pátek 27. února 2015

Rakytník sušené plody

Má oranžově zbarvené bobule velikosti 6-9mm rostoucí na keřovitém stromě s ostrými trny. Z listů, kůry i výhonů rakytníku (čerstvých nebo sušených) se připravují čajové směsi. Pripravený čaj chutí teplý aj studený. Zvyšují celkovou odolnost organismu, působí proti únavě, jsou přirozeným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a flavonoidů.


To je důvo proč se rakytniku řešetlákovému někdy říká severní nebo sibiřský ananas. Aj vďaka tomu sa používa ako prírodný liek na zlepšenie. Preventivně se potom užívá lžička tohoto medu denně. Rakytníkový čaj - sušené plody.


Macerát ze sušeného rakytníku. Pokud nemáme vlastní zásoby, sušené plody rakytníku lze zakoupit. Je ovšem škoda z nich připravovat pouze klasický. Při sběru bobulí však buďte opatrní, rakytník vás může řádně potrápit svými trny. Necháme týdny luhovat, občas můžeme protřepat.


Potom scedíme a uskladníme v temnu. Užíváme – x denně – kapek, kapek je čajová lžička. Sušené plody na prodejně odběr zdarma! Extrakt je vhodný jako užívání, na masáže a můžeme si ho nakapat i na obklad.


Necháte ich niekoľko minút vylúhovať a scedíte. Celou směs nechejte na teplém místě a pravidelně protřepávejte. Zhruba po měsíci je olej hotový a stačí už jen procedit přes jemné plátno.


Olej se užívá vnitřně, lžička ráno a večer. Také hořčík, síru, bór, síru, pektiny, organické kyseliny, titan a flavonoidy. V lidové léčbě se proto používá odvar z plodů na léčbu žaludečních chorob a odvar plodů společně s listy a výhonky se používá při revmatizmu a dnou. Zatímco pěstování rakytníku komplikované není, u sklizně se můžete pořádně zapotit. Rostlina má drobné plody s kratičkými stopkami, které hustě obrůstají větvičky s trny.


Je tedy jasné, že k plodům se člověk hned tak nedostane. Plody a štáva stimulují žaludek. Liečitelia ho predpisovali proti zahlienenie, zápalom pľúc, pri hojení slizníc, žalúdočných a dvanástnikových vredov, alebo pri regulácii krvného obehu. Na druhý deň dosypte do pohárov tak, aby boli plné, uzavrite viečkom a sterilizujte až minút.


Vylisované, usušené a hrubě drcené plody rakytníku. Dají se použít k přípravě čajů, jako přísada do ovocných musli a jogurtů. Hippophae rhamnoides je dvoudomý keř dorůstající výšky až m. Byl známý již v dávné minulosti a tradičně využívaný v lidovém léčitelství Ruska, Sibiře i některých částí Číny.


Předmětem sběru jsou plody, které dozrávají od srpna do října. Plodenství tvoří podlouhlé oranžové baly kolem trnitých větví. Možno z nich v obyčajnom kávovom mlynčeku vyrobiť prášok alebo sa takto spracované plody pridávajú do čaju.


Bobule rakytníka sa dajú konzumovať aj sušené. Dajú sa aj len tak zobať podobne ako sušené brusnice či hrozienka. Přečtěte si o této vitamínové bombě. Himalyo sází na nejkvalitnější goji a rakytník.


Goji šťáva, rakytníkový džus i sušené plody podpoří imunitu a zdraví. Objednávejte na oficiálním e.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky