středa 30. května 2018

Mulčování posekanou trávou

Na každé zahradě se nachází poměrně velká travnatá plocha. Když je krásně posekaná, není prakticky co řešit. My se nebudeme zabývat stylem střihu.


Mulčování posekanou trávou Pokud jde o okrasné trávníky, obvykle se doporučuje mulčování střídat se sběrem posečené trávy do sběrného koše, aby. Tráva by měla být posekaná nadrobno a dáváme jí na záhony cca - 5cm.

Posečenou trávou z okrasných trávníků je hřích vyhazovat. Měla by se naopak vrátit do koloběhu zahrady, kde poslouží na mnoho způsobů. Navíc se s ní velmi příjemně pracuje.


Rozsekanou trávu lze opět využít jako hnojivo. Nejenom že se zbavíte se starostí, kam s posekanou trávou , ale také nemusíte nic sbírat. Posekanou trávu do kompostárny určitě nedávejte.


Zelená hmota nalezne široké uplatnění v zahradě, od nastýlání mezi rostlinami, přes zapravování slabé vrstvy pod ovocnými stromy až po zakládání kompostů. I sekaná tráva splní úkol – udrží záhon bez plevelů a bude povrch zeminy chránit před vysycháním.

S posekanou trávou si lze poradit hned několika způsoby. Záleží s jak velkým množstvím a jak často se potýkáte s likvidací posekané trávy na vaší zahradě. Není vždy potřeba hned trávu kompostovat. Mulčování čerstvě posekanou travou Jako mulč můžeme použít i čerstvě posekanou trávu.


Její výhoda spočívá v tom, že je bohatá na dusík, takže tímto mulčem i přihnojujeme. Mulčování pokosenou trávou Mulčovat lze trávou posekanou a) běžnou zahradní sekačkou nebo trávou pokosenou b) kosou , nebo motorovou kosou (strunovou sekačkou, křovinořezem ). Trávou ale mulčujeme pouze v tenké vrstvě, a to maximálně až centimetry, při vyšší vrstvě by nám tráva mohla zahnívat a zapáchat. Mulčování kamínky (kačírkem) Posledním materiálem, kterým na zahradě můžeme mulčovat, je štěrk nebo kačírek. Máte s tímto způsobem mulčování někdo zkušenosti? Loni jsem všechnu posekanou trávu hrnula pod živý plot z ptačího zobu a zdálo se mi, že mu to.


Není úplně jasné proč, ale člověku se to nelíbilo a tak odváží ze svých pozemků kolečka listí, trávy, větviček a vůbec všeho, co zrovna dožije. A kvůli této přehnané „čistotnosti“ se ochuzuje o všechny výhody, které mulč poskytuje. Co s posekanou trávou Posekaná tráva může být při kompostování problémem. I ten, kdo neprovádí kompostování zcela přesně, by měl věnovat manipulaci s ní aspoň trochu péče. Neustálé mulčování bez dalších mech.


Mulčování je technika v permakultuře často využívaná a doporučovaná.

Má své výhody ale i temné stránky, o nichž je dobré vědět. Nejlepší je dusík z trávníku znovu využít. Nasekanou trávu můžete dát pod stromy cca do. Pouze ji nedávejte ve vysoké vrstvě (zahnívala by) a taky ponechte volný kmen stromu.


Sbírat nebo nesbírat posekanou trávu? Odstřižky trávy ze sekání trávníku lze jednoduše použít pro mulčování nebo kompostování. Při mulčování a hnojení posekanou trávou se musí jednat o velmi krátký střih těch nejvrchnějších stébel. Sestřihnout 5cm vysokou trávu jen na 4cm.


Zakladatel vlákna: Antonín Setnička. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je vhodné přikrýt česnek slámou, proti plevelu a tak jako ochrana proti vys. Mulčování mě baví, protože mě zbaví starosti s posekanou trávou , nemusím jí odhrabávat.


Jen posekám a je hotovo. Prostě ideální pro mě lenocha. Ale tohle se určitě nebude líbit jen mě, protože existuje řada z vás, kteří na takový podvozek čekali.


Třeba vám i někdo naznačí, že malá kola jsou špatná a plechová skříň ještě horší. Udržovaný a zdravý trávník je okrasou každého domu. Jeho pěstování však v mnoha případech může kazit zásadní starost – co dělat s posečenou trávou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky