středa 10. června 2020

Hnojení trávníku na podzim

Rostliny potřebují v období vegetace dostatek dusíku (N) pro rychlý růst, ale na podzim je nutné růst omezit až zastavit a podpořit vyzrávání rostlinných pletiv. K tomuto účelu jsou zvlášť určená podzimní hnojiva. Například ovocné dřeviny hnojíme superfosfátem a draselnými hnojivy již na podzim , protože jarní hnojení je méně účinné.


Podzimní trávníkové hnojivo Od září až do poloviny listopadu ( dle vývoje počasí ) aplikujeme na trávník speciální podzimní trávníková hnojiva. Budete potřebovat draslík, kterým posílíte jeho kořeny.

Na jaře se vám odvděčí krásným zeleným kobercem a zimu přečká v nejlepších podmínkách. Na podzim trávník pohnojte, aby se příští rok krásně zazelenal. Hnojením zásobním se rozumí hnojení hlavně prvky jako je fosfor, draslík a vápník. Provzdušnění trávníku na podzim , jeho hnojení , kosení, vertikulace, zazimování trávníku a dosévání.


Všechno to jsou podstatné kroky, které trávník potřebuje, aby zelený koberec přežil kruté podmínky zimy. Všechno nutné si vysvětlíme a ukážeme si, jak se postarat o trávník během podzimního období, aby zimu přečkal ve správné kondici. Hnojení pak již podle velikosti zásobníku rozmetadla provádějte na celou plochu.


Pokud jste na podzim sázeli na zahrádce cibuloviny, teď si užijete plody své práce.

Narcisy, tulipány či hyacinty začnou brzy vystrkovat své lístky a potěší vás svými barevnými květy. Pokud nemáte květiny vlastní, není nic jednoduššího, než si je koupit. Podívejte se, jak krásně se doma dají naaranžovat. Na trhu je celá řada travních směsí v široké nabídce druhů (např. směs pro trávníky anglického typu, pro méně zatěžované okrasné trávníky, pro rekreační a sportovní plochy, s jetelem na kvalitní zelené krmení a seno, parková směs, hřištní, golfová, standar obnova, luční) a balení od půlkilogramových sáčků, přes 2kg papírové tašky, 10kg tašky až po 25kg pytle. Zjistili jsme proto, co na plevel v trávníku platí a jak s ním účinně bojovat.


Startovací hnojení na jaře na začátku nové sezóny by se mělo skládat z převážně dusíkatého hnojiva pro růst. Při jarním hnojení nezapomeňte ani na fosfor pro posílení kořenů, to hlavně u mladých trávníků. Většinou se na jaře dodává komplexnější hnojivo včetně hořčíku a draslíku.


Nezapomeňte na kvalitní a vyrovnanou výživu trávníku ani na podzim ! Podzimní hnojení je velmi důležité proto, aby trávník posílil kořenový systém a. Pokud se tak nestane, rozklad trávy může způsobit tvoření plísní, nebo dokonce hnití kořenového systému. Poslední hnojení by mělo proběhnout na podzim, hnojivo by mělo obsahovat co nejvíce draslíku, který posiluje buňky trav a podporuje odolnost vůči chorobám. Nikdy nepoužívejte hnojiva pro zemědělství, protože podporují rychlý růst rostlin. Nejen na jaře, kdy máme radost z toho, že po zimě znovu můžeme začít pěstovat květiny a zeleninu, je třeba hnojit.


Způsoby hnojení trávníku Asi nejjednodušším způsobem hnojení je použití tekutého hnojiva a zapracovat jej do závlahového systému. Tak zajistíte rovnoměrné rozmístění do všech koutů vaší zahrady a navíc se o nic nemusíte starat. Závěrečnou prací na trávníku je pak úklid listí a zaparkování sekačky do kůlny.

Polední sekání trávníku by mělo proběhnout do konce října. Autor: Archiv ireceptar. Flora říše rostlin V letošním létě, především jeho druhé polovině, vyznačující se deficitem vláhy se velmi často na rostlinách projevoval nedostatek draslíku. Aby byl na jaře opět svěží a zdravý, musíte ho správně uložit ke spánku už nyní.


První hnojení aplikujeme začátkem měsíce září, druhé provedeme nejpozději v první polovině listopadu vždy s přihlédnutím k půdním a klimatickým podmínkám. Věnujte v těchto dnech svému trávníku dostatečnou péči, aby přečkal nadcházející zimu. Teď na podzim potřebuje provzdušnit vertikutátorem a. K úspěšnému přezimování potřebujeme zahradu na podzim správně a řádně „nakrmit“.


Koncem léta je třeba přestat hnojit přípravky s vysokým. Hnojení trávníku Tím, jak trávník neustále narůstá a my jej sekáme, dochází k permanentnímu odčerpávání živin z půdy. Za jediný rok tak zmizí přibližně kilogramy dusíku, kilogram fosforu a kilogram a půl draslíku v závislosti na typu trávníku. Mezi základní činnosti při podzimní péči o trávník patří vertikutace trávníku a hnojení podzimním travním hnojivem. Vylepšujte poškozené okraje trávníku, odstraňte z něj nerovnosti a zaopatřete holá místa.


Trávník pečlivě provzdušněte a poskytněte mu základní hnojení či přihnojování. Dále je velmi důležité vyhrabat napadené listí, protože na pokoseném trávníku bez listí je menší nebezpečí napadení chorobami. Na trávníku pak vyvstávají stříbrošedé a nahnědlé skvrny.


Na jaře ošetříme bělavá místa přípravkem Fundazol a včas trávník pohnojíme ledkem nebo močovinou. Pečlivou prevencí proti plísni sněžné je ošetření trávníku na podzim - posečení a vyhrabání stařiny, pravidelné hnojení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky