pondělí 9. března 2020

Pěstování cukety

Cukety jsou vděčnou plodovou zeleninou. Nemají velké nároky na pěstování, přitom plodí bohatě a vytrvale. Ačkoliv i přerostlé plody najdou nějaké to využití v kuchyni, tak na rostlině zpomalují nasazování dalších a ty zasychají. Květ cukety je příslibem úrody. Ostatně v zahradnictvích mizí poslední sazenice.


Přímo na zahrádce už byste měli mít venku i semínka, jež jste vložili.

Z přímého výsevu je zase pěstování jednodušší, protože nemusíme řešit žádné přesazování. Lze je předpěstovat, ale bez problémů vyrostou z přímého výsevu na záhon. Pěstování cuket je velice snadné a přináší zaručený pěstitelský úspěch. S výsevem netřeba spěchat, minimální teplota půdy pro výsev je °C, ale ještě při °C je klíčení nerovnoměrné a část semen v půdě zahnívá. Ovšem na cukety si plíseň okurková nepřišla, takže začaly být pěstovány jako jejich náhrada.


Ale vůbec ne, realita začátků pěstování cukety v českých zemích. Mají krásné květy a budou i vítanou ozdobou. Jen pamatujte na to, že potřebují velkou nádobu a humózní půdu.

Nejčastěji narazíte na cukety, které mají tmavě zelené podlouhlé plody. Vypěstovat ale můžete i cukety žluté, černé nebo pruhované. Měla bych dotaz ohledně pěstování cuket. Dýně obecná či tykev obecná (cucurbita pepo) je zeleninou, která stejně jako okurky, melouny a cukety spadá do čeledi tykvovitých. Jde o jednoletou rostlinu.


V případě sucha, jako je letos, cukety dostatečně zaléváme a jednou za dva týdny přihnojíme. Pakliže víte, že případnou nadúrodu máte jak využít, načasujte si výsev semen do více měsíců. Lze vypěstovat i cukety flekaté, třeba Tapír s vegetační dobou cca dní či nově i cukety kulaté - Tonda di Piacenza, kde sklizeň může nastat již po dnech. I začínajícím zahrádkářům, kteří si je na jaře na zahradě vysadí.


Mladé plody není nutné před konzumací loupat, barevné slupky proto obohatí jídlo i esteticky. Vybírat můžeš různé druhy zelených cuket od tmavých jednobarevných až po odrůdy se světlým žíháním. Z bohatého a různorodého sortimentu tykví jsou u nás nejmladší cukety.


Jejich pěstování a využití v kuchyni se rozšířilo v posledních třech. Pak cukety opatrně odlomte, nechte zaschnout jizvu po stopce a uložte je do nějaké přepravky ve sklepě tak, aby nebyly ve vlhku. Tam vám vydrží až do února dalšího roku.


Plody ale nesmějí nést žádné známky poškození. Jestliže nemáte vlastní zahrádku, nezoufejte.

Na trzích se dají sehnat i velké a zralé cukety. Nastrouháme na hrubším struhadle, do hrnce přídáme sůl, trochu pepře, mletý či celý kmín a. Ideální velikost cukety pro sklizeň se pohybuje okolo centimetrů. Ty jsou zatím křehké a šťavnaté, téměř bez přítomnosti semen. Starší plody jsou jejich přesným opakem a navíc brzdí dorůstání nových plodů. Jak vysazovat sadbu na připravený záhon?


Do položené a zajištěné textilie nejdříve vystřihněte díry pro sazeničky (stříhejte třeba do tvaru kříže – dobře se pak dostanete do vzniklého otvoru a pomocí vzniklých cípů také přikryjete maximum hlíny), rozestupy by měly být alespoň 80x1cm. S výsadbou cukety to nepřehánějte, protože se rychle rozrůstá a nebudete vědět, co s ní! Kulaté zelené cukety mají nevšední chuť, sbírají se malé a hodí se k zapékání. Lahodnou jemnou chutí se pyšní cukety bílé barvy.


Cuketa je také úžasně plodná – platí pravidlo, že čím více plodů sklízíme, tím víc jich rostlina nasazuje. C uketa, je rostlina, která vás bude zásobovat svým plodem po mnoho zdravých, lehkých a lahodných obědů nebo večeří. Vyplatí se na své zahrádce tyto. Plody cuket nacházejí využití v teplé i studené kuchyni i díky tomu, že jsou zdravé, lehké a lahodné. Skvělé období pro každého milovníka této zeleniny.


Konečně vidí výsledky svého snažení. Přímo na záhon vyséváme v první polovině května dvě až tři semena na vzdálenost krát centimetrů. Předpěstované sazenice vysazujeme v druhé polovině května na stejnou vzdálenost. Tmavě zelené cukety velmi rychle rostou a také poměrně brzy plodí. Mladé cukety jsou navíc mnohem chutnější.


Při přípravě pokrmů z nich oceníte, že jsou šťavnaté, křehké a nemají žádná semínka. Pokud necháte cukety přerůst, dojde k zastavení plodnosti. Rostlina má totiž sílu vyživovat jen dva až tři velké plody, zbytek zakrní a začne postupně uhnívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky