úterý 23. června 2020

Hlízy brambor

Odrůda brambor Dali má velké oválné hlízy. Po uvaření jsou pevné, jemné a chutné. Dá se skladovat až měsíců. Hlízy mají vysokou kvalitu, nízkou kazivost a jsou vhodné ke skladování.


Průměrně potřebujeme na běžných metrů řádku u raných brambor 32–hlíz (což představuje průměrně 6–kg), u ostatních 24–hlíz.

Na vyzrávání brambor se nemalou měrou podílí i podnebí, ve kterém brambory pěstujete, a počasí, které zrovna panuje. Obecně platí, že ve vyšších polohách zrají brambory déle a sklízejí se třeba až v říjnu či listopadu. Sázení brambor je snadné na proces, brambory nevyžadují nic speciálního, ale je náročné fyzicky, protože musíte zvládnout vyhloubit poměrně hlubokou rýhu, do které hlízy sadíte.


Přímo do rozprostřeného sena vložíme naklíčené hlízy brambor , které přikryjeme zbylým senem, a o brambory se již skoro nemusíme starat. Za suchého počasí je dobré je zavlažovat. Při sklizni rozhrneme seno a brambory sklízíme.


Na hlízách různých odrůd brambor zjistí­me někdy už při sklizni na slupce černavé, jako pevně přilepené nepravidelné vločky, které nelze bez poškození hlízy setřít. Dužnina pod nimi zůstává normální.

Nejdůležitější škůdci brambor , jejich význam a ochrana. V porostech brambor se vyskytují mnozí škůdci, kteří poškozují jak nadzemní, tak i podzemní. Podle teploty začínají brambory ukazovat první listy asi dva týdny po výsadbě. Lilek brambor, též brambor obecný či brambor hlíznatý (Solanum tuberosum), v běžné řeči jen brambor nebo také brambora, ale nejčastěji v množném čísle brambory, je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovité, pěstovaná jako jednoletá plodina. U nás a téměř ve všech zemích se brambory rozmnožují.


Brambory (Solanum tuberosum) Hlízy. Patří mezi oblíbené odrůdy brambor velmi raného typu. O zelenání brambor víte asi prd. Hlavně zelenají,když na ně zasvítí měsíc a ne denní světlo. Krásné středně velké hlízy jsou oválné, slupka žlutá a hladká, očka mělká, dužnina sytě žlutá.


V syrovém stavu a ani po uvaření dužnina netmavne. U hospodyněk je velmi oblíbená a žádaná. Její velmi dobré vnitřní a vnější kvalitativní vlastnosti určují Belanu jako prémiové zboží u prodejců a znalců brambor.


Biologická příprava Editovat Biologická příprava sadby velmi zkracuje období mezi sázením porostu a jeho vzcházením. Jestliže v únoru předpěstujeme sadbu, budeme brambory sklízet dříve. Jakou vybrat odrůdu, jak připravit půdu a jak a kdy brambory vysazovat?

Hlízy jsou podlouhlé, s růžovou až červenou slupkou a světle žlutou dužninou. Velmi chutná, odolná vůči slimákům. Wilja “ je vysoce produktivní poloraná odrůda s dlouhými bílými hlízami a světle žlutou lojovou dužninou.


Díky výbornému zdravotnímu stavu je lze dobře skladovat. Můžeme je konzumovat i se slupkou a jsou ideální třeba na grilování. Hlízy jsou velké, oválné, vyrovnané velikostí i tvarem se žlutou dužinou a se žlutou hladkou slupkou. Hlízy pak mají na svém povrchu hnědé až stříbřitě šedé skvrny, které se částečně propadají.


Pletivo pod těmito skvrnami hnědne a často podléhá druhotné hnilobě. Jedinou částí využívanou k potravě jsou hlízy. Toť vše o morfologii bramboru, pro bližší informace doporučujeme obrátit se na knihovnu a vyhledat některou z knih zabývajích se rostlinami.


Chemické složení hlíz bramboru. Dále je třeba se soustředit na odrůdu brambor. Obecně se hovoří o tom, že brambory s červenými hlízami obsahují solaninu více. Za solaninem stojí i mechanické poškození hlíz a především míra jejich oslnění. Nejvíce zelenají hlízy těsně před obdobím zralosti, když jsou vystaveny světlu.


Důležité je i skladování hlíz, které by měly být v suchu, temnu a. Hlízy brambor je nutno skladovat ve tmě, v suchu a chladu, nikoli však mrazu. Ideální podmínky jsou při teplotě až °C, nad ˚C se zvyšuje fyziologická činnost a relativní vlhkosti kolem. Vyšší teploty vedou k předčasnému klíčení brambor , které je doprovázeno zvyšováním obsahu jedovatého solaninu v hlízách. Pěstování brambor není žádná věda! Poradíme vám s klasickým sázením brambor do záhonu i trochu netradiční sadbou do trávy!


Vzhledné hlízy jsou oválného tvaru se žlutou slupkou červeně zbarvenou v okolí oček. Je odolná virovým chorobám plísni.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky