středa 3. června 2020

Sázení jahod

Vše potřebné o sázení jahod naleznete v tomto článku. Jahodová zmrzlina - recept na jahodovú zmrzlinu s mätou Perfektná zmrzlina, ktorá je hotová raz dva. Je bez vajec takže je ideálna aj pre tých,.


Sázení a pěstování jahod láká stále více nadšených zahrádkářů, kteří si na tomto červeném ovoci rádi pochutnají a netouží po chemicky. Záhon pro výsadbu by se pak měl zrýt alespoň týden předem, aby půda slehla.

V tomto díle Rad do zahrady vám ukážeme, jak správně připravit záhon pro výsadbu jahod , jak jahodníky správně vysadit a jak se o ně postarat, aby přečkaly zi. Pro každou sazenici vyhrábneme jamku dostatečně hlubokou na to, abychom na její dno mohli umístit trošku slepičinců nebo kompostu, na to nasypat ještě trochu zeminy a teprve na tuto zeminu vysadit jahodník. Srdíčko rostliny nesmíme utopit, musí zůstat nad zeminou. Nejlepší čas pro výsadbu jahod Jahodník můžeme vysazovat téměř celé vegetační období. Zvlášť, pokud koupíme sazenice v sadbovačích nebo kontejnerech.


Vhodná doba pro ošetření nastává zhruba dva týdny po sběru jahod. Alena Menclová Natrhejte si kytici z lučního kvítí: Které rostliny vybrat a jak ji uvázat? Prodáváme nejlevnější sazenice jahod.

U nás si vyberete z více jak druhů sazenic jahod. Podívejte a přesvědčte se sami. Při výsadbě jahod použijeme černou fólii, která zabraňuje prorůstání plevele a vysoušení půdy. Pokud si chcete zasadit jahody v letním období, ideální bude červen až červenec. Pro letní výsadbu ale budete potřebovat chlazenou „frigo“ sadbu nebo mladé dceřiné rostlinky odebrané z mateřských rostlin.


Pokud se rozhodnete pro letní výsadbu, můžete se v následujícím roce těšit na vyšší plodnost i lepší kvalitu plodů, a to zejména při použití takzvané husté výsadby (1až 2tisíc kusů sazenic na hektaru půdy). Sázení jahod Špatně a správně zasazená jahoda Výhodou frigo sadby je lepší ujímání i při vyšších teplotách a při menší závlaze (rostliny nemají listy, nevyžadují tolik vody). Nevíte-li kolik sazenic objednat je tu rada: na svazek jahod(25ks) potřebujete cca 3m (3x1m) velký záhon.


Prodej sazenic jahod probíhá každý rok na podzim v ZÁŘÍ. Výhodou sázení v tomto období je ta, že rostlina je schopna kvalitně zakořenit ještě před tvorbou květenství. Tím je zajištěn vyšší výnos v následujícím roce. Vhodnými předplodinami jsou rané brambory, papriky, rajčata, tykve, okurky, pro jejichž pěstování byla půda bohatě vyhnojena chlévským hnojem. Záhony pro výsadbu jahod bychom měli připravit alespoň rok předem.


Pokud nemáme k dispozici hnůj, dobře poslouží i tzv. Sklizeň jahod Se sklizní jahod je lépe počkat, až plně dozrají. Zralé plody zásadně odštipujeme , nebo odstříháváme, nikdy je se stopkou nevytrháváme.


Ještě než začneme s hnojením jaho musíme si uvědomit, jestli budeme pěstovat jahody v nádobách (truhlíku, pyramidě na jahody, sudu apod.) nebo na klasickém záhonu, který je součástí pozemku.

Jen podle toho totiž jsme schopni zvolit optimální formu hnojení jahod. I sázení nových jahod má svá pravidla a úskalí. Důležitá je zejména hloubka.


Krček prostě a jednoduše nesmí být kompletně ponořen, ale nesmí ani vyloženě vyčnívat z půdy ven. Nesmírně důležitou roli hraje i doko. Po ukončení sázení vydatně a pravidelně jahody zalévejte, aby kvalitně zakořenily. Zesílí vám tak ještě před nástupem mrazů. Odrůd jahod je celá řada , a ne každá se do truhlíku hodí.


Výsadba jahod – kdy a jak sázet jahodník? Takový jahodník by měl splňovat dvě základní kritéria – nebát příliš velkého vzrůstu ( aby se nám do truhlíku na balkoně vůbec vešel) a měl by plodit opakovaně. Právě celosezoní tvroba květů a plodů by měla být pro výběr odrůdy zásadním kritériem – vždyť jahody budete chtít sklízet od konce května až do září, ideálně nepřetržitě. Ahoj holky, chystám se po obědě jít sázet nové sazenicky jahod.


Moc se mí líbí nápa dát pod ně takovou tu černou textilii - má to spoustu výhod. Neprošvihněte ideální čas na sázení jahod. Tedy pokud byste si rádi příští léto rádi vyběhli pro toto úžasné sezonní ovoce na vlastní zahrádku. Tento druh měsíčních jahod je nejvíce podobný právě lesním jahodám.


Poněkud netradiční jsou jahody se žlutými plody. Druhů měsíčních jahod je celá řada, od těch nejmenších po větší. Sazenice jahod z Malochýna pěstujeme v náročnějších podmínkách Vysočiny. Sadba jahod je tedy více odolná vůči nepřízni počasí.


Mezi naše hlavní pěstované odrůdy patří HONEOYE, POLKA, RUMBA, KORONA a KARMEN. Princip spočívá v tom, že počátkem června(tj. těsně před začátkem sklizně jahod ) nůžkami odstřihneme silnější šlahouny s malými, dosud nezakořeněnými rostlinkami, a vysadíme je buď na přípravný záhon ve stínu, nebo ještě lépe do kelímků, naplněných kvalitní zemí. Tím donutíme mladé sazeničky, aby začaly samy růst, pokud nechtějí zahynout. Září je nejvhodnější doba pro sázení jahod.


Vždy kupujme jen dobře vzostlé sazenice a předem upravíme záhon odplevelením a zkypřením.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky