čtvrtek 23. května 2019

Zvysene zahony

Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šírkou majú mnoho výhod : Sú estetické a nekonečne variabilné. Dajú umiestniť do vidieckých záhra do elegantných, reprezentatívnych, moderných ale aj do tých najmenších mestských záhrad. Jedním z hojně využívaných permakulturních prvků jsou zvýšené záhony.


Díky vyvýšení oproti okolnímu profilu a často i ohraničení ohrádkou z. Pokud se nechcete k záhonům při péči o. Záhony opatřené ochranným nátěrem mají delší životnost. Pro pěstování ve vyvýšeném záhonu je výhodné zvolit organický substrát s kokosovým vláknem , který dobře zadržuje vodu a vlhkost, což je obzvlášť důležité u vysokého záhonu. OBI online a vo Vašej OBI predajni! Záhony můžeme též postavit z cihel, ztraceného bednění, gabionů či jiných přírodních kamenů.


Trh se stavebními materiály nabízí různé betonové prefabrikáty , které je možno použít. Na jar zasa záhony rozmŕzajú omnoho skôr ako pôda okolo nich, takže vďaka nim začína pestovateľská sezóna s predstihom. Súčasne však skôr premŕzajú – akoby sa kalendár posunul o tri týždne späť.


Záhony Vám priveziem,zmontujem a osadím na Vami určenom mieste. Zvýšené záhony snesou i vysoké vrstvy mulče, který je na uchovávání vláhy v půdě samozřejmě nejlepší. Navíc tímto způsobem budete neustále budovat bohatost půdy na živiny, neboť mulč se na záhonech bude neustále rozkládat.


Menší rozměry zvýšených záhonů jsou také vhodnější na kapkovou závlahu, která je efektivnější a navíc i pro některé rostliny zdravější (nevlhčí listy). Vytvoření zahradního záhonu je jednoduché a může to udělat každý. Ale ne všechny záhony jsou vytvořeny stejně.


Chceme vám ukázat, jak vytvořit. Blíží se doba sázení zeleniny a tak se podíváme na další variantu moderních zvýšených záhonů. Podzimní příprava zahrady na zimu nám dává šanci, abychom se po likvidaci úrody a květin rozhodli, zda si vysoké záhony pořídíme, jaký budou mít vzhled a kam je umístíme.


Vysokých a vyvýšených záhonů je mnoho typů, záleží na nás, jaký systém jeho výstavby si vybereme. Vlastně jde o takové obrovské mobilní nádoby. Na vyvýšený záhon dokonce snadno přestavíme i dřevěný kompostér, nebo jej snadno vyrobíme z dřevěných palet. Během letních prázdnin jsme mohli, díky finančním darům od rodičů, pořídit na školním pozemku žákům zvýšené záhony.


Další podkategorie: Kompostéry, zvýšené záhony : Nové zboží. Náš jedinečný systém umožňuje stavět jakékoliv půdorysové tvary v násobcích 75mm. Stavby mohou být i víceúrovňové. Vybudujte si vyvýšené záhony , nízké nebo vysoké, lemované pohlednými obrubami z rozmanitých materiálů. Tyto stavebnice lze zakoupit v některých zahradnictvích nebo internetových obchodech a jsou k dostání z různých materiálů (dřevo, beton, plast, kámen) i v různých velikostech, toto vše ovlivňuje i jejich cenu.


Ešte v zime som na internete videla podobné záhony a už vtedy som si zaumienila, že to na jar vyskúšame. Záhony z betónových tvárnic majú hneď niekoľko. Vrstvení je základ úspěchu. Aby záhon správně fungoval, musí být dobře založen – je to svým způsobem obrovský kompost, při jehož tlení vzniká. No kým rýľovanie musíme robiť každý rok, vyvýšené záhony založíme len raz,“ hovorí permakultúrna dizajnérka Patrícia Černáková, ktorá je hlavnou dizajnérkou našej záhrady.


Robím si zeleninovú záhradku a chcela by som urobiť vyvýšené záhony. Najprv som ich chcela olemovať starou tehlou, ale nedoporučujú, lebo vraj sa. Najjednoduchší zvýšený záhon sa zaobíde bez obruby, častejšie sa však budujú záhony s pevnou obrubou. Najdostupnejší materiál je drevo, pri ktorom však treba rátať s obmedzenou životnosťou, keďže je v priamom kontakte s pôdnou vlhko. V HORNBACHu se vše točí okolo stavby, bydlení a zahrady.


S našimi projekty porostete.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky