úterý 18. srpna 2020

Umělé světlo pro rostliny

Pokud právě vy řešíte umělé osvětlení pro rostliny , nejdřívě se ujistěte, že jste naplno využili světlo sluneční. Co tedy udělat na prvním místě? Setkal jsem se s mnoha pěstiteli, kteří dávají rostliny na druhý konec místnosti co nejdále od okna, nebo s lidmi, kteří používají záclony, žaluzie apod.


Využití LED osvětlení pro rostliny je mezi pěstiteli čím dál více v oblibě, především díky výraznému snížení nákladů na energie. Proto, osvětlení pro akvarijní rostliny , stejně jako pro mnoho dalších, by měl kombinovat dvě vlny spektra - červená a modrá.

Photoperiodism se domnívá, reakce rostliny napoměr tmavých a světlých období. Růstové komory pro kultivaci rostlin jsou příkladem, kdy rostlina je odkázá­na na umělé osvětlení a uměle vytvoře­né klima. Vhodné rostliny pro pěstování pod umělým světlebrambořík, orchideje, muškáty, sukulen.


Afrika, Madagaskar, Austrálie, j. A i pokud je koupelna zcela bez okna, lze denní světlo umělým plně nahradit. Milovníci květin často řeší v bytech problém s nedostatkem světla pro pokojové rostliny , a to nejen pokud si je přejí pěstovat v koupelně. Rostliny a světlo - trocha teorie.


No a jestli ta vaše žárovka rostlinám stačí poznáte časem, jestli kytky porostou, tak jim to stačí.

Musím přídavné osvětlení pro rostliny ? Ti, kteří jsou zapojeni do jejich kultivace, rozhodně dát kladnou odpověď. Umělé osvětlení pro pokojové rostliny. Světlo dodává rostlinám energii nezbytnou k produkci potravin potřebných pro její vývoj a květení. Tyto zdroje zajistí podmínky pro fotosyntézu na hodin (ažhodin pro semenáče kaktusů a sukulentů) a osvit minimálně 8Luxů. Pokud se rádi obklopujete zelení a máte v pokojích tolik rostlin, že se na okenní parapet rozhodně nevejdou, oceníte umělé osvětlení, určené speciálně pro pěstování rostlin.


Jen světelné zdroje, jejichž spektrum odpovídá dennímu, rostlinám přirozené světlo skutečně nahradí. Zářivky pro pěstování rostlin najdete jak v nabídce velkých firem s osvětlovací. Aby bylo doplňkové světlo rostlinám skutečně prospěšné, vybírejte světelný zdroj určený pro rostliny.


Protože všechna tato světelná spektra emitují především světlo fialové, nejsou proto příliš vhodná pro architektonické využití v interiéru, Pro architektonické využití v interiéru, botanických a ZOOlogických zahradách, nebo pro osvětlení živých stěn v budově nabízíme světelné spektrum – GLSApro kvetoucí rostliny a GLSApro zelené rostliny. Dostatek světla představuje i pro stínomilné rostliny umístění maximálně dva metry od okna, přičemž intenzita světla je úměrná velikosti oken, jejich orientaci na světovou stranu apod. Svou roli hraje i interiérové vybavení, podlahová krytina a výmalba.


Tlumené tóny či tmavé dezény dřeva místnost ztmaví. Mladé listy, zejména v tropických oblastech, často vypadají červeně. Také nesnímají červené světlo , takže nebudou přehřátí, než budou natolik zpevněni, aby odolali celé síle.


Pěstujeme -li rostliny ozdobné listem pouze při umělém osvětlení, je doporučená doba svícení - hod.

K jejich výrobě jsou použity špičkové přírodní a umělé materiály. Pro rostliny kvetoucí je doba. Většina umělých stromů , palem a bonsaí mají přírodní kmen. Důraz na detaily a zachování původní krásy podtrhují jejich jedinečnost. Vyberte si z široké nabídky umělých stromů a rostlin , které dlouho vydrží, nepotřebují světlo , nemusí se zalévat.


Umělým rostlinám na umístění nezáleží, protože nepotřebují světlo , teplo, vodu ani jiné podmínky důležité pro růst a život. Vzhledem k teplu v našich pokojích bují rostlinky i během zimy. Problém je však v tomto období. Akvárium je pro mě malý kousek ŽIVÉ přírody, takže umělé rostliny mi jsou zcela proti srsti.


To je důvo proč imitace rostlin používám pouze v karanténní nádrži, kam bych zase živé rostliny nikdy nedal. Nechtěný růst se výborně hodí například pro umělé bonsaje. Neopadávají listy ani květy a vypadají stále svěže a čerstvě po celý rok. Kromě toho umělé rostliny nenapadají škůdci, nemoci a nehrozí nebezpečí alergické reakce například v pilové sezoně.


Umelé kvety, květiny a stromy lze navíc umístit i do těžko přístupných prostor, do zakouřených. Jsou oblíbené především jako dekorace před dům, na terasu, případně do vstupních hal firem, luxusních komerčních interiérů, recepcí apod. Mezi rostliny , které na místech na světlo chudé ukazují své světlé stránky, patří africká fialka (Saintpaulia), exotická toulitka (anturie), brambořík.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky