čtvrtek 12. března 2015

Stříhání broskvoní

Ausbildung mit BaföG Intensiv-Workshops in Städten! Mladé stromky broskvoní se vyznačují velmi intenzivním růstem až do doby plné plodnosti. Abychom zajistili stabilní výnosy kvalitního ovoce, je nutné každoročně provádět řez plodného obrostu.


U vzrostlejších, a hlavně starších stromků se stříhání provádí jen dvakrát. Nejlépe uděláte, když stromky ořežete někdy na jaře. Pokud jsou teploty a sluneční svit dlouhodobě přívětivé provádí se stříhání dříve.

Druhým obdobím ke stříhání broskvoní je na pomezí léta a podzimu, zde už tolik nezáleží na dlouhodobém počasí, ale především na tom, jak jsou větvičky na broskvoni vzrostlé. U broskvoní zakládáme kotlovitou (dutou) korunku. Mladý stromek po výsadbě na jaře seřízneme tak, že úplně odstraníme terminální výhon a zbylé výhony seřízneme na až pupeny, pokud možno souměrně do stran.


Stříhání broskví v červnu a září bude jednoduché. Postupujte stejně jako v prvním roce. Třetí rok je třeba opět v březnu seříznout terminální výhon.


Učiňte tak na až pupenů. Všechny ostatní výhonky boční střihněte na až pupeny, stejně jako v předešlém roce. Jednoleté výhony mohou dorůst do více než metrové délky, proto je nutné každý rok, nejlépe během března a dubna, provést řez.

S tímto řezem nesmíme spěchat-musíme počkat na narašení broskvoní. Odstraňujeme větve bez pupenů a ty, které zasahují do koruny broskvoní. Koruna by měla být kotlovitá, kdy jsme při výsadbě malého stromku odstranili terminální větev (viz obrázek). Prosím o radu, kdy je nejvhodnější doba na stříhání meruněk a broskvoní , letos nám extrémně poprvé zarodila meruňka, ale také se velkým způsobem. Obvykle u broskvoní upravujeme širší (rozložitější) korunu.


Někdy je lepší dokonce počkat až po jarních mrazech a třeba mírným řezem se zajistit alespoň nějakou úrodu. Broskvoně řežeme poměrně pozdě – v době rašení až květu. Na řez vždy použijte čisté. Po výsadbě je nezbytná péče o stromy.


O pěstování nektarinek a broskvoní v podmínkách ČR čtěte zde! Návod na stříhání stromků. Publikace o řezu ovocných stromků. Letní měsíce jsou pro střih nejvhodnější, protože je tok mízy v této době slabší. Následují vhodné odrůdy broskvoní, i pro zahrádku.


V závorce za odrůdou je přibližná doba zrání. V teplejších krajích zraje asi o týden dřív, v chladnějších asi o týden později. Dále je v závorce uvedeno, v kterých polohách je dobré odrůdu pěstovat.


Meruňky někdy řez nesnesou a pěstitelé se mohou domnívat, že je lepší je neřezat vůbec. Ve skutečnosti je třeba řez správně načasovat, pak stromům.

U tohoto typu koruny se odstraňuje terminál a vnitřní výhony, kosterní výhony zakraťte na postranní. Tento řez umožní lepší přístup světla a vyzrávání i vybarvení plodů. Termíny řezu jednotlivých druhů ovocných dřevin.


Jádroviny (jabloně, hrušně, kdouloně a další) řežeme hlavně v předjaří - zimní řez.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky