pondělí 29. června 2020

Pěstování pistácií

Pěstování u nás obrázek z archivu ireceptar. Autor: Archiv ireceptar. V zahradnictví lze zakoupit semenáče i roubované odrůdy, v nabídce roubovanců je samčí odrůda ’Peters’ a samičí ’Kerman’. Pistácie čili řečík pistácie je příbuzný dalších asi 15-ti řečíků, subtropických dřevin z čeledi Anacardiaceae. Známé jsou zejména středomořské řečíky Pistacia terebinthus, řečík terebintový a P. V tuzemských nejteplejších oblastech je možné pěstování i ve volné půdě.


Jinak nemusíte půdu nijak připravovat, pistácie si nevybírá. C (nižší teploty by ji mohly poškodit). To, co pistácie potřebuje, je dostatek světla. Bohužel je u nás příliš krátká vegetační doba.


V teplejších zemích jsou vhodnou plodinou pro chudé suché horské půdy, kde nelze jiné, na trhu často méně ceněné druhy ořechů pěstovat. Jeden samčí prašníkový strom se pěstuje asi na šest samičích pestíkových, ale vzhledem k tomu, že pyl dozrává často předčasně, doporučuje se chránit samčí květy papírovými sáčky, dokud nejsou pestíky připraveny k oplození. Pistáciové oříšky jsou velice chutné – a také velice drahé. Nebojte se proto, že vaše pěstování nebude úspěšné.


Každý správný zahrádkář a pěstitel ví, že rostlinky potřebují svůj čas. Proto nezapomínejte na zlaté pravidlo – trpělivost růže přináší. K pěstování pistácií vám stačí koupit si balíček nepražených a nesolených pistácií.


Několik z nich namočte do vody a nechejte je nabobnat. Pak je dejte na navlhčený ubrousek nebo utěrku a nechejte je vyklíčit, což může trvat – dnů. Po celou dobu dbejte na to, aby utěrka byla stále vlhká.


Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. První plody by měly být počítány nejdříve za devět let a dobrá sklizeň se bude odehrávat pouze v 20. Bylo s ní obchodováno, až si postupně našla cestu do zemí okolo Středozemního moře. Mezi tři největší producenty pistácií patří Írán, Spojené státy (Centrální údolí) a Turecko. Lokace pěstování pistácií mění kvalitativně i kvantitativně výnosnost úrody.


Podle některých zemědělců je jedna z nejoptimálnějších oblastí pěstování provincie Kerman v Íránu. Pistácie potřebují výrazné ochlazení v zimním období k prodělání uspokojivé fáze dormance k řádnému kvetení během dalšího roku. Ale lídrem v pěstování pistácií je, samozřejmě, Turecko - vlastní více než světového trhu s prodejem pistácií. Postupně se tyto ořechy pěstují v Austrálii, severozápadní Africe, Izraeli.


Jak vypěstovat azalku na kmínku Azalky se dají pěstovat i na kmínku, kdy. Jak pěstovat koriandr Koriandr bez potíží můžete pěstovat na slunném a. Provincie Gaziantep je centrem pěstování pistácií v Turecku. Die Provinz Gaziantep ist das Zentrum des türkischen Pistazienanbaus.


Beispielsätze mit Gaziantep, Translation Memory. Malé oriešky pistácií sú dobre známe aj u nás, najmä ako pochúťka k vínu, no používajú sa aj na prípravu zmrzliny či múčnikov. Choroby, škůdci: Při pěstování v zahradě netrpí pistácie žádnými běžnými chorobami ani škůdci, ve skleníku nebo u ochranné zdi je ale mohou napadat svilušky. Zde můžete vidět, jak vypadá řečík pistáciový ( Pistacia vera).


Výživová hodnota pistácií je vysoká! Vitamín E ako silný antioxidant bojuje proti pôsobeniu škodlivých voľných radikálov, ktoré narúšajú tkanivá, a tým pomáha predchádzať vzniku degeneratívnych ochorení srdca a nádorových ochorení. Obsah vlákniny v pistáciách zas znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a zvyšuje účinnosť zdravého chudnutia. Pro krásně zelenou barvu zmrzliny musíme pistácie prolít horkou vodou a odstranit hnědé slupičky.


Pokud tento krok vynecháme, zmrzlina na chuti neztratí, ale získá lehce hnědou barvu. Pistácie vložíme do mixéru, přidáme pár lžic mléka a pár kostek ledu. Vše mixujeme dokud nezískáme konzistenci zmrzliny. Můžeme dosladit cukrem a ihned podávat nebo uložit do mrazáku. Byly doby, kdy děti znaly zelenou pistáciovou zmrzlinu, ale o existenci pistácií, zelených oříšků, neměly ani potuchy.


Dnes již víme, jaké stromy pistácie plodí, a můžeme je zakoupit solené i přírodní. Kromě mlsání u sklenky vína poslouží i jako součást zajímavých receptů. Jak je z oblastí pěstování zřejmé, pistácii nejlépe vyhovuje suché až polopouštní subtropické klima.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky