úterý 21. února 2017

Červotoč larva

Riesenauswahl an Markenqualität. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Schau Dir Angebote von ‪Larvae‬ auf eBay an. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu.


Von Generator bis Wäsche.

Alles finden, was Sie brauchen. Wir machen die Rückgabe einfach. Larva dosahuje velikosti až mm a šířka chodby je kolem mm.


Vývoj trvá až roky a závisí na okolní teplotě, druhu dřeva a vlhkosti. C dochází k tepelnému šoku (uvádí se i teplota něco přes 40°C). Při 34°C nedochází k embryonálnímu vývoji a vajíčka hynou. Hyne též pří nízkých teplotách kolem -18°C.


Optimem pro vývoj larev je teplota až 16°C při vlhkosti dřeva - a relativní vlhkosti vzduchu až.

Nejlepší je červotoče vůbec nepustit do svého příbytku. K tomu vám může pomoci pravidelná kontrola, aplikace ochranných nátěrů, dostatečné větrání a celkové udržování čistoty v obydlí. Brouci se po vylíhnutí z kukly dokážou prokousat vším možným, dokonce i obaly potravin z papíru, z plastu a dokoce i hliníkovou fólií. Pouze larva - mouka, kroupy, chléb, koření, kakao, čokoláda, cukroví, zejména tvrdé pečivo. Jedním z největších skladištních škůdců.


Kromě chemických přípravků se dá červotoč, ale i tesařík, který také škodí dřevu, zahubit i gama zářením. To rozehřívá vše, co v sobě má vodu - na suché dřevo tedy nepůsobí, ale na larvy červotoče v něm ano. Slyšíte doma podivné zvuky chroupání? Nejspíš máte doma nevítaného návštěvníka.


Ako náhle zistíte, že v nábytku doma či na záhrade máte červotoča, je potrebné s ním čo. Larva vydrží hladovět až dnů, zatímco dospělý brouk potravu vůbec nepřijímá. Některé druhy červotočů požírají dřevo, ale nikoliv čerstvé, nýbrž dřevo zabudované ve stavbě již několik let.


Usídlují se na střešních trámech, v podlahových prknech, požírají konce trámů v místě uložení do venkovních stěn. Nejvíce napadají dřevo, které je vystaveno silným mrazům. K vývoji potřebuje teplo, jak klesne teplota pod 13°C, vývoj se zastavuje.


Nakonec se zakuklí ve zbytcích substrátu. Larva má bílou barvu a je dlouhá okolo 5mm. Chrobáky sú čiernej farby, veľké asi mm.

Dospělí jedinci se líhnou brzy zjara. Drevom sa živí aj rovnako veľký, ale hnedastý červotoč prúžkovaný (Anobium punctatum). Drevokazné červotoče spôsobujú škody najmä na starom nábytku v podlahách, v stropoch a obložení stien.


Larva se po dokončenví vývoje zakuklí v blízkosti vnější plochy dřeva, těsně pod povrchem. Výletové otvory dospělých brouků jsou typicky kruhovité o průměru - 2mm. Vývojový cyklus trvá od měsíců až do dvou let v závislosti na teplotě, vlhkosti a druhu dřeva. Velikost – mm, má válcovité tělo, z horního pohledu je hlava málo zřetelná – je překrytá štítem.


Je hnědý až černý, tykadla a nohy jsou světlejší. Krovky má protáhlé a rýhované s tečkami. Larva je dlouhá mm, smetanově bílá ve tvaru C. Poškození červotočem vede často k úplnému zničení předmětu nebo dřevěné konstrukce. Spoznáte ho podľa svetlo až tmavohnedého zafarbenia a bodkovaných rýh. Tento červotoč ostáva tam, kde sa vyliahol alebo v blízkosti tohto miesta.


Samičky kladú vajíčka (až vajíčok) do drobných poškodení nábytku alebo do starých výletových dierok a najviac mu chutí ihličnaté drevo. Larvy několika druhů vrtají ve dřevu a to broukům přineslo jméno červotoč. Několik druhů jsou škůdci, poškozující nábytek nebo dřevěné stavby domů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky