středa 11. září 2019

Břečťan popínavý pěstování

Slunce břečťan totiž snáší velice špatně. Všeobecně platí pravidlo, že čím více zelená odrůda břečťanu, tím více stinné místo by to mělo být. Pakliže si chcete zkusit vypěstovat břečťan ze semen, vysévejte jej již na podzim. Na jaře pak výpěstky prokličkujte a odstraňte všechny nežádoucí výhonky. Estetické kreace břečťanů jsou dost široké, a proto si najdou svoje místo v interiérech i exteriérech.


I když se jedná o relativně nenáročnou rostlinu, tak při jejím pěstování byste se stále měli přidržovat určitých pravidel. Jak pěstovat popínavý břečťan. Pěstování na zahradě, Pěstování v interiéru, Rostliny.


Břečťan je stálezelený, sám se přichytí podk. Hedera helix Dřevina - popínavá Sazenice zakořeněná v nádobě, vegetativně množená Popis: Nenáročná stálezelená popínavá rostlina s dřevitým stonkem a lesklými kožovitými listy tmavě zelené barvy, kvete velic. Navíc se velmi jednoduše rozmnožuje svrchními řízky, a to během celého roku. Na jaře prostě to opadlé ostříhám a spálím,takž my máme břečťan jen do výše základu. Na hladké omítce se nechytá ani Parthenocissus tricuspidata(přísavník trojlaločný), i když jednou jsem jej viděl na hřbitově přirostlý i ke leštěné žule.


Známé jsou odrůdy mnoha barev i tvarů listů, může být popínavý nebo převislý. I kontakt pokožky s rostlinou, především mladými chlupatými výhonky může způsobovat podráždění. V tom případě je třeba se jakékoliv aplikaci břečťanu zcela vyhnout. Stonek: Výška: Až metrů.


Má hluboký kořenový systém, ale hlavně příčepivé kořínky na stonku. Díky nim se mohou její až dvacetimetrové výhonky přichytit k povrchu a obrůstat jej. Nejstarší nálezy pocházejí z doby křídové.


Plattensee - výrazná žilnatina, v zimě listy vypadají jako mramorované. Goldheart - tříhroté, sytě zelené listy s výrazně žlutým středem. Má dlouhý (15–m), bohatě větvený, dřevnatějící stonek, který se plazí v podrostu, nebo se pne po různých oporách, ať přírodních (stromy či skály), nebo v umělých (budovy, zdi, sloupy, ploty). Vyskytuje se v mnoha odrůdách.


Můžeme celoročně, ale nejlepší období je od prosince do ledna. Při teplotě 18–22°C a zvýšené vzdušné vlhkosti nám zakoření. Pochází z tropických oblastí, vzhledem k jeho citlivosti na mráz, je vhodné ho pěstovat jako pokojovou rostlinu. Dlouhé výhonky pěkně vyniknou v záv.


Navíc kožovité listy působí velmi pevně a dekorativně. Na stanoviště je poměrně nenáročný, upřednostňuje však vlhkou, dobře propustnou, zásaditou, humózní půdu. Mrazuvzdornost se uvádí do -23°C.


Dobrá volba - břečťan patří k našim oblíbencům pro své stalezelené listy. Dokáže porůst každý povrch. U kolmých stěn je nutnou podmínkou. Protože břečťan popínavý (Hedera helix) je přizpůsobivý různým teplotám, daří se mu stejně dobře venku na zahradě jako v nevytápěných i vytápěných prostorách nebo v zimních zahradách s pokojovou teplotou. Tvoří stálezelený pokryv půdy nebo popínavou stěnu u zdi.


Není pravda, že pod ořechem nic neroste. Nejsilnější větve břečťanu byla jak dětská ruka. Kvete fantasticky a je výborným zdrojem pylu pro včely.


OLOMOUC, PŘEROV, PROSTĚJOV, BRNO po předchozí domluvě přes Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Od března do srpna se přihnojuje komplexním hnojivem pro dekorativní listnaté pokojové rostliny. Dobře se rozmnožuje vrchními řízky během celého roku. Mladé rostliny se přesazují každý rok, později jednou za až roky.


Občas můžeme břečťan osprchovat vlažnou vodou. Odstřižené a olistěné šlahouny vložíme do nádobky s vodou, aby zakořenily a poté je můžeme vysadit do květináče. Rostou často jen z vody, takže jsou vhodné i pro hydroponické pěstování. Jak již bylo zmíněno, je ozdobou mnoha staveb, najdete jej i jako součást některých erbů, vývěsek u vináren a také na etiketách lahví od vína. Velmi známý je i ve spojitosti s mnoha volně prodejnými medikamenty, kdy se výtažky z břečťanu s úspěchem využívají na léčbu různých onemocnění.


Květy břečťanu jsou jen. Obroste-li břečťan budovu, slouží jako izolace ve vedrech, při dešti chrání zdivo před nasákavostí. Při růstu na stromech se nechová jako parazit, zatěžuje strom nepřímo (olistění, hmotnost větví). Na tmavém a teplém místě rostlině opadávají listy.


V létě přihnojujeme každé dva týdny. V zimě rostlinky vyžadují nižší teplotu a vyšší vlhkost. Slyšela jsem to, už nevím kde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky