pátek 17. února 2017

Semínka dýně

Představujeme vám zajímavé odrůdy dýní, jaké pěstujeme na naší zahradě a povíme vám nejméně důvodů, proč je dobré dýně (patizony, cukety a jiné tykve) pěst. Ingredience: cibule, stroužek česneku, 5g dýně hokkaido, l zeleninového bujónu, smetana ke šlehání, lžička másla. Některá dýňová jadérka se i solí či praží, ale tyto již nejsou tolik zdravotně pozitivní, jako ty syrové. Semínka dýně Hokaido jsou v první řadě kvalitním osivem.


Houževnaté semínko v sobě skrývá velmi chutné jádro, které je plné tělu prospívajících látek.

Nasušená dýňová semena lze tvořivě využít jako vzhlednou přírodninu při zhotovování adventních a vánočních aranží. Dýni dále zpracujeme podle svých potřeb. Semena pod tekoucí vodou.


Dýně Uchiri kuri je japonský kultivar dýně typu Hokkaido. Dýně je vhodná i pro dlouhodobé skladování. Je oblíbená také pro svůj velký obsah železa a betakarotenu.


Semínka smícháme s olejem nebo s máslem a rozložíme na plech vyložený papírem na pečení.

Takto připravená dýňová semínka dáme na až minut do trouby a po každých minutách je promícháme. Dýně hokaido se hodí například na gril nebo do polévky. Muškátová dýně – může vyrůst až do hmotnosti kilo. Má tmavězelenou barvu a sytěoranžovou dužinu. Máslová dýně – má šedou až nažloutlou slupku, oranžovou dužinu a tvar hrušky.


Chutí připomíná lískové oříšky. Většina bio dýňových semínek na českém trhu pochází z Číny, a tak máme radost, že Vám. K dostání jsou nejčastěji semínka loupaná. Dýňová semínka jsou evergreenem zdravé výživy. Sehnat se dají i bio semínka, nebo naopak pražená a solená, která se skvěle hodí na mlsání k pivu nebo vínu.


Dají se nasušit a následně vyloupat. Dýně a jejich příbuzné kamarádky pěstujeme na zahradě každým rokem a pokaždé nás potěší svými krásnými, velkými a chutnými plody. Měkká dužina s vlákny se do pokrmů nepřidává.


Ve velké pánvi si na nepřilnavém povrchu rozpalte arašídový olej, vhoďte do něj semínka z jedné dýně , přidejte zbylé lžičky cukru a míchejte asi minutu, až se cukr začne rozpouštět a karamelizovat. Mohlo by se zdát trochu nepatřičné tahat na samém počátku jara na světlo boží téma tak typicky podzimní, jako jsou dýně.

Všechno má přece svůj čas. Kromě tradiční dýně obří, dosahující až několik desítek kilogramů, vyšlechtěné před padesáti lety v semenářské stanici ve Veltrusech a proslavené jako kompot á la ananas, narazíte hlavně na dýně muškátové a máslové. Pletou to novináři i zájmové kuchařské weby, naštěstí to ale mají správně semenářské podniky.


Dýně – lze si vybírat z desítek druhů a všechny jsou jedlé. Na světě existují desítky druhů dýní. Fazole jsou vděčnou surovinou, která se dá v kuchyni využít na. Jak a které druhy fazolí pěstovat. Před použitím dýně Hokaido do pokrmů je třeba odstranit semínka a vlákna, slupka při vaření nevadí, neboť krásně změkne.


Při konzumaci pokrmů z dýně Hokaido oceníme především jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se ovšem převařit. Protože nejsou semínka strojově protříděna, naleznete v sáčku i několik polámaných semínek. Doufáme, že Vás to neodradí.


V tomto videu se dozvíte, proč semínka dýně nejsou pouze osivo, krmivo, nebo kuchyňský odpad: _____. Dýně Big Max je středně raná odrůda dýně. Dýně mají oranžovou slupku se žlutou dužinou a skvěle se hodí k přípravě teplých pokrmů. Rostlina má vysoký výnos a plodí extrémně velké plody o hmotnosti - kg.


Podzimní období patří chutným a zdravým dýním. Chystáte se na dýňovou polévku či jiný pokrm z dýně ? Pokud ano, určitě nevyhazujte její semínka. Rovněž oceníte možnost jejich skladování, jelikož v chladné místnosti vydrží i několik měsíců. Semínka z dýně vyjměte a očistěte je od většiny dužniny. Pak je rozložte na tác a dejte schnout.


Až budou dokonale proschlá, promněte je mezi prsty, abyste z nich odstranili jemné průhledné slupičky a by zůstaly jen semínka v zelených slupkách (případně v tuhém bílém obalu – semínka z běžných dýní jsou vynikající pražená). AWA shop Brno, superpotraviny - semínka , konopná, slunečnicová, dýňová,lněná,chia. Jsou zdrojem omega kyselin, podporují mozkové funkce, jsou součástí paleo stravy. V míse promíchejte lžíce krupicového cukru s ostatním kořením. Jedná se o jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu.


Velké jednodomé květy jsou žluté barvy. Vzhledem k velkým rozdílům u bobulí této dýně se tato.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky