pátek 6. března 2015

Houby smaženice

Přihoďte houby, kmín, osolte a opepřete. Duste pod pokličkou za občasného míchání asi deset minut. Pokud se houby přichytávají ke dnu, podlijte je trochou vodou (raději méně než více, případně vodu dolijte – jinak hrozí, že budete mít houbovou kaši).


Vejce prošlehejte se solí a pepřem a vlijte je k houbám. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.

Houby očistíme, propláchneme a nakrájíme na plátky. Máslo rozpustíme a cibuli na něm zesklovatíme. Houby vlhkým hadříkem důkladně omyjeme a nakrájíme na větší kostičky.


Houby důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky. Smaženice bude chutnat lépe, pokud použijete více druhů hub. Ve směsi takt totiž více vynikne jejich vůně, chuť a rovněž konzistence.


Někdo dává přednost máslu, chuť je pak jemnější.

Přidáme houby , kmín a dusíme pod pokličkou. Nepodléváme, houby pustí vodu samy. Já nevím, já houby miluju a smaženici nejvíc ze všech, ale já bych osobně do smaženice vajíčka nedával. Dělám ji tak nějak přírodně jenom houby, cibule, koření a může se do toho dát nakonec nakrájená kapie hezky na tenké nudličky.


Houby si skvěle rozumí s kmínem, čerstvým tymiánem nebo listovou petrželí. Podávejte s opečeným krajícem chleba a přesvědčte se, jaký skvělý pokrm smaženice je. Smaženici lze připravit z jakéhokoliv druhu hub (samozřejmě jen z těch, které znáte), můžete je smažit na másle i na sádle.


Nejprve si očistěte houby od trávy a jiných radostí (nejsme totiž prasátka). Houby by se přitom měly vařit, smažit nebo jinak tepelně upravovat nejméně dvacet minut, což je obecné doporučení, některé houby lze tepelně upravovat i kratší dobu, ale to už skýtá možná rizika. Podáváme teplé s čerstvým pečivem nebo na pečivu. Už se vám přejedla bramboračka, hubník i smaženice , a přesto se nemůžete hnědých darů z lesa vzdát?


Uchovejte houby na zimu, sušte je, zavařujte je. Houbová smaženice a finanční náročnost. Při troše štěstí nasbíráme hříbky či jiné vhodné houby v lese, tudíž nás budou stát pouze náš čas.


Za vejce si započítáme Kč, za máslo s cibulí a kořením kč.

Najdete tu české a světové recepty, diskuze o vaření a pečení nebo fotky přímo z kuchyně. Houby obsahují vysoký podíl vody a bílkovin a při nevhodném zacházení rychle podléhají, stejně jako maso, hnilobě a plesnivění. Tak jsem si podborováky(modráky) udělal na cibulce,okořenil solí,pepřem a kmínem a vmíchal vejce.


Musím se přiznat,že mě tato smaženice moc nenadchla,ale snědl jsem ji. Ještě zkusím smaženou bedlu,ale až ji najdu. Jinak na houby chodím každým rokem a máme nasušeno snad na celý rok. Očištěné houby pokrájejte na čtvrtiny nebo na plátky.


V nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo a zpěňte na něm cibulku. Když houby rostou jak po dešti, je vyřešena otázka, co bude k jídlu. Snad kromě sladkého pečení se z nich dá uvařit cokoli. Guláš, nákyp, obalit je jako řízky, rizoto, kyselo a mnoho dalších.


A určitě si nasušíme zásoby na zimu! Nejčastější a nejrychlejší je klasická smaženice. Houby – nejchutnější je více druhů, cibule, omastek – nejlépe sádlo, sůl, kmín (drcený nebo mletý), pepř, česnek – ten ale není nutný a vejce podle množství hub. Na našem Instagramu jsem si udělala průzkum nejoblíbenějších houbových receptů: Nechyběla bramboračka, smaženice , omáčka, kulajda, rizoto a smažené houby s kmínem.


Možností, jak využít při vaření lesní houby , je ale mnohem víc! POTŘEBNÉ PŘÍSADY toto není recept na inspiraci, ba právě naopak, houby miluji, ale dělám jen smaženici, tak. Až cibule zesklovatí, přidáme houby , lehce osolíme a za občasného míchání dusíme.


V průběhu dušení si připravíme směs koření dle vlastní chuti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky