pondělí 17. února 2020

Pěstování bylinek v truhlíku

S láskou vařené jídlo, do kterého přihodíte hrst čerstvě natrhaných aromatických bylinek, potěší každého labužníka. Když nemůžete bylinky pěstovat na záhoně, vyberte si takové, které dobře rostou v truhlíku za oknem, na balkoně nebo na terase. Pěstování bylinek v samozavlažovacích truhlících. Mít po ruce vždy čerstvé bylinky je snem každého kuchaře, přitom mít malou bylinkovou zahrádku v kuchyni neb.


Nemáte-li zahrádku a chcete je pěstovat v truhlících na balkoně, máte šanci i na omezeném prostoru – sesadíte do truhlíku více druhů.

Pokud postrádáte podrobnější informace ještě o dalších bylinkách, které máte v oblibě, získejte velmi podrobný manuál o pěstování více než bylinek. Najdou se zde bylinky pro váš byt, balkon i zahradu s podrobným návodem pěstování , účinků a herbářem. Video pěstování bylinek na balkoně vám přináší bližší informace o tom, jak pěstovat bylinky v nádobách doma nebo na balkoně, okrajově na zahradě. Při pěstování bylinek máte několik možností.


Byliny si můžete vsadit do své zahrádky nebo je nechat v truhlíku či v květináči doma nebo na terase. Ideální je zakoupit si semínka, případně malé sazenice. Kouzlo pěstování více rostlin v truhlíku Potýkáte se s nedostatkem místa a přesto chcete pěstovat více než jeden druh?

V tomto případě pomůže sesazení různých druhů rostlin do jedné nádoby. Na pěstování bylinek ve městě bohatě stačí okenní parapet a pokud máte málo místa, dají se v truhlíku nakombinovat bylinky navzájem nebo i se zeleninou. Některé druhy se dokonce obohacují a prospívají si.


Nejuniverzálnějším pomocníkem je pak opomíjený afrikán. Neměli bychom ale všechny pěstovat v jednom truhlíku , některé chtějí slunce, jiné bohatou. Velké byliny zakoupené v supermarketu jen málokdy vydrží déle než měsíc. Hitem pěstování bylinek podomácku je kombinování.


Nemáme teď na mysli kombinování několika druhů bylinek v jednom květináči. Oregano, bazalku, koriandr můžete zasadit do truhlíku spolu se zeleninou, například cherry rajčaty nebo papričkami. Za prvé máme při vaření po ruce vždy čerstvé byliny, které mají mnohem lepší vůni i chuť a také jsou nezbytné pro některé recepty. Pokud jste pokročilí (nebo odvážní) zahradníci, můžete si vypěstovat bylinky přímo ze semen.


Pokud si ještě příliš nevěříte nebo si chcete ušetřit práci, je možné později v zahradnictví koupit předpěstované sazenice. A pro pěstování bylinek již existují ucelené řady: máme substráty, hnojiva i ochranné přípravky konkrétně určené na bylinky – je jen na nás, zda zvolíme nejčistší eko řadu, nebo budeme používat klasické pěstování , kde však musíme respektovat, že natě se přímo konzumují, tedy vždy pečlivě zvážíme hnojiva a ošetření. Nejlépe si pochutnáme vždy na čerstvé zelenině a dvojnásob na té vlastnoručně vypěstované.


V sousedství bylinek výborně prospívá také třeba kořenová zelenina. Té se velmi dobře daří vedle heřmánku nebo řebříčku.

Stejně jako mnoha jiným rostlinám i bylinkám svědčí častější střídání stanoviště, za které se vám odmění kvalitnější úrodou. Balkónové květiny a bylinky v jednom truhlíku. Osázet květináč pro letní výzdobu můžete i jinak, než jste byli doposud zvyklí.


V tom případě musíte zajistit slunné místo, aby se pěstování bylinek podařilo. Bylinku lze také sázet do truhlíku. Sklízíme těsně před rozkvětem.


Tymián se sbírá těsně před odkvětem, což je období od května. Zajímavost: v letních měsících vůně bazalky může odpuzovat některý hmyz, takže je vhodné ji pěstovat při oknech které otevíráme nejčastěji (ale musíme ji pak navíc chránit před větrem, který nesnáší příliš dobře). Jako redakce portálu sazenicka.


Maceška je okrasná rostlina, pěstovaná v našich zahradách podle druhu jako letnička, dvouletka či trvalka. Rozlišujeme asi 4druhů, rostoucích na všech světadílech. U nás v zahradách se většinou pěstuje maceška zahradní ( Viola x wittrockiana) nebo violka rohatá (Viola cornuta) jako dvouletky. Jak vypadají bylinky do truhlíku seté v únoru?


Video je natočeno z konce dubna, tak jen pro představu jak vypadá pěstování bylinek ze semen. Tradiční i originální bylinky se hojně pěstují nejen na zahradě, ale i na vašem balkóně. Už se nemůžete dočkat, až se vrhnete na pěstování bylinek ? Univerzální hnojivo totiž není pro pěstování bylinek vhodné.


Můžeme pěstovat například bazalku, kopr, koriandr nebo majoránku, vše v kuchyni rozhodně upotřebíme. A navíc to jsou bylinky vhodné k pěstování doma v květináči na balkóně nebo v truhlíku za oknem na parapetu. Tady je pár tipů na pěstování bylinek doma. ROZMARÝN ( Rosmarinus officinalis ) – Polodřevnatý stálezelený keř, který je ve Středomoří, odkud pochází vytrvalý, u nás však vymrzá. Jak kombinovat bylinky v truhlíku : Které se k sobě hodí a které se nesnesou?


Petrželka, pažitka, bazalka, majoránka, kopr, tymián, máta, levandule… Není nad to mít čerstvé bylinky stále po ruce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky