úterý 31. března 2015

Stálezelené dřeviny

Stálezelené dřeviny Stálezelené dřeviny zůstávají zelené (a nebo do zelena :-)) i přes zimu. Někdy lehce blednou, hnědnou, zežloutnou. Ideální krytinou je listí, které se naopak zásadně nedoporučuje jako zimní ochrana skalniček a některých trvalek.


V zimě, pokud není dostatek srážek a půda není zcela promrzlá, je dobré provést zálivku. Druhy, které vytváří nižší zapojené porosty (brslen, skalník), na zimu přikrývat nemusíme. Stálezelené listy buxusu jsou vejčité, leskle zelené a rostou vstřícně na čtyřhranných větvičkách.

Jednopohlavné květy jsou drobné, zelenožluté, bez korunních lístků. Vyrůstají v úžlabních klubíčcích. Plodem jsou malé suché tobolky. Kromě často vysazovaného zeravu ( Thuja ) a cypřišku ( Chamaecyparis ) je vynikající například tis červený ( Taxus baccata ), který lze vypěstovat do stěn až výšky člověka. Patří mezi ně mahónie, keř okrasný listy, květy i plody, jež lze na zahradě snadno pěstovat.


Cesmíny ( Ilex ) mají nejen listy zbarvené do tmavě zelena či fialova ( Ilex x altaclarensis ´ Mundyi ´), ale světle panašované – Ilex aquifolia ´ Argenteomarginata ´, Ilex aquifolium ´ Sternlater ´ nebo Ilex aquifolium ´ Golden van Tol ´. Stálezelené keře nejsou příliš náročné na prostor, v průměru jim stačí jeden a půl metru volného místa. Je tomu již řadu let, kdy jsem zavítal poprvé do Velké Británie v době vegetačního klidu.

Jejich dominanci vnímáme zejména v zimním období, kdy všem listnatým dřevinám a keřům v zahradě opadaly listy. Jsou opravdu neodmyslitelnou součástí. Rychlé dodání, kvalitní rostliny, skvělé ceny. Tato povedená kombinace jehličnatých tújí východních v trvalkovém záhonu svědčí o tom, že i stálezelené dřeviny mají své místo v kvetoucím záhonu.


Obdobně jako v loňském roce, otevřeli místním i přespolním návštěvníkům poddvorovští vinaři poslední červnovou sobotu letošního roku své sklepy a. Nejznámějšími jsou bezesporu. Využít jej lze na zakrytí půdy, do podsadeb i jako pozadí. Husté porosty i plody ocení ptáci. Neopadavé dřeviny mnohdy tvoří základ celoročně efektních zahrad.


Zimní park a zimní krajina se sněhem nebo kresbou mrazu, zamrzlé rybníky, jezy a vodopády, ojíněné nebo zasněžené stálezelené dřeviny. Zvláště na škodu to může být v malých. Mnohdy při vyšších teplotách vilíny ( Hamamelis ). Poskytneme-li mu opěru, je to vzpěrná dřevina která je ceněná.


Až na výjimky pocházejí z klimaticky příznivějších oblastí, tj. Aby vám stálezelené dřeviny vyrostly do plné krásy, je důležité jim vybrat. Platí nepsané pravidlo, že poměr vysazovaných jehličnanů a listnáčů by měl být.


Studené počasí zbavilo listí i ty nejzatvrzelejší opadavé listnáče , trvalky dokvetly. Dřeviny na živý plot V nabídce našeho zahradnictví je celá řada dřevin, které se hodí na živý plot ohraničující pozemek, vytvoření zelené stěny, oddělení okrasné a užitkové zahrady aj.

Dřeviny patří k nejpozoruhodnějším zástupcům říše rostlin. Jejich biologické přednosti - dlouhověkost, dřevem vyztužená kostra a obrovská produkce. Listnaté dřeviny stálezelené.


Berberis gagnepainii - dřišťál Gagnepainův. Buxus sempervirens ´Aureovariegata´- zimostráz vždyzelený ´Aureovariegata´ Kč Koupit. Kniha představuje více než 2stromů a keřů, které.


Setkáme se s nimi jak v jižní části areálu, tak v Japonské zahradě a především v lesní expozici v severní části areálu botanické zahrady. V srpnovém vydání našeho časopisu jsme se věnovali výběru kvetoucích dřevin, nyní vám nabídneme dřeviny s okrasnými listy a stálezelené druhy. Tyto dřeviny vyjdou nejlevněji. Exotičtěji bude působit živý plot z rostlin, které mají svůj původ v jižních zemích nebo Asii, ale u nás již zdomácněly, např. Originální živý plot nabídne například bambus.


Půdokryvné dřeviny je v oboru zahradnictví (sadovnictví) označení pro typ okrasných dřevin, které mají splňovat požadavek na pokrytí plochy nízkým.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky