pondělí 20. listopadu 2017

Semena chřestu

Chřest lékařský je vytrvalá rostlina, které se dobře daří v teplých krajích. První sklizeň lze očekávat po prvním roce, a pak dva roky souvisle za sebou. Výsadba se provádí zjara do kontejneru. Druhým rokem rostliny přesazujeme na konečné.


Balení obsahuje celkem 1ks semen chřestu lékařského.

Nejste přihlášen(a) články. Pěstování chřestu vyžaduje hlinitopísčité, lehké půdy. Na stanovišti chřest vydrží až let. Chřest snáší dobře suché počasí, pochází z oblastí s nízkým počtem srážek, zároveň je ale relativně chladnomilnou plodinou, které se daří nejlépe při teplotě až °C. Informace, jak připravit záhon pro pěstování chřestu.


Je možné začít s výsevem semen nebo sadbou sazenic, což je jednodušší. Tato cenná rostlinná kultura může být pěstovánasemeny dvěma způsoby - nejprve získáním sazenic s následnou transplantací nebo přímým sejením do otevřené půdy. Jak a kdy chovat špargle na otevřeném terénu.

Jak roste chřest: péče o chřest - zalévání a topení chřestu. Nemoci a škůdci chřestu. Sběr a skladování chřestu. Vlastnosti chřestu - poškození a přínos, užitečné vlastnosti a. Správně navlhčete půdu a umístěte sem semena chřestu.


Známe dva druhy chřestu , resp. Jedná se o bělený a nebělený, tedy zelený chřest. Mladé zdužnatělé výhony se nazývají pazochy. Zelený chřest se používá spíše do zeleninových polévek. Z květů se vytvoří červená bobule, která obsahuje černá semena.


Na zimu nadzemní část odumírá. Z chřestu se konzumují vybělené dužnaté výhonky (chřest bílý) nebo nebělené výhonky (chřest zelený). Užitkovou částí jsou pazochy, dužnaté mladé výhonky. Ty získávají jemnost tím, že se nechávají vyvíjet pod povrchem půdy. Superfood – dieser Begriff geistert ständig durch die Presse, taucht als Werbeslogan auf, findet Anklang bei gesundheitsbewussten Menschen.


Nejlépe je předpěstovat si sadbu chřestu ze semene, které si koupíte běžně v obchodě s osivy zeleniny.

Výhony chřestu tak prorostou až nad povrch, kde se následně odřezávají. Výsev může být kdykoliv během roku. Celkově je růst chřestu velmi rychlý, údajně je to až mm za jediný den. Výhony je možné sklízet ve třetím roce po dobu asi týdnů, od května do června. V červenci již nesklízíme, ale rozhrneme hrůbky a rostliny přihnojíme.


Necháme je narůstat, aby byly na zimu v dobré kondici. Plodiny potřebují mnoho lehkého a pravidelného zvlhčování. Výhony první rok po výsadbě zastřihávat přibližně ve výšce cm. Rostlinu druhý rok po výsadbě přesadíme na konečné stanoviště, záhon okopáváme a odstraňujeme plevel. Vyžaduje sluneční místo v zahradě a prekyprenú lehkou půdu s dostatkem živin.


Kromě běleného a klasického zeleného chřestu ještě existuje i failová odrůda chřestu. Nikde jsem ale nenašla obrázek dospělého fialového chřestu , takže je otázkou, jestli nakonec stejně nezezelená. Ve vaší nabídce máte semena chřestu , který je určený k bělení.


Existuje také druh, který je vhodnější k pěstování tzv. Velkoplošné pěstírny chřestu vznikají na Mělnicku, velkým pěstitelem je slovenská společnost Asparagus Leváry. Ivančice na svého novodobého Antona Worlla teprve čekají.


Optimálně vyséváme chřest na jaře v březnu – dubnu pro výsadbu příští jaro. Ale o to budou sazenice silnější. Sadbu standardně předpěstováváme až roky. Prodej semen řady užitkových i okrasných, exotických i domácích rostlin, stromů a keřů.


Chilli, zelenina, bylinky, exotické rostliny, stromy a bonsai. Osobní převzetí Praha 1. Mladé výhonky chřestu lékařského jsou v mnoha zemích (například v Německu a Nizozemsku) používány jako oblíbená zelenina, ale druh je pěstován i jako okrasná rostlina. Semena rostlin, které stojí za to pěstovat!


Jiné druhy jsou často pěstovány jako pokojové rostliny a přidávají se i do kytic.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky