neděle 25. prosince 2016

Vysoké ph vody v bazénu

Optimální hodnotu pH vody v bazénu spolehlivě vyřeší přípravky z řady bazénové chemie pro úpravu pH. Otestujte si bazénovou vodu pH testerem a případně použijte přípravky pH PLUS nebo pH MINUS pro ideální vlastnosti vody v bazénu. Hodnota pH je ideální v rozmezí - 2. Je-li nižší, snižuje se účinek chlóru či aktivního kyslíku a zkracuje se životnost zařízení. Při hodnotě pH vody nad mluvíme o zásadité vodě. Voda ztrácí dezinfekční účinky a stejně jako u kyselé vody dráždí oči a pokožku.


Pokud naměříte pH vody nad dochází k vylučování solí a vápníku, vinou čehož se voda zakaluje. Navíc z vápníku vznikající vodní kámen může poškodit technické zařízení bazénu. Do vody v bazénu se dostává spousta nečistot, jako jsou zbytky opalovacích krémů, trávy, utonulý hmyz atd.


Aby voda v bazénu zůstávala čistá a nezávadná, je třeba ji pravidelně dezinfikovat a chránit před bakteriemi a řasami. Pokud mát pH vody v tomto rozmezí, pak je na tom vaše voda tak, jak by měla být. Jedná se o ideální hodnoty. Jedním z důvodů, proč se voda v bazénu barví do bíla, může být vysoký obsah minerálů, nebo můžete mít také příliš vysoké pH vody v bazénu.


Při této hodnotě pH vody začínají korodovat kovové části bazénu. Možná jste neodhadli dávkování vločkovače, kterého může být ve vodě příliš mnoho, nebo jste jej naopak aplikovali málo. Jak snížit vysoké pH v bazénu ? Trochu jsme náš bazén předávkovali modrou skalicí, tudíš máme pH zásadité (cca 7).


Do bazénu jsme dali ocet aby se pH srazilo, ale moc to nepohlo. Nalijete do kbelíku litrů vody z vašeho bazénu a změřte pH , přidejte ml (HCl) na jeho snížení. Po řádném zamíchání a počkání, znovu změřte pH a zjistíte, o kolik se snížilo.


Pak již jednoduchým přepočtem převedete dávku na celý objem bazénu. Pozor (HCI) snižuje pH skokově. Logaritmická závislost zase určuje fakt, že při pH lišícím se o jeden. Při každém problému s vodou v bazénu je základ měření pH a dezinfekce, kterou používáte.


Pokud není správná hodnota pH , neúčinkuje správně dezinfekce a problém je na světě. Důležitá je požadovaná hodnota dezinfekční látky ve vodě. Při nedostatku se voda kazí, vzniká ideální půda pro mikroorganismy, bakterie, řasy a ty způsobují zakalení vody.


Důvody, proč se z vaší průzračné, čerstvě napuštěné vody stane nevábná, zakalená tekutina jsou v postatě 4. Tím prvním je špatná hodnota pH. Druhým je nedostatečně fungující písková filtrace , což může být způsobeno krátkým filtračním časem, nedostatkem písku, nebo jeho zanesením a stářím. Přípravek Stabilzátor pH sníží uhličitanovou tvrdost a stabilizuje pH vody v bazénu. V eshopu naleznete širokou škálu prostředků pro úpravu pH. S příchodem vysokých teplot také přicházejí první problémy týkající se čistoty vody.


Ne každý se o ni dokáže pravidelně starat tak, aby byla průzračná a optimální ke koupání. Jedním ze základních úkonů je měření pH prostředí vody. Jinak výrobce „ INCHEMA“ má dokonce návod na snížení pH v bazénech.


Na úpravu stačí (do cca pH 7) obvykle pro snížení pH bazénové vody. Vysoké pH prozrazuje tzv. I zde navíc hrozí poškození technického zařízení bazénu.


Se správným pH vody budete mít s obsluhou bazénu kli v opačném případě nastávají problémy. Ideální hodnota vody je až 2. Hodnoty pH - vznikají vápenné usazeniny, především u středně tvrdé až tvrdé vody. Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.


V případě silného nárůstu řasy na dně a stěnách bazénu zkontrolujte pH vody a přidejte Chemický set proti řasám. Tento přípravek uvolňuje do vody látky obsahující chlor. Bublinky stoupají podél stěn bazénu a strhávají a nabalují řasy na sebe a vynášejí je s sebou na hladinu. Zneškodněné řasy z hladiny odstraní skimmer. Za hodin po aplikaci je voda čistá, bez řas.


Jedna sada umožní úpravu 50mvody. V zakalené vodě nám mohou růst řasy, můžeme mít vysoké pH , nízký obsah desinfekčních prostředků. Do vody přidáme desinfekci, upravíme pH a nakonec filtrujeme.


V jednom z mých předešlých článků jsem se pokusil vysvětlit, jaký vliv má pH na účinnost desinfekce bazénové vody chlorem. Víme, že čím nižší je pH , tím vyšší je účinnost chloru a tím víc vzrůstá hodnota oxidačně redukčního potenciálu. Proto je dobré vědět, čím lze nejlépe ovlivnit změny pH ve vodě. Pokud je hodnota pH na špatné úrovni, dezinfekční přípravky ztrácejí účinnost.


Klasickým případem je rozhozené pH. Používáme ověřené chlorové tablety, bezproblémová voda a provoz, dodržujeme stejné dá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky