středa 8. července 2020

Strupovitost jabloní ochrana

Ochrana: Pokud pěstujeme náchylné odrůdy a se strupovitostí každoročně bojujeme, měli bychom v období od fáze růžového poupěte (před květem) až do týdnů po odkvětu provádět pravidelně v intervalu cca dní postřik přípravky proti strupovitosti (cca postřiky). Ochrana proti strupovitosti Zvládnutí ochrany jabloní proti strupovitosti patří každoročně k nejvýznamnějším pěstitelským úspěchům ovocnáře. Kdo zvládne ochranu jabloní proti strupovitosti, nemívá problémy s kvalitou vypěstovaných jablek. Ochrana nepřímá: 1) Omezení zdroje primární infekce ( podzimní postřik močovinou). Z jabloní jsou vůči strupovitosti odolné například Angol Florina,.


Postřiky proti této formě houby v době vegetačního klidu nejsou dostatečně účinné,.

Preventivní ochrana Kurativní cílená ochrana. Strupovitost jabloní (Venturia inaequalis) PATOGEN SYMPTOMY VÝVOJOVÝ CYKLUS OCHRANA. Infekce podporuje hlavně vlhké prostředí a projevem vzniku choroby jsou drobné tečky až strupovité skvrny na jablkách. Dostatečně účinná biologická ochrana založená na přípravcích obsahujících vhodné bioagens není v současné chvíli k dispozici.


Alternativně lze využít (zejména v systémech ekologické produkce ovoce) některé pomocné přípravky na podporu zdravotního stavu rostlin založené např. Jedná se o nejčastější houbovou chorobu jabloní , která dokáže zcela znehodnotit úrodu. Napadá hlavně listy a plody.


Na listech se vytváří různě velké šedočerné skvrny, silně napadené listy opadávají.

S největší pravděpodobností máte co do činění s cizopasnou houbou, která způsobuje strupovitost jabloní (Venturia inaequalis). Patří k nejrozšířenějším chorobám těchto stromů, její spory přezimují na infikovaných listech. Zvlášť silně se vyskytuje ve vlhkých letech, ve vyšších polohách a uzavřených, vlhkých údolích.


Silně poškozené listy a mladé plody. VýzKumný a šlechtitelsKý ústaV OVOcnářsKý hOlOVOusy s. Ochrana Na začátku ošetřování, za suchého letního počasí a koncem vegetace je možné používat přípravky preventivně působící. V období největšího nebezpečí infekce (od konce dubna do konce května) a za deštivého počasí pak přednostně přípravky působící kurativně (léčebně). Postřiky je potřeba používat uvážlivě a jen v nejnutnější nutné míře.


Systémový přípravek na ochranu jabloní proti strupovitosti jablek. Interval mezi postřiky je vždy závislý na fungicidu, infekčním tlaku patogena a intenzitě růstu. Dnes jsou rychle šlechtěny odolné odrůdy odolné proti strupovitosti.


Symptomy strupovitosti jabloně. Lokálně systémový fungicid s výrazným eradikativním účinkem na strupovitost v kulturách jabloní a odlišným mechanismem působení oproti azolům, strobilurinům a dalším chem. Tyto odrůdy strupovitost nenapadá, ale může se na nich vyskytovat další houbové choroby, jako třeba padlí nebo tzv.


Tedy ani u rezistentních odrůd se často použití chemické ochrany nevyhneme, ale nemusí být zdaleka tak častá a intenzivní. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s. OCHRANA JABLONÍ PROTI STRUPOVITOSTI Jana Kloutvorová a kol. Souprava je vhodná pro celoroční ošetření jabloní a hrušní proti strupovitosti, padlí, přezimujícím škůdcům, květopasu jabloňovému a obaleči jablečnému s vedlejší účinností na svilušky a mšice.

Souprava obsahuje pro zvýšení úrodnosti listové hnojivo, které se přidává do postřiku. Pokud máte ve vaší zahradě odrůdy jabloní odolné vůči dvěma nejběžnějším a zároveň nejzákeřnějším chorobám, strupovitosti a padlí, máte vyhráno. Tento fungicid ve formě granulí poslouží preventivně i kurativně a aplikuje se postřikem nebo rosením do skanutí.


Balení obsahuje × g přípravku, kdy jeden 25gramový přípravek vystačí na středně velkých stromů. Starší plody praskají a deformují se. Ochrana : Největší pozornost musí být věnována ochraně v období fáze růžového poupěte (před květem) až týdnů po odkvětu (druhá pol. dubna až konec května). Aplikace: proti padlí v intervalu 7-dní od fáze zeleného poupěte až do poloviny července.


Přípravek se aplikuje postřikem. Proti strupovitosti se přípravek. Dále známe na jablkách ošklivé strupy, které způsobuje houbová choroba, příznačně nazvaná strupovitost jabloní.


Může napadat jabloně již před květem, v době květu i po odkvětu, kdy květy i mladé plody odpadávají. Později napadané plody jsou zase deformované. Pak zde máme různé povlaky, které zase působí padlí.


Nejvýznamnější houbová choroba jabloní Venturia inaequalis. Veškeré informace o produktu. Hodnocení a recenze AGRO.


Tak jako každý rok, tak i letos, provází pěstitele meruněk, nektarinek a broskvoní jejich věrný společník s názvem- strupovitost peckovin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky