pátek 13. února 2015

Štípnutí od vosy

Vosy a sršně, na rozdíl od včel, mohou žihadlo použít i několikrát, protože jim na žihadle chybí zpětné háčky. Vosy se chtějí napít a často si sedají na mokrou pokožku či vlasy. Pokud máte zahradu, rozhodně nechoďte bez bot. Spadané, nahnilé ovoce je doslova lákadlem pro tento hmyz.


Chtěla bych se zeptat, jak dlouho se vám hojilo štípnutí od vosy.

Jestli je normální, když v blízkosti vpichu se mi udělala taková reakce-zčervenání a v. Včely a vosy jsou nejaktivnější v tomto období. Včela medonosná (Apis melifera) sbírá med a vosa útočná (Vespula germanica) požírá škodlivý hmyz. Tyto dva tvorové jsou velmi užiteční, ale jakmile se dostanou do střetu s člověkem, mohou pro nás znamenat zdravotní problém a pro alergiky i ohrožení na životě. Mezi takové patří poštípání vosou, včelou, v tom nejnebezpečnější případně bodnutí sršněm nebo štípnutí pavoukem.


Tam, kde je kůže citlivější a tenčí to můžete cítit, na méně citlivých místech nemusíte cítit vůbec nic. Zodac na štípnutí od včely a vosy ?

Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Stačí štípnutí jemně potřít. Spařte banán nad párou, oloupejte, nechte vychladnout a rozmačkanou kašičku přiložte na ránu. Výborně proti svědění pomůže gel z listů aloe vera.


Vosy , včely, čmeláci, sršni Tahle skupina bodavého hmyzu u nás patří k nejobávanějším. Nejnebezpečnější je včela , protože její žihadlo je nejvíce toxické a alergikům může způsobit velké potíže. Někomu může i později od poštípání mírně stoupnout teplota.


Jedná se o běžnou reakci na bodnutí hmyzem, která většinou nebývá nebezpečná. Problém ale nastává u alergických jedinců, v těchto případech je nutné rychle jednat. Spontánní bodnutí v pozdním létě, nebo v blízkosti potravin či spadlého ovoce, pochází téměř s jistotou od vosy.


Původcem bodnutí jsou častěji vosy než včely. Vosy jsou skutečně mnohem agresivnější než včely a proto je riziko bodnutí vosou mnohem vyšší. Na rozdíl od včely, která může píchnout jen jednou a pak umírá, vosy mohou bodat neomezeně. A mohou to dělat i bez příčiny, proto se od nich držte raději co nejdále.


Příznaky – klinický obraz Nejčastějším příznakem je zarudnutí a svědění štípance, častý je též otok místa, což může být nebezpečné při bodnutí v okolí oka, nosu, ústní dutiny.

Pokud štípnutí od sršně potká alergika, přidávají se i další příznaky. Začne se tvořit kopřivka, svědí celé tělo, objevují se potíže s dýcháním a daná osoba si může stěžovat na pocity nevolnosti a slabosti. Postižené místo mnohem více natéká.


V České republice je bodnutí hmyzem běžné od druhů, jako jsou vosy, včely a sršni. Typickým kousavým hmyzem, který se v České republice vyskytuje, jsou mušky, komáři, mouchy, blechy, roztoči, klíšťata a štěnice. Je-li ale člověk alergický, tak to možná stačit nebude. Bodnutím se pod kůži dostává jed.


Co dělat po štípnutí od vosy Místo, kde vás vosa bodla, nejdříve. Zdaleka ne každý však ví, že jejich jed se značně liší. Různé chemické složení tak znamená odlišné reakce na bodnutí i různou úroveň bolesti.


Tyto rady platí pro všechny štípance – od vos, včel, komárů, ale i dalšího hmyzu. Vždy ale jen pro lidi, kteří nejsou na štípnutí alergičtí. Včelí či vosí štípnutí dokáže letní romantiku pořádně znepříjemnit.


Především v případě, trpíte-li alergií.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky