úterý 4. srpna 2020

Suchá zídka

Suchá zídka se ovšem může nacházet i namístě velmi stinném a vlhkém. V takovém případě volíme pro osazení zídky například kapradiny. Zídka se blížila dokončení. Stane-li se, že kameny jsou spíše trojúhelníkového tvaru, vyplatí se do mezer vklínit ještě druhou řadu.


Na závěr přišly na řadu nejvíc neforemné kameny.

Kamennou zídkou ohraničený záhon či svah může zdobit i naši zahradu a nemusíme při tom zvládat zednické práce. Docela určitě se v ní zalíbí pavoukům, možná i čmelákům nebo samotářským včelkám. Bohužel, ani vosám nezabráníte v jejím obsazení.


Dalšími hosty mohou být ještěrky – to už je příjemnější sousedství. Krásné suché kamenné zídky jste už určitě viděli – jsou kolem historických zahra hřbitovů nebo také na terasových políčkách. Pokud má tento prvek stabilizovat svah s větším sklonem, pak budete potřebovat radu statika, který navrhne správné řešení.


Nosné zídky se již bez pojiva neobejdou stejně tak ani bez pevného základu.

Suchá kamenná zídka není jen obyčejným stavebním prvkem, jedná se o prvek zahrady, který z převážné většiny slouží pro sadovnickou tvorbu. Suché zídky jsou tvořeny stavebním materiálem, nejčastěji kameny, zeminou a výsadbou, obvykle bez použití jiného pojiva ( malty ). Zkrátka, málokterá vaše stavba vydrží tolik, co suchá kamenná zídka. Kolik kamene budete potřebovat?


Postavit zídku je poměrně jednoduché, ovšem je třeba dodržet správný postup. Jana Sramcikova Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Logicky by se zdálo, že jen vynásobíme rozměry budoucí zídky, nezapomeneme na základy v zemi a máme objem kamene, který si potřebujeme pořídit.


Suché zídky přímo vybízí k využití jejich spár vyplněných substrátem k výsadbě různých trvalek a skalniček. Suchá květinová zídka Maltu zde nahrazuje zemina, do které se sázejí různé druhy skalniček, které zídku zpevňují, ale také oživují a zkrášlují. Květinová zídka je zahradní obdobou přírodních skalních a skalnatých útvarů porostlých rozchodníky a netřesky i ve svislých skalních štěrbinách. Díky tomu zídka získává přirozený vzhled a suchá zídka je vhodným podkladem pro osazení skalničkami a jinými suchomilními rostlinami. Kameny pro stavbu suchých zídek vybíráme dle estetického záměru v zahradě, přičemž nejhodnější materiály jsou např.


Mimo jiné má také vysoký estetický přínos. Vzhledem k tomu, že není moc voděodolná ani mrazuodolná, není vhodné ji stavět ve svahu. Stejně tak se pro její vybudování nehodí každý typ kamene.

Wall Flex je přírodní kámen určený pro stavbu kamenné zdi na sucho. Zídkový kámen andezit je velmi pevný materiál vhodný k. Můžete si ji samozřejmě postavit na jakékoliv zahradě, ale největší význam má zcela jistě na zahradě se svahem, svažitým terénem a všude tam, kde je potřeba překonat výškové rozdíly. Jedná se o pravidelné klínování kamennými odštěpky ( zídka neustále pracuje) ale i údržba výsadby, aby některé agresivnější druhy rostlin.


Tvárnice „Pilestone“ Nášlapné desky. Proto s každou další vrstvou kamenů ustupujeme o tří až pět centimetrů a kameny klademe šikmo dozadu. Dešťová nebo zálivková voda tak bude dobře zatékat ke kořenům rostlin.


My jsme prosypávali jen zeminou a za zídku jsme sypali popel a drobný štěrk kvůli drenáži, pak teprve asi po 10cm je záhon, zatím drží hezky. V takových případech anebo v případě suché zídky nad 1m výšky podléhá stavba suché zídky povolení místního stavebního úřadu. Nezařazené kameny , suchá zídka , zahrada tomas Máme poměrně členitý pozemek a je potřeba ho trochu učesat. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen.


Kamenná zídka , bylinková spirála, případně další prvky mohou dělat radost i ve vaší zahradě nebo na pozemku. Pokud jsme vás zaujali či inspirovali, ozvěte se. Rádi si vyslechneme vaše představy a pomůžeme vám je uskutečnit. Kámen na zdění andezit se nejčastěji využívá ke stavbě suché kamenné zídky z přírodního kamene. Jeho využití je hlavně v zahradní architektuře.


Pár let vám zídka vydrží a po pár letech ji rozděláte a uděláte novou. O tom přece zahrádka je, že tvoříte, předěláváte a nikdy nemáte hotovo. Pomocí suchých opěrných zídek lze bez jakýchkoli odborných znalostí rozčlenit zahradu, upravit svah a zároveň vytvořit přirozený prostor pro celou řadu užitečných živočichů.


Výrazným estetickým prvkem zahrady se zíd. Je nákladnější a stavebně složitější než zeď z betonových tvarovek, ale co lepšího než přírodní kámen lze ještě do zahrady umístit? Nízké zídky lze stavět i nasucho, viz návod níže.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky