pátek 6. března 2020

Suseni bylinek

Sušení bylinek může vaši práci vylepšit, ale také znehodnotit. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní. Sušením bylinek si můžeme vytvořit zásoby našich oblíbených bylinek nejen na zimní období. Cesta k úspěchu má několik pravidel, které pokud budeme dodržovat, dostane se nám úspěchu v podobě zásob našich oblíbených bylinek a koření.


Nemusíte se však vydávat pro drahé pytlíky do lékárny. Bylinky lze úspěšně nasušit i doma, a to i tehdy, máte-li malý byt, v němž se sotva otočíte.

Pro sbírání bylinek má slabost nejedna kuchařka. A není se čemu divit – při vaření stačí přidat trošku zeleně a hned je o skvělou chuť postaráno. O základních pravidlech pro sběr bylinek jsme se dočetli v článku Jak a kdy vyrazit na bylinky.


Teď se podíváme na to, jak je následně usušit a uskladnit. Správné sušení bylinek je základní dovednost každého bylinkáře. Přinesli jste si domu plný košík čerstvých a voňavých bylinek ? Při tomto nejjednodušším způsobu sušíme lístky nebo celé lodyhy při pokojové teplotě.


Nyní mám dvě možnosti, jak bylinky sušit. Které bylinky je vhodné sušit v sušičce.

V sušičce je nejlepší sušit bylinky, které jinak sušíme na plechu vyloženém pečicím papírem. Pokud v létě nestíháte spotřebovat úrodu bylinek ze zahrádky, usušte je a používejte v kuchyni po celý rok. Hlavní podmínkou je sušit jednotlivé druhy odděleně, aby navzájem nenatáhly svá aromata. Do jednoho obalu dávejte vždy jen jeden druh, nemíchejte víc bylinek dohromady.


Hodně bylinek nám teprve poslouží! Také si počkám i na lipový květ, který usuším a konečně také dojde na moje bylinky ze zahrádky. Je tu čas, kdy sbíráme a sušíme vše, co příroda nabízí.


Toto období je magické, blíží se svatojánská noc a bylinky nabírají na léčivé síle. Bylinky jsou nepostradatelným zdrojem vitamínů a celé řady látek prospěšných našemu zdraví. Sušící sítě využijete k sušení ovoce, bylinek , hub a květin. Obecně platí - čím déle se suší, tím vyšší je kvalita výsledného. Píšete mi dotazy, jak bylinky skladovat, kdy jakou část sbírat a jak je správně sušit, aby neplesnivěly.


Proto jsem sepsala pár základních pravidel pro ty, kteří se v tom chtějí orientovat. Sběr bylinek: Chcete-li léčivé rostliny sbírat, musíte je samozřejmě nejprve znát. Když je poznáme, je důležité, abychom rostliny sbírali ve správném čase, na správném místě a správným způsobem. Podle zkušeností mají nejlepší léčivé účinky rostliny čerstvě nasbírané.


To je bezpodmínečně nutné při těžkých onemocněních, máme-li mít úspěch. Pokud pěstujeme bylinky hlavně pro koření, stojí za to pěstovat je tak, abychom je mohli sklízet průběžně a měli tak zajištěný celoroční přísun čerstvých bylinek.

Sušené bylinky mají aroma výraznější, a poněkud odlišné než bylinky čerstvé. Pokud pěstujete čerstvou, můžete si ji sami nasušit – budete tak mít voňavou domácí bazalku po celý rok. Mně se to trřeba stalo u kopřivy a meduňky.


Po nějaké době je od sebe nerozeznáte - vypadají a voní podobně. Pokud sušíte jenom menší množství bylinek, můžete využít i obyčejná ramínky na šaty a bylinky na ně zavěsit ve svazcích nebo ramínka na kalhoty, do kterých zacvaknete celé kusy nati. Proces sušení funguje nejlépe u bylinek , které nemají vysoký obsah vlhkosti – příkladem je bobkový list, kopr, majoránka, oregano, rozmarýn a tymián. Pro zachování chuti bylinek Chcete-li zachovat nejlepší chuť bylin , je třeba, abyste jim umožnili vyschnout přirozeně nebo s pomocí sušičky na ovoce. Užívání bylinek může pomoci při léčbě nemocí, ale zároveň bývá prospěšné při celkové podpoře zdraví a zharmonizování tělesných funkcí Bylinky se osvědčují též při detoxikaci a podpoře metabolismu, což může usnadňovat hubnutí.


Lze je využít různými způsoby, můžeme si je vlastnoručně nasbírat a doma zužitkovat, nebo zakoupit již připravené směsi pro požadovaný účel. Přemýšlíte o pořízení sušičky potravin a nemáte úplně jasno v tom, jak které potraviny nejlépe usušit? V našem článku Vám poradíme, jak na to.


K sušení bylinek se ideálně hodí půdy či podkrovní místnosti, kde je zajištěno dostatečné přirozené proudění vzduchu a poměrně stálá (a nízká) vlhkost vzduchu. Jestliže nemáme k dispozici půdu, můžeme využít volného pokoje či jiné neobývané místnosti (přes prázdniny opuštěné dětské pokoje). Umělým teplem sušíme pouze kořeny, jsou-li sbíranou částí rostliny (sušička, velmi vlahá otevřená trouba nebo chladnoucí pec). Nakupujte Sit na suseni bylinek nejlevněji na trhu.


Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky