čtvrtek 9. července 2020

Vertikutace trávníku cena

Představení a postup vertikutace trávníků a jeho obnovy. Tím se zlepší příjem vzduchu, živin i vláhy a díky tomu probíhá hlubší a bohatší prokořenění trav. Orientační ceník zahradnických služeb. A přitom vertikutace je jednou z nejúčinnějších možností, jak dát trávníku nadýchat čerstvého vzduchu, aby se mohl lépe zahušťovat, byl zdravý a krásný.


Při vertikutaci se trávník „prořeže“ a zároveň pročistí svisle, tedy od travní části ke kořínkům.

Plošná vertikutace trávníku neboli provzdušnění. Odstraní zetlelé zbytky staré trávy, provzdušní vrchní část terénu, umožní lepší vsákavost vody a trávník omladí – regeneruje. Je vhodné ji provádět alespoň dvakráte za rok (nízko sečené trávníky).


Místa zasažená chorobou trávníku nebo mechy se po vertikutaci dosypávají zeminou a poté se provádí následný výsev. Kypřič trávníku z řady GARDENA combisystem slouží k odstraňování mechu, travní plsti a plevele. Zlepšuje absorpci vzduchu, vody a živin do trávníku.


Speciální nože s kluzným.

Ukážeme si proč se provádí, jak a čím se provádí, jaký má efekt pro trávník, kdy se provádí a co po ní následuje. Tímto zásahem po zimě poškozený trávník nastartujeme na následující sezónu. Sestavili jsme žebříček nejzásadnějších bodů, které byste měli mít při vertikutaci na mysli.


I vertikutace může být zbytečná, i vertikutace může ublížit. Vertikutace patří k základním činnostem v údržbě trávníku. Můžete trávník prořezávat 10x ročně a bude to v pořádku a pro trávník prospěšné (např. u golfových greenů). Ale můžete udělat vertikutaci 1x ročně a zrovna tím trávníku ublížíte.


Provedeme jarní a podzimní vertikutaci, tedy provzdušnění vašeho trávníku před sezonou a po sezoně s přípravou na kvalitní přezimování trávníku. My se postaráme, vy se jen budete těšit z krásného trávníku. Dochází při ní k účinnému odstranění odumřelých rostlin mechů po aplikaci chemického přípravku (na bázi síranu železnatého apod.). Opět je vhodné současně provést přihnojení, lehké zapískování a dosev.


Mezi nejzákladnější údržby trávníku patří jarní a podzimní vertikutace s ručním vyhrabáním a válcováním. Katalog vertikutátorů a travních fréz pro pročištění a provzdušnění okrasného trávníku. Vyberte si vertikutátor pro svou zahradu - trávník to ocení.


Krásný trávník je ale běh na dlouhou trať, vyžaduje péči a vertikutace je většinou nezbytnou součástí tohoto procesu.

Při porovnání ceny vertikutátorů sledujte, zda cena je včetně koše nebo bez koše. Pokud koš nemáme nebo nepoužíváme odstranáíme chomáče vyhrabané plsti z trávníku pomocí sekačky. Cena za materiál by stále měla zůstat tak nízká, jak je uvedeno v eshopu a tím dostupná pro majitele každého intenzivně udržovaného trávníku.


Navíc přesně směřovanou vodou v ideálních dávkách zaznamenáte úsporu proti ručnímu zavlažování. Slovo vertikutace bylo relativně donedávna neznámé. Samotná vertikutace je provedena válcem, jenž může být drátový či nožový, u kterého je zapotřebí sledovat stav obroušení nožů. Ty lze dokoupit i jako náhradní díl.


U drátového válce v případě opotřebení nožů se musí koupit celý nový válec. Po provedení vertikutace shrabte travní plsť klasickými hráběmi. Na závěr pak aplikujte hnojivo. Pojem „vertikutace” mnoho lidí nedokáže správně zařadit. Přitom jde o jeden z nejdůležitějších kroků při údržbě Vašeho trávníku.


Upozorňujeme, že se jedná o orientační ceny bez DPH. Konečné ceny se kalkulují na každý projekt individuálně. Ke všem uvedeným pracem připočítáváme. Před započetím renovace trávníku je rozhodně vhodné posoudit stávající trávníkovou plochu, zda je s ohledem na vegetační vrstvu (poměr zeminy a písku) nebo druhové složení trávníku ( poměr trávníkových rostlin a jednoděložných a dvouděložných plevelů) renovace reálná a následující vložené finanční náklady včetně času nepřevýší založení trávníku nového.


V trávníku by měly být zřejmé jen mírné a poměrně mělké stopy po nožích, rozhodně by nemělo docházet k vytrhávání trsů trávníku nebo nadměrného množství zelené hmoty trav. Hlavním cílem vertikutace je odstranění plsti, tedy odumřelé hmoty trav a mechu. S úpravou trávníku nám pomůže vertikutátor firmy Wolf-Garten, která je specialistou na péči o trávníky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky