úterý 14. července 2020

Černí brouci v domě

Pohroma v Česku: Černí brouci jsou úplně všude! Mohou způsobit vážné zdravotní potíže! Zavíječe moučného typicky objevíte v mouce, případně strouhance či cereáliích. Nejedná se však o dospělé moly, nýbrž larvy. Světlé larvičky tvoří jemné pavučiny, které mouku slepují do chuchvalců.


Ahoj, poradíte, jak zabránit broukům, aby nám lezli do domu?

Jsou asi půl cenťáku až cenťák velcí, černí, létají, brzy potom, co k nám vlezou umírají (nejen naší rukou ), stahují se k nám z okolních polí, když začnou velká vedra. V domě nijak neškodí, Pseudoophonus rufipes se tam v horkých dnech stahuje kvůli chladu (přílišné teploty mu navyhovují). V České republice žije více než druhů muchnic. Na fotkách je pravděpodobně Bibio marci, česky se jí říká muchnice březnová, vysvětlil entomolog Aleš Bezděk z Biologického centra Akademie věd - Entomologického ústavu v Českých Budějovicích. Leze mi v domě po stěně-za večer jsem jich zabila asi 10.


Bydlíme v přízemním domě , přes den byla otevřená mikro ventilace. Nenašla jsem nic, z čeho by lezli-prostě po bílé zdi. V jiné místnosti, než v dětském pokoji nejsou.


U odkazu je zmínka Pilous černý, ale to není-opravdu přesně to, co je na obrázku.

Není to štěnice, šváb, nebo něco takového, že ne? U nás v baráku jsou taky, jako každý rok v létě. To že nejsou vidět po dešti není tím, že by se stáhli vyloženě pryč, ale jenom mají rádi vlhko.


V podkrovních bytech nebo na statcích se často masově šíří z ptačích hníz holubníků a chlévů. Larvy se živí nejrůznějšími rostlinnými i živočišnými zbytky, v domácnostech mohou napadat různé potraviny, ale i textil, kůži, slaměné výrobky, starý papír atp. This video is unavailable. Někdy se stane, že v domě nebo v bytě objevíme nezvané návštěvníky. Pokud je léto a jde jen o nahodilého zvědavého brouka, jako je střvlík, chroust a podobně, je nejlepší ho vrátit oknem do přírody.


Poněkud horší je, když se u nás usídlí cvrček. Spíž mám odděleně, a tam tihle brouci nejsou. Jenom se sem tam objeví na lince, na parapetu, dokonce mi lezl i po zdi. Přitom v lince kromě čaje a kávy, kde fakt nejsou, nic k jídlu nemám.


A zbavovat se jich v paneláku, činžovním domě, kdy si je navíc můžeme přinést domu z obchodu je věčný boj. Pokud jsou broučci tmavší barvy může to být něco jiného. Otevřete spíž, vyndáte mouku nebo jiné potraviny a najdete v nich hnědé nebo černé broučky. Nebo naleznete prokousané díry v sáčcích od rozinek či oříšků a na dně malé červy. Nebo najednou nacházíte doma spoustu malých mravenců….


Je to jasné, do vašeho obydlí se dostali brouci. A to je velmi nepříjemný problém.

Hmyz se ale bohužel čas od času v našich domácnostech usídlí. Stačí tyto látky libovolně v malých množstvích rozmístit po bytě či domě, zejména na riziková místa – okolo dveří, oken, různých škvírek a všude tam, kde se skladují potraviny. Vyplatí se také občasně vytřít zem nejen v kuchyni octovou vodou.


Začaly se nám v domě objevovat brouci - černí ,lezoucí,mají rádi prý vlhkost a jsou světloplaší,manžel jim také říká ovečky. Určitě jsem si ho přitáhla z obchodu, protože po pár měsících jsem ho objevila zase - v koření - to jsem naštěstí zlikvidovala včas. Chce to pohledat skutečný zdroj (třeba i nějaké staré zapadlé perníkové srdce, prý se často objevují v granulích pro psa). Brouci v bytě nejsou nic příjemného. Přinášíme pár ra jak se zbavit moučných molů, švábů a jiných hmyzích hostů.


V drogeriích jsou k dostání také lapače na potemníky. Nepohrdnou žádným dřevem v domě a pokud je co nejrychleji nezlikvidujeme, můžou nám ho sníst. Pokud je objevíte v menším předmětu nebo v nábytku, nejúčinnější je ozařovací komora s gama zářením. V opačném případě neváhejte využít naší nabídky interakce pomocí dotazů v poradně, diskuze či mnoha dalších dostupných komunikačních kanálů. Naše redakce je tu pro vás a denně rozšiřuje množství témat probíraných na Zahradacentrum.


Jakékoli Vaše náměty uvítáme na e-mailech uvedených v kontaktních informacích. Například v Praze se rusi objevili v panelácích již brzy po jejich první výstavbě, ve větší míře však začali panelová sídliště zabydlovat až v osmdesátých letech minulého století. Nyní máme údaje o jejich výskytu prakticky ze všech pražských sídlišť.


Muže někdo poradit o jaký hmyz se jedná a jak se ho zbavit. Více se začnou v domě vyskytovat, když je venku velké teplo. Dále by mě zajímalo zda je to jen záležitost nějakého období (např. jaro).


Děkuji předem za odpověd.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky