úterý 27. prosince 2016

Zídky v zahradě

Naopak v případě pravidelných kamenů je spotřeba o desetinu vyšší. Jednak jsou mezi nimi jen minimální mezery a zároveň ne všechny kusy se na stavbu hodí. V prvním případě plní především praktickou funkci, neboť chrání pozemek před splavováním půdy a umožňují vytvářet místa k posezení či dětské hře, na rovinné zahradě s jejich pomocí zase vytvoříte intimní zákoutí, kam nedohlédnou oči zvědavců. Protože v dnešní době slouží plot i jako architektonická součást celého konceptu, najdete v nabídce dodavatelů snad všechny možné styly a typy plotů, které si vůbec dovedete představit od klasických drátěných plotů potažených zelenou bužírkou proti korozi k plotům vyrobeným na míru z kovu.


V mnoha milovnících přírody roste touha pořídit si ve vlastní zahradě skalku anebo suchou zídku.

Na malé ploše si tak vypěstovat miniaturní krajinu, která vypadá jako ta v horách nebo alespoň jí velmi podobná. Takové suché zídky zvláště vyniknou ve svažitých terénech a správné uspořádání kamenů bude mít rozhodující vliv na jejich okouzlující vzhled. Zahrada je místem odpočinku ale i her a zábavy.


Inspirace do zahrady hledejte podle účelu, pro který budete zahradu využívat. Pokud vlastníte zahradu u rodin. Kámen je přírodní materiál, který do zahrady patří, navíc se v její zeleni moc hezky vyjímá.


Na stavbu různých zídek je jako stvořený. Naši předci využívali při budování obydlí i úpravách jejich okolí logicky ty materiály, které se v dané lokalitě hojně vyskytovaly.

Stavíme okrasné zídky a opěrné zdi. Okrasné zídky v zahradách se hlavně používají jako stavební prvky, které mají za cíl, překonat výškové. Nezapomeňte v suché zídce vytvořit místy drobné dutiny a větší spáry, do nichž se jistě v krátké době nastěhuje užitečný hmyz nebo ještěrky. Chcete-li, aby vaše zídka rozkvetla, vkládejte skalničky s balem do mezer už při stavbě.


Obecně se sem hodí rostliny, které snášejí i velké sucho, protože zídka neudrží dlouho vláhu. Zídka může mít mnoho podob a bude také v zahradě zastávat celou řadu funkcí. Jedná se v zásadě o technický prvek, který má.


V nabídce máme zdící kameny z různých materiálů, ale nejoblíbenější je pro svou barvu okrový Terchovský pískovec. Na kamennou zídku je dobré použít více rozměrů kamenů pro dosažení krásného nepravidelného vzhledu. Hledáte způsob, jak netradičně ohraničit záhony.


Suché zídky přitom mohou nést skalničky a jiné rostliny, které nejsou vůbec náročné a snesou dlouhodobě i sucho. Stačí je vysadit do štěrbin. Mohou však mést také květináče a truhlíky s rostlinami, které postavíme na kamenné či dřevěné obruby. A do těchto nádob lze vysadit ledaco, záleží jen na konkrétním stanovišti, zda je zídka na stanovišti slunném, v polostínu a nebo vyloženě ve stínu. V symbióze s vodními prvky i kvetoucí zahradou působí velice silným dojmem.


Kamenné prvky najdou uplatnění jak v přírodních, tak v těch moderních zahradách.

Skvělých vlastností kamene můžete využít například při tvorbě skalek, zídek, pojezdových ploch , ale také v případě solitérní dekorace. V suchých zídkách hnízdní včely samotářky, dravé vosičky, čmeláci, jsou útočištěm pro užitečné pavouky, brouky a stonožky. Také ještěrky, slepýši a žáby zde najdou příhodné úkryty a na oplátku pomáhají na zahradě proti slimákům a jiným nevítaným hostům. Použití přírodního kamene v zahradě. Jednotlivé velké kameny můžeme dávat mezi keře.


Přírodní kámen je nejlepší materiál na výzdobu zahrad. Zídky z lámaného kamene Když chceme v zahradě vybudovat jen nízkou zídku, je možno ji postavit tzv. U vyšších zídek, které mají zadržet zeminu ze svahu, je nutné maltu nebo jiné pojivo použít. V zahradní architektuře není jiného prvku, který by měl tak všestranné využití jako kámen. Kámen v zahradě může být jak funkčním, tak i okrasným prvkem zahradní úpravy.


Na rozdíl od rostlin nepodléhá proměnám v čase. Snad jen díky slunci, větru, sněhu a dešti získává patinu, což jeho vzhledu svědčí. Do jara ještě zbývá dlouhá doba, tak proč si ji nezkrátit?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky