pátek 28. února 2020

Kořenová čistírna

I kořenová čistička stárne a potřebuje jednou za čas obnovu. Při dostatečné údržbě vydrží náplň kořenové čističky let, poté stačí vyměnit první metr až dva kořenového pole, což Vám rádi zajistíme. Fasádní kořenová čistírna je zajímavým a funkčním prvkem, který maximálně napomůže zužitkování vody, kterou je čím dál více nezbytné zadržet v přírodě. Vytvořte unikátní přírodní biotop v rámci vaší zahrady.


Naše kořenová čistírna kombinuje horizontální a vertikální způsoby čištění. Velikostí je dimenzována na obyvatel.

Energie na zvýšení účinnosti se celoročně vyrábí jedním FV panelem. Domovní kořenová čistírna odpadních vod Pro využití u rodinných domků je limitující podmínkou dostatečná plocha a podle typu i sklon pozemku. Našemi nejlepšími referencemi v této oblasti jsou desítky postavených kořenových čistíren všech velikostí a provozů, od menších chat až po celé vesnice. Na snímku však není rodinný domek, ale kůlna. Zelená střecha a fasáda pro každý dům!


Na realizaci zelené střechy nyní dotace. Jste ochránci přírody a přitom pokrytecky mlčíte ke zlu hormonální antikoncepce? Kořenovými čistírnami se zabýváme již bezmála let.

Projektujeme a stavíme kořenové čističky a zahradní jezírka již od r. První kořenová čistírna , kterou jsme osazovali byla KČOV ve Spáleném Poříčí. Kořenové čistírny jsou šetrné vůči přírodě a ekonomicky výhodné. Před samotnou stavbou je samozřejmě potřeba zajistit povolení stavby. Vzhledem k tomu, že kořenová čistírna je vodní dílo, je potřeba nejdříve projít. Jejím základem je umělý mokřad s běžnými mokřadními rostlinami (rákos obecný či chrastice rákosovitá).


Pokud si myslíte, že je kořenová čistírna pro vaši domácnost příliš ekologická a že byste nebyli schopni dodržovat pravidla pro provoz kořenovky, tak se nemáte všeho bát. Za prvé do mechanické čističky také nemůžete lít všecho co vás napadne, např. Nevýhodou je větší prostor pro její umístění.


Je to čistě přírodní zařízení. Více podrobnějších informací o kořenových čistírnách najdete na našich stránkách v kategorii kořenové. Kořenová čistička jako součást budování inteligentního bydlení v přírodě.


V Pardubickém kraji je jediná větší kořenová čistírna v obci Moravany (pro část obce - 1EO). S dalším budováním centrálních kořenových čistíren na území Pardubického kraje se neuvažuje. Termíny kořenová čistírna a šedá voda jsou málo známé a rozhodně si zaslouží více pozornosti.


Zpracujeme Vám projekt na rybník (odbahnění, rekonstrukce, revitalizace), dále kořenová čistírna , zahradní jezírko, biokoupaliště, bazén. Je prvním svého druhu na území CHKO Bílé Karpaty, ale i na východní Moravě.

U nás není tento typ čističek odpadních vod ještě příliš rozšířen, ale například v sousedním Německu jsou celkem běžnou záležitostí. Kořenová domovní čistírna odpadních vod není jenom ekologická forma čištění odpadních vo ale tvoří nové ekosystémy, dotváří krajinu a zejména příjemné prostředí pro obyvatele domu i okolí. Myslím si, že v případě obcí bez kanalizace je kořenová čistička variantou k technologickému řešení tohoto problému s bonusem k přírodě. Povíme vám, kam se kořenová čistička hodí, zmíníme její výhody, nevýhody a vyvrátíme pověru, že je vhodná jen pro rekreační objekty.


Fungování, stavba, revitalizace a financování kořenových čistíren odpadních vod. Kořenové (vegetační) čističky odpadních vod fungují na stejných. Další funkce jako estetické působení na člověka, zlepšování mikroklima v okolí, aj. Zadáte-li v nějakém internetovém vyhledavači hesla typu kořenová čistírna , můžete na mnoha stránkách sledovat jak probíhá situace s ekologickými čistírnami v ČR).


Uvítám jakékoliv nápady, rady, fotografie a zkušenosti od lidí, zabývajících se touto problematikou odborně, nebo jen na vlastní zahradě. Před stavbou kořenová čistírna se stanovují některé výpočty, jako například užitný objem kořenového filtru, užitná plocha kořenového filtru, doba zdržení odpadní vody ve filtru, nebo účinnost čištění. Začít můžete nákresem kořenové čističky odpadních vod.


Dobrý den, stavěl jste někdo kořenovou čistírnu svépomocí? V rámci čistírny jsou zřizovány další objekty na likvidaci vzniklých kalů a látek, jako jsou kalová a plynová hospodářství.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky