úterý 12. listopadu 2019

Původ rajčat

Rajče jedlé, též lilek rajče je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých. Plodem je bobule zvaná rajče, původně rajské jablko, proto se rajče řadí mezi plodovou zeleninu. Bydlím v Přerově a velice by mne zajímalo od kdy se u nás na střední Moravě pěstují rajčata a papriky a případně odkud a jak se sem tyto rostliny dostaly.


Tak jen pro upřesnění, pravlastí této plodiny je Peru a Ekvádor. Původ a rozšíření Rajče patří do rodiny paslenovye skupina roční ovoce a zeleniny, rostlin. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.


Pravlastí této plodiny je Peru a Ekvádor. To, že rajské jablíčko pochází z Ameriky, ví snad dnes už každý. Indiáni ji zde objevili ve volné přírodě, zdomácnění rajčete se pak odehrálo v Mexiku. Do Evropy se rajčata dostala až v 16.


Rajčata mají svůj původ z oblasti Peru a Ekvádoru, tedy v horských oblastech u rovníku. Odtud se rozšířili do celého světa. Nyní jsou rajčata nejpěstovanějším druhem zeleniny, ročně se jich ve světě vypěstuje okolo mil. Tato porucha pak postihuje plody, které se deformují, a na jejich špičce se objevuje černá skvrna.


Méně náchylná jsou rajčata třešňová. Sklizeň rajčat Jak jsme již řekli, poznat správnou dobu, kdy je rajče vhodné sklidit je opravdu velice důležité. Rajče vždy sklízejte, když je celé zbarvené, ale zároveň musí být také stále pevné. Je zaznamenáno, že Aztékové tyto plody , které byly podobné tzv. Odkud se postupem času rozšířila do celého světa.


Střední a jižní Americe už v 15. Zajímavostí je, že se rajčata pěstují jako zelenina, avšak z botanického hlediska patří stejně jako lilek, papriky a jiné lilkovité k ovoci. To se rozšířilo po celé Evropě a stalo se oblíbenou pochoutkou širokých lidových mas.


Původ slova pochází z aztéckého slova „tomatl“, které chrakterizuje sladké kulaté ovoce. Století však byla dovezena zámořními plavbami do Evropy. Evropané je však dlouho považovali za nejedlou ozdobnou rostlinu.


V současnosti se pěstují po celém světě a takovou italskou či balkánskou gastronomii si bez nich umíme už jen stěží představit. Zdravá směs plná rajčat, lilků, cuket a další zeleniny má svůj původ ve Francii. Servírovat ji můžete jen tak nebo si vychutnat ratatouille s masem. Pěstitelé rajčat stojí na prahu nové éry, v níž bude obtížnější než kdykoli v minulosti vypěstovat rajčata.


Důvodem je migrace nových ras plísně. Rajská omáčka či rajská je celosvětově rozšířená omáčka, typická i pro českou kuchyni, která se připravuje z rajčat jako hlavní suroviny, jež. Viz také: odrůdy rajčat pěstovaných ve sklenících: Čokoláda, rozinky žluté Hruška kupole Rusko, Pride Sibiře, Pink Impression, člen, div světa, předseda 2. Pěstování rajčat - Rajčata na evropském kontinentu nemají moc dlouhou historii. De Barao obra, masité pohledný Scarlet Mustang, mastné, fíky, pochodeň Pink Paradise. Už kolem roku 7pěstovali Aztékové předchůdce dnešních rajčat, a to pod názvem xitomatl.


Kromě toho se začalo používat na výrobu rajského plynu. Rajče pochází z Ameriky, do Česka je přivezl Jakub Jan Ryba. Jeho pěstování bylo primitivní.


Původ sušených rajčat sahá do Itálie, kde se začala sušit kvůli uchování na zimu a svou oblíbenost si zde drží dodnes. Pro svou skvělou chuť a rozmanité využití si je v poslední době zamilovaly i mnohé jiné národy. Domnívám se, že jde o přejmenovanou odrůdu Citrina ( původ z Kolínského trhu). Od pěstitelky ze sídliště Nejspíš krajová odrůda s bramborovým listem a jemnou malinovou příchutí.


Ač se to nezdá, původ těchto křehkých a půvabných květin sahá v Evropě až do šestnáctého století.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky