jednoduchý návo jak se to naučit, aby Vaše dřeviny kvetly bohatě, a abyste stříháním neodstranili právě budoucí kvetoucí větve. Například v situacích, kdy budeme řezat keře, které kvetou ze staršího dřeva.


Netvrdím, že do nich nemůžeme sáhnout, ale hrozí riziko, že se připravíme o květy. Třeba kručinky a čilimníky řežeme těsně po odkvětu, to platí i pro zlatice nebo některé zimolezy, zákule a podobně. Rád bych si vše dělal sám - baví mě to i když nejsem od fochu.


Okrasné keře - magnolia, kalina, kdoulovec, vilín Máte-li málo času na údržbu, orientujte se při výběru podle náročnosti na řez. Potřeba řezu se druh od druhu značně liší. Okrasná zahrada Zodpovězené dotazy týkající se péče o okrasné rostliny, keře a stromy.


Jak pečovat o skalku či trávník? Lze stříhat i motorovými či elektrickými nůžkami. Stříhání je obdobné, jen nůžky přiložíte ke stříhaným větvičkám a nůžky spustíte. Musíte je spustit dříve, než se větvičky dostanou mezi žabky nůžek, jinak se nerozběhnou. Tahem nahoru a dolů odstříháváte příslušné větvičky tújí.


Termín stříhání je popsán v odborné literatuře. Rovnost střihu můžete držet od oka, podle provázku či podle laseru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky