středa 19. února 2020

Okřídlení mravenci

Okřídlení mravenci - jak se jich zbavit? YOS, po pravdě řečeno, také mě to napadlo. Bylo po dešti a střecha byla plná okřídlených mravenců. Vždycky se rojí po prvních deštích.


Jejich výchova stojí mravenčí společnost tolik energie, že si jen jednou do roka může dovolit plodit pokračovatele rodu. Dochází k tomu v době, kdy mají mladé samičky největší naději na přežití.

Toto se odehrává v období od června do srpna za teplých vlhkých dnů. Rojení většinou trvá zhruba 2-dnů. Potom okřídlení mravenci zase sami zmizí.


Samicím odpadnou křídla a vydávají se zakládat nová mraveniště, samci uhynou. Problém nejsou jen mravenci na zahradě, ale také mravenci v domě nebo bytě. Proniknout k nám mohou nejen okřídlení mravenci , ale i mravenci obecní nebo mravenci lesní. Mravenci v bytě trápí nejednu domácnost.


Jak se jich zbavit jednou provždy? Když se řekne mravenci v bytě , každý si určitě vybaví cestičky a dlouhé řady mravenců, kteří si to štrádují napříč kuchyní, okolo lednice nebo směrem pod postel.

Jako všechen tento hmyz vytvářejí i mravenci morfologicky odlišné kasty: královnu, která je středem kolonie, bezkřídlé dělnice a okřídlené samce. Létající mravenci se objevují výhradně v červenci či srpnu. Příroda tímto způsobem udržuje genetickou rovnováhu. Do hnízd kladou vajíčka, z kterých se vyvíjí později larvy a kukly.


Z vajíčka se stává dospělec po dvou měsících. Nová hnízda zakládají vždy oplodněné samičky. Dělnice tohoto rodu se dožívají až roky, královny až let. Zadeček, holeně a násadce tykadel jsou porostlá odstávajícími štětinkami. Jsou mravenci okřídlení ? Samička (Královna) je krátkodobě okřídlená, po páření si křídla ulomí, aby využila křídelní svalovinu pro získání energie na založení kolonie.


Samec je okřídlený pohlavní jedinec dorůstající délky 5–mm. Ačkoli termity jsou označovány jako bílé mravenci, to není pravda a jsou zcela odlišné od mravenců v mnoha oblastech, včetně těla, tvaru, reprodukčních cyklů a křídel. Každým rokem od jara se nám do baráku stěhují mravenci včetně okřídlených - rojí se na podlaze u okna. U oken se využívá se třeba rýmovník , chryzantémy, afrikány nebo například kopretina řimbaba.


V místnostech pak můžete posypat cestičku z kypřícího prášku , hodí se skořice, pálivá paprika. V objektu může být hnízd mnoho, proto je třeba návnadu rozmístit na různá místa. Naneštěstí se mravenci, díky své sociální struktuře, potravním zvyklostem, způsobu stěhování a hnízdění, mohou ukázat jako velmi problematičtí škůdci.


I když zdánlivě nemají křídla, patří mravenci mezi sociální blanokřídlý hmyz. Plodné samičky a samci se totiž líhnou okřídlení a jejich zásnuby probíhají za letu.

Samičky pak křídla odlomí, samci krátce poté hynou. U nás to kdysi dělali deratizátoři. Nedalo se nic dělat než takto. Navíc zalezli do té skelné. Měl jsem je všude, v uších, v nose, vyprávěl Francouz Jo-Wilfried Tsonga.


Pokud však zavítají do našich domovů, dokáží pořádně znepříjemnit život a do boje s nimi se po krátkém čase vrhne i ten nejzarytější ochránce všech živých tvorů. Nejčastěji se jedná o mravence obecného, černého, drnového nebo zahradního. Nezaskočí je ani létající mravenci nebo okřídlení mravenci. Boj s mravenci ovšem nepodceňujte, protože patří mezi nejvíce komplexní sociální organizace v živočišné říši.


Bytostně prý mravenci nesnášejí také hřebíček. Když jich pár rozmístíte po bytě , jak si přičichnou, už se nevrátí. Během léta nám navíc život dokážou pořádně znepříjemnit mravenci okřídlení. Tisíce mladých okřídlených. Některé druhy nosí mšice přímo do mraveniště, ale společné pro většinu druhů je, že mšice ochranují.


Stavějí si dokonce příbytky v blízkosti rostlin, kde se mšice pasou, anebo mšice přenášejí na jiné rostliny. Je to umožněno tím, že mravenci pečují o stromové mšice vylučující ze svých těl sladkou šťávu – medovici, která je vyhledávanou potravou nejen mravenců, ale i včel. Lesní úly ovšem nemají být stavěny v přílišné blízkosti mravenišť, neboť mohou být mravenci napadány.


S mravenci v bytě jsem měla hrozné potíže, nebyli jen okolo linky, ale po celem bytě na koberci. Nikdy jsem přesně nemohla vysledovat odkud chodí. Nemohla jsem nechat odpadkový koš před dveřmi, okamžitě stovka mravenců.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky