pátek 13. března 2015

Jak osázet truhlíky

Polovina května je nejvhodnější čas na zdobení oken, balkonů a teras květinami nebo bylinkami. Nehrozí již mrazíky a truhlíky nemusíme na noc přemisťovat do domu. Aby byla vaše okna ozdobená záplavou květů, stačí dodržovat několik následujících rad. Truhlíky mají spoustu výhod oproti jiným zavlažovacím typům. K truhlíkům doporučuji speciální kovové úchyty pro bezpečné připevnění.


Na klasické „balkónovky“ je ještě čas, přesto už truhlíky nemusí zůstávat prázdné.

Osázet je můžete typicky jarními květinami, jako jsou tulipány, narcisky, petrklíče, sedmikrásky, modřence, krokusy, velkokvěté pryskyřníky, hyacinty, macešky a další. Dbejte na rozprostření kořenů, aby se nekroutily vzhůru nebo nebyly pomačkané. Při podzimní výsadbě platí stejné zásady jako u letních balkonovek. Truhlík by měl mít odtokové otvory, na které položíte kousek střepu z květináče nebo kamínek.


Na ně pak patří drenážní vrstva v podobě písku, kermezitu nebo štěrku. Ta zajistí, že přebytečná voda odteče a nebudou hnít kořeny. Poté, co vtrhlo jaro do předpovědi počasí, mělo by ovládnout i vaše truhlíky.


Nádherně rozkvetlé truhlíky hýřící všemi barvami mají už bohužel svůj čas za sebou. Letničky s přicházejícím podzimem odkvetly a ztratily veškerý.

Záleží, jak kytičky rozvrhneme, nicméně je dobré dát převislé na kraje nádoby a doplnit je uprostřed nízkými, vzadu vyššími vzpřímenými. V případě truhlíků není špatné mít převislé kytky nejen směrem na ulici, ale i dovnitř balkónu, slouží přeci jen především našim očím. Pro ty, kteří se chtějí vyřádit a truhlíky si osázet sami, máme tuto možnost v nabídce – dodáme vybrané květiny a bylinky, truhlíky, zeminu a zbytek je na zákazníkovi.


Pochopitelně nabízíme i možnost pro ty, kteří již truhlíky mají, že si mohou objednat pouze květiny nebo bylinky. Trvalo to sice delší dobu, ale dočkali jste se. Nyní se hlídejte, ať si to zase nepokazíte.


Ještě nejste zcela klidní a vyrovnaní. Dávejte si pozor na slova vyřčená z úst. Jarní teploty už probudily do krásy spoustu květinek a zahradník Pavel Chlouba vám ukáže, jak jimi můžete osázet venkovní truhlíky, aby se na okenních parapetech rozvoněly a rozzářily barvami. Přivezete truhlíky nebo jiné nádoby, vyberete si jakými rostlinami je chcete osázet a my vše zařídíme.


Používáme profesionální substráty a přidáváme dlouhodobě rozpustné hnojivo, které zajistí spolehlivé kvetení po celou sezónu. Inspirujte se s námi a zahradnicí Hankou, jak osázet truhlíky ! Milí přátelé Aubriety, mám pro Vás pár nápadů, jak osázet truhlíky a nádoby ve stínu. Budeme si povídat o stínu domovních dvorků a severních parapetů. PŘÍMÉ SLUNCE (JIŽNÍ OKNO) Popis stanoviště: plně osluněná poloha, celodenní intenzivní sluneční záření, truhlík situovaný na jižní světovou stranu.


Kdo však má lodžii otočenou k jihu, může truhlíky umístěné těsně u zdi osázet zimními vřesovci, které v našich podmínkách mají šanci přežít. Ostatní je mohou ozdobit napíchanými větvičkami s ozdobnými plody, jehličnanů či nejrůznějších bodláků, na které napíchají šípky nebo trnky. Určitě je znáte nebo jste je alespoň zahlédli v obchodě -samozavlažovací truhlíky či květináče.

Ten název je samozřejmě trochu zavádějící, když nádoba sice zavlažuje, ale ještě si pro vodu sama nedojde (zatím,třeba nás výrobci něčím zase překvapí). Jak na „samozavlažováky“? Možností, jak truhlíky ozdobit je opravdu. Takto ozdobené truhlíky by měly balkóny a terasy.


V podzimních truhlících výborně vypadají také.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky