pondělí 18. listopadu 2019

Krokus pěstování

Krokus je cibulovina, která po odkvetení končí plodem tobolkou. Semena z tobolky pak roznáší mravenci a krokus tímto způsobem zplaňuje. Chcete vypěstovat vlastní krokusy?


Potřebujete si nejprve koupit v obchodě s osivy cibule šafránu. Při nákupu cibulek si všímejte toho, jak cibulky vypadají.

Do trávníků jsou také vhodné různé botanické druhy, které na volných plochách vyniknou ve větším množství. Pro sesadby k dřevinám pak vybíráme spíše větší druhy a hybridy s různobarevnými květy (např. šafrán jarní ( C. vernus) a jeho kříženci či C. Pěstování a vysazování šafránu (krokusu) Šafrán neboli též krokus má rád slunečné stanoviště s lehčí humózní půdou. Vysazujeme v období září. Rady pro pěstování krokusů Hlízky krokusů sázíme do prokypřené půdy do hloubky sedm až deset centimetrů.


Hlubší výsadba ochrání krokusy před teplotními výkyvy v půdě, a hlavně před hraboši, kteří okusují narašené hlízky. Pěstování Půdu šafrány potřebují zahradní a dobře propustnou, může být i písčitá nebo kamenitá, jen ne suchá a vyprahlá.

Cibulky šafránu zlatého a Tommasiniho vysazujeme v září a říjnu do hloubky asi cm. Je-li suché jaro, zavlažujeme, v době květu přihnojujeme vícesložkovým hnojivem s vyrovnaným poměrem živin. Tato hlíznatá rostlina je k vidění v zahradách již od února. Je oblíbená především pro pohárkovité květy, které mohou být žluté, bílé, purpurové. Tato cibulovina s barevnými pohárkovými květy rozzáří místnost nádechem jara.


Kvete během zimy a brzy na jaře. Její květy mohou být bílé, žluté. Neobvykle oválné lístky, které se zužují do špičky. Vnější okvětní lístek je tmavě fialový, bílý uvnitř s jasně oranžovou tyčinkou.


Krokus potřebuje dostatek slunce a teplé, propustné, dostatečně humusem zásobené půdy. Krokusy mohou zůstat na stanovišti několik let, ale mohou se také za - týdnů po odkvětu po zaschnutí nadzemních částí rostlin a vyzrání rostlin ze země vyjmout. Pěstování podzimních šafránů Podzimní šafrány jsou v zahradách méně obvyklé než druhy kvetoucí na jaře. Pěstují se různé botanické druhy nebo z nich vyšlechtěné kultivary. Krokus, Šafrán, Crocus, hlízy krokusů, květy.


Samotné pěstování krokusů není nikterak složité. Vyberte si u nás cibule krokusů a zkuste si tyto nádherné rostliny vypěstovat i na Vaší zahradě.

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Mezi oblíbené jarní i podzimní cibuloviny patří šafrány ( Crocus sp.). Jejich okvětní lístky jsou podle druhu a kultivaru bílé až fialové nebo žluté. Zásady pěstování: Cibuloviny , jejichž zásobárnou živin, nutných k přežití zimy a vývinu těla je cibule. U cibulí lze oddělit jejich pacibulky , které musí pak v zemi zesílit a dorůst.


Nejlepší odrůdy krokusů. Co koupit žárovky z krokusů. Rozmnožování a reprodukce krokusů. Skladování a příprava cibulových cibulí.


Crocus (Šafrán): popis, kultivary, návody na pěstování a množení a prodej. Crocus by měl být odstraněn ze země v červenci, dále je důležité je vyřešit a nechat pouze zdravé a silné žárovky. Crocus sativus (Šafrán setý): popis, kultivary, návody na pěstování a množení a prodej. Zvířecí hlízy by měly být v uzavřeném temném prostředí s nízkou vlhkostí při teplotě ° C až ° C. Kontejner by měl být odvětrán tak, aby se nejevila forma, ideálně dřevěná krabice nebo plast s otvory. Crocus kořeny bude růst do hloubky, a nesmí být v kontaktu se sousedními rostlinami.


Pěstování Semeník ocúnu leží pod zemí v dlouhém květním stvolu celou zimu. Na jaře vyraší mohutné, listům tulipánu podobné, listy, které uvnitř skrývají velkou tobolku plodu. Krokusy neboli šafrány jsou vděčnými jarními a podzimními trvalkami. Jarní krokusy vykvétají sotva sleze sníh.


Na podzim naopak kvete šafrán pravý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky