pondělí 27. listopadu 2017

Množení rostlin

Některé rostliny lze dělit pomocí odnoží z mateřské rostliny. Mnoho z ovocných rostlin vytváří odnože a se šíří se přirozeně. Základní principy množení rostlin se způsoby používanými v minulosti a jejich postupný vývoj. Každý zahrádkář se nejprve dozví, jak umělé množení využívá přirozenou. Tento umělý způsob reprodukce vám přinese rostlinu, která je geneticky shodná se svým rodičem.


Všechny pokojové rostliny se docela dobře daří množit řízkováním. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Rozmnožování rostlin může být často spojeno s řadou překážek, které musí zahradník pochopit a překonat aby došel k svému cíli. Množení popínavých rostlin Množení semeny.


Pokud se vám podaří získat větší počet namnožených rostlinek, můžete je vyměnit s ostatními pěstiteli. Vzájemně si tak dopomůžete k větší rozmanitosti pěstovaných druhů. V létě můžeme množit listnaté dřeviny pomocí olistěných vrcholových výhonků, takzvaných vrcholových neboli zelených řízků. Tento způsob množení je velice jednoduchý a spolehlivý.


Některé druhy popínavých rostlin je možno velmi jednoduše získávat výsevem jejich semen. Dceřiné rostliny vytváří zelenec (Chlorophytum), lomikámen (Saxifraga), Tolmiea. Na listech vytváří dceřiné rostlinky Asplenium bulbiferum. Urcite tady to tema probehlo nekolikrat.


Jde me predevsim o zpusob jakym je. Na jaře, ale nejen na jaře se dají jednoduše množit rostliny na zahradě. Jaro je vhodnou dobou k vegetativnímu množení rostlin.


Při tomto způsobu využíváme schopnosti rostlin vytvářet nové kořeny v nejvíce poškozeném místě. Bücher (Fremdsprachig) Wählen Sie die Abteilung aus, in der Sie n möchten. Metodou meristémového množení (také metoda in-vitro) je získán velký počet bezvirózních rostlin za relativně krátkou dobu. Tímto způsobem se také množí rostliny, které jsou jinak obtížně množitelné. Způsob množení in-vitro je drahý, je náročný na sterilní podmínky (laboratoře) a odborné pracovníky.


Způsoby vegetativního množení: dělení trsu - je nejběžnější způsob používaný například u všech trsnatých rostlin (rod Carex , Typha, Cyperus, Schoenoplectus, Juncus, Phalaris, Glyceria) Rostliny, které nám začínají přerůstat rozdělíme rýčem nebo nožem na námi požadovanou velikost. Odřízněte zdravý, mladý, ale už vyzrálý výhon. Mnohé rostliny vytvářejí dlouhé šlahouny a výběžky, na nichž jsou malé rostlinky. Někdy s kořeny, jindy mají jen listy.


Ty můžeme od mateřské rostliny oddělit a přímo zasadit. Pokud nemají kořeny, ihned je vytvoří, ty s kořeny výborně rostou. Nejprve rostlinu vyjmeme z původního obalu, vyklepeme část staré zeminy a prohlédneme kořeny. Když jsou zdravé a vyplňují obsah květináče, zakrátíme. Nur solange der Vorrat reicht!


Angebote für diese Saison! Generativní množení Pohlavní (generativní) rozmnožování má zcela jiný charakter než množení vegetativní. U vodních rostlin je silně ovlivněno prostředím. Tímto spůsobem množíme mnohé okrasné rostliny jako například Pelargónie, Voděnka, Pepřinec, Tlustice, Oleandr, Mučenka, Ibišek a četné další.


Množství rostlin lze vypěstovat přímo ze semen. Výsev se provádí nejčastěji koncem jara nebo v létě do květináčů, obsahujících výsevní substrát. Semena se po překrytí tenkou vrstvou písku nebo zeminy nechají klíčit při teplotě asi °C.


Předpokladem je optimální růst porostů. Růstový cyklus a nároky rostlin musí být vhodně sladěny s půdními a klimatickými podmínkami a ošetření kultury musí být velmi pečlivé. Tulipány jsou velmi citlivé na sebemenší narušení růstu.


Kdo má zkušenosti s množením např. Nechci to kupovat je to plevel a v. Většinu rostlin je třeba udržovat pravidelným řezem. U některých je to především otázka vzhledu a hygieny.


V takovém případě odstraňujeme odumřelé listy a odkvetlé květy, aby rostlina vypadala pěkně a svěže. Dalším důvodem řezu je povzbuzení rostliny ke kvetení, to platí třeba pro ibišky či citrusy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky