čtvrtek 11. června 2020

Řez ořešáku vlašského

Jak na řez ořešáku V České republice se v různých lokalitách úspěšně pěstuje ořešák královský (Juglans regia). Vysazovat jeho odrůdy je možné jak v podzimních měsících od října do listopadu, tak v jarních měsících do dubna. Zimní a jarní řez nepřichází v úvahu. Kdybychom prořezávali na jaře, ořešák by mohl hodně „krvácet“ a rány by se staly vstupní branou různých chorob. Soused je nejspíše v právu, pokud mu na jeho pozemek sahají větve, stíní a na podzim je z nich nepořádek.


Osobně si myslím, že je vždy lepší, strom celkově vyváženě seříznout, než jednostranně větve odstraňovat.

Pokud se koruna zkrátí max. Radikální ořez ořešáku - úplné odstranění koruny. Ozrejmuje, akým spôsobom naši predchodcovia, ale v niektorých oblastiach Slovenska aj dodnes, oberajú plochy. Výchovný řez ořešáku po narašení, kdy již nehrozí nebezpečí výronu mízy, je možný.


Stromky jsou však zeslabeny odstraněním na-rašených vrcholů, kdy musí se zpožděním opakovaně rašit z níže umístěných primárních pupenů. Autor: Archiv ireceptar. Roubované dvouleté až tříleté špičáky, které dosáhly správné výšky, zkrátíme po narašení na pět dobře vyvinutých pupenů podle toho, jaký chceme mít tvar stromu.


Z pupenů necháme vyrůst výhony, ze kterých založíme korunku. Udržovací řez – tento řez provádějte ve dvou až tříletém cyklu.

Odstraňujte poškozené a uschlé větve. Větve, které se navzájem kříží a stíní si. Obecně má ořešák velmi vzdušnou korunu, tak vám tento řez nezabere příliš mnoho času. Vždy odstraňujte pouze větve, které na stromě nemají co dělat.


K řezu- pro hojení ran u ořešáku je důležité období s co nejvyšší teplotou. Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Na jednoletých výhonech ořešáku raší nejprve vrcholové pupeny, potom postranní pupeny primární, které raší především v horních částech výhonů. Výchovný – tvarovací – řez korunky stromku provádíme, jen když je nutný a to během prvních pěti let po výsadbě. Týká se hlavně větví zahušťujících korunu, větví zlomených, suchých nebo jinak poškozených.


Dnes jsou staré desítky let a jsou z nich mohutné, vysoké a široké stromy. Později se začaly vysazovat odrůdy ořešáku vlašského (Juglans regia) naštěpované na semenáč ořešáku černého (Juglans nigra). Přesto může mít jejich koruna průměr 8–m.


Mám na zahradě cca let starý ořešák a nikdy nebyl prořezáván a neznám široko daleko nikoho, kdo by ořešák prořezával (max. se uříznou větve, které nějak překážejí). V prvních letech není řez většinou nutný, koruna by se měla vyvíjet volně. Teprve když je již utvořená, tedy po deseti či více letech, vyřízněte příliš hustě rostoucí větve, aby se dovnitř koruny dostalo více světla. Přednostně přitom odstraňte suché větve, kterých se v korunách starších ořešáků vždy najde několik. Zapěstováni a výchovný řez koruny ořešáku provádíme po dobu čtyř až pěti let podle délky výhonů a tvorby postranních větví a plodného obrostu.


Hlavním pracovním zaměřením naší rodinné firmy je produkce sadby stromků ořešáku královského ( Juglans regia L.).

Naše firma se nachází v Horních. Slabé výhony dříve odumírají a jejich zbytky mohou být příčinou klejotoku. Broskvoně jsou velmi náročné na světlo, a proto se používá jako nejvhodnější tvar kotlovitá koruna bez terminálního výhonu. Zaštípnutím letorostů vznikne ještě v témže vegetačním období 4–předčasných letorostů, které ještě do konce vegetace stačí vytvořit květní pupeny.


Uschlé větvě tam kam dosáhnu uřežu, ty slabší se ulámou ve větru. Tentokrát se budeme v tomto příspěvku věnovat prořezávání ořešáku. Odborníci tomu říkají „zdravotní prořez“ ořešáku , který je nezbytný.


Z téhož důvodu si také nechte na jaro či začátek léta řez třešní, višní, slivoní, mandloní, broskvoní, meruněk, ořešáku vlašského, bříz a javorů. Mají totiž větší množství vytékající mízy a její tuhnutí při chladných teplotách a následné zvětšování objemu by mohlo strom nenávratně poškodit zevnitř. Ořešák řežeme jen výjimečně a tak, aby se rány zahojily 22. Připomeňme si nejdůležitější zásady pro řez ořešáku. Ořešáku nesvědčí suché půdy, proto jej vysaďte do vlhké a prodyšné zeminy, na slunné místo.


Nejlépe se mu povede poblíž pramene, kde vyroste ve statný strom. Zajistíte tak dvě důležité věci – ořešák bude hojně plodit a tráva pod ním nebude mít problémy s růstem. Letní řez nevynechávejte ani u striktně udržovaných pěstebních tvarů. Letní zásah vyžadují jabloňová a hrušňová štíhlá vřetena, špalíry, kordony a českými zahrádkáři často opomíjené ovocné palmety.


Zpravidla tento řez spadá na měsíce červenec a srpen (v teplejších lokalitách i začátek září). Pro broskvoně se řez v období květu jeví jako vhodnější, neboť výskyt klejotoku u tohoto druhu bývá nižší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky