pondělí 7. května 2018

Jak zničit vosí hnízda

Jak se zbavit vos a jak efektivně odstranit vosí hnízdo? Přítomnost vosího hnízda na zahradě představuje velké nebezpečí pro mnohé zahrádkáře. Vosí hnízda - likvidace. Výskyt vosího hnízda není radno podceňovat. Riziko pro alergiky je značně vysoké, navíc bodnutí může být nebezpečné i pro děti a domácí zvířata.


Ačkliv na internetu se dají najít návody jak zlikvidovat vosí hnízdo podomácku, z bezpečnostních důvodů to nedoporučujeme.

Jak zlikvidovat vosí nebo sršní hnízdo uvnitř budovy V budovách je použití ohně nebo vody nebezpečné, proto se nepoužívá. Lepší je provést odchyt hnízda do pytle, a to dle výše uvedených bezpečnostních doporučení, nebo využít chemické cesty, tzn. Jak zničit vosí hnízdo Nikdo z nás by si určitě nepřál objevit na své zahradě nebo v útrobách domu, chaty či zahradního domku vosí hnízdo. Vosy dovedou být velmi nepříjemné a pro někoho s alergií i dost nebezpečné. Zacilte na vosí hnízda , co nejdříve během roku to půjde.


Roční období, které si vyberete pro zničení vosího hnízda , může mít velký vliv na to, jestli uspějete nebo ne. Abyste tomu porozuměli, je užitečné uvědomit si, jak se tyto vosy chovají. Připravili jsme pro vás několik osvědčených rad a postupů, jak se bodavého hmyzu zbavit.


Vodu nalijte do hnízda a vchod okamžitě ucpěte hlínou či drnem.

Hasiče volejte pouze v krajním případě, jejich výjezd budete muset uhradit (pokud není vosí hnízdo na místě veřejně přístupném). Likvidace vosího hnízda – jak si pomůžete sami a kdy zavolat hasiče? Zpozorujete-li zvýšený výskyt vos ve vaší domácnosti, pak se zcela jistě někde poblíž nachází jejich hnízdo. Pak moučkový cukr trochu oklepeme, aby nebyla hnízda moc sladká a plníme jimi formu na vosí hnízda.


Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme náplň a zaklopíme piškotem. Prázdná vosí hnízda netřeba ničit (stejně si ty potvory udělají nové) jde o to jim tuhle kratochvíli neumožnit. Zvláště zavěšená hnízda představují problém při jejich odstraňování. Pokud se podaří prostor utěsnit, OK. Hubení vos a následné odstranění hnízda doporučujeme provádět pouze profesionálům.


Nejenže je odborný zásah účinnější a jistější, ale především také bezpečnější. Kde najdeme vosí hnízda. Vosy se mohou vyskytovat prakticky kdekoliv. Ať již se jedná o prostor pod okapem, pod balkonem nebo v tenkých spárách domů. Vosy zabydlené v zemi nejprve můžete zkusit zničit tak, že zalijete vchod.


Likvidaci hnízda provádějte ideálně až večer, kdy vosy již nalétaly. Jsou prázdná, je to jen papírovina, která ničemu nevadí. Na jaře si královna, která přezimovala někde úplně jinde, začne stavět hnízdo nové.


Do toho starého se stěhovat nebude.

Hasiči nejsou od toho, aby likvidovali vosí hnízda vyjímkou je ohrožení života. Méně známou možností, jak se zbavit vos a sršní, je imitace jejich hnízda. Jedná se o jakýsi pytel, který se hnízdu podobá. Zavěsíte ho kolem domu nebo do míst, kde se hmyz pohybuje. Protože vosy a sršně nelezou do revíru konkurenci, okolí falešného hnízda záhy opustí.


Zakladatelku hnízda poznáte podle toho, že je téměř o větší než dělnice. Jak ráda bych byla, kdyby nám na zahradě bloudily včely. Ovocné stromy jsou prázdné - kvetla meruňka, pak višně a švestky, teď kvetou jabloně a ve stromech je ticho. Obvyklé je, že kvetoucí stromy úplně hučí pilnými včelkami. Zatím jsem potkala jedinou včelu, když jsem ji zachraňovala - topila se v kbelíku vody.


Takže to budou spíš rumové úly než vosí hnízda Ale nevadí, cukroví stejně jí jen dospěláci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky