čtvrtek 26. července 2018

Bahenní ibišek pěstování

Podrobný popis produktu Hibiscus moscheutos Luna Pink Swirl - ibišek bahenní , velkokvětý. Ibišek bahenní (pižmový) pochází z USA. Polokeř, až 2m dlouhé výhony u báze postupně dřevnatějící.


Listy velké, úzce srdčité, různě vykrajované. Květy pětičetné, velké, o průměru až 25cm, dle kultivaru barvy krémové, růžové až tmavě červené. Někdy jej také najdeme pod názvem americký ibišek. Delší dobu se u nás pěstují další dva ibišky. Na Jižní Moravě jej lze pěstovat i venku, ale zimní přikopčení půdy a krytí potřebuje i tam.


Velkokvětý nebo také americký či bahenní ibišek (Hibiscus moscheutos) je v českých zahradách novinkou, s níž zatím povětšinou nemají naši. Pěstování venkovního Ibišku je jednoduché. Sází se většinou na slunné místo (orientované nejlépe na jižní až jiho - západní stranu), pokud možno chráněné před velkým větrem. Během zimy naopak vlhkost musí být nižší, aby rostlina neuhnila.


Přírodní druh Hibiscus moscheutos je domovinou v mokřadech a na březích řek a potoků na jihovýchodě USA, v Kanadě patří mezi ohrožené druhy. Prvním je vysazení rostliny do volné půdy, záhonu, na slunečném místě, kde je humózní, vlhčí zahradní. Původem je ze Severní Ameriky, kde tyto statné byliny rostou podél mokřadů a řek, snášejí teploty až do – °C. U nás ji lze tedy pěstovat jako trvalku, kdy během zimy její nadzemní část odumře, ale kořeny přezimují a zjara znova vyraší. Před příchodem silných mrazů.


Nazývá se také ibišek velkokvětý. Je to převážně vnější rostlina, ale můžete ho pěstovat ve velké nádobě, například na terase nebo balkonu. Při jeho pěstování nezapomeňte na dodatečný přísun živin, takže je potřeba přihnojování. Také je třeba myslet na zazimování.


Využívají se její stonky, které poskytují pevné vlákno odolné vůči. Pěstovat venku můžete také bahenní ibišek , se kterým však mnoho zahrádkářů nemá příliš zkušeností, jelikož se jedná o novinku. Oblíbené jsou pro pěstování velkokvěté americké ibišky. Jako pokojový ibišek je nejčastěji pěstován ibišek čínský neboli čínská růže.


V přírodě byste jej nejsnáze potkali na jihu Severní Ameriky – od Massachusetts po Michigan, na jih k. Mnoho vyšlechtěných odrůd nás překvapí barvou čistě červenou, růžovou i bílou při výšce asi m. Velké listy jsou vejčité, zašpičatělé, ale na rozdíl od jiných ibišků nejsou laločnaté. Pokojové ibišky – pěstování, stříhání. Pokud se rozhodnete pěstovat Hibiscus rosa-sinensis případně Hibiscus schizopetalus, máte v podstatě dvě možnosti, kam je umístit. Můžete je pěstovat ve vytápěných místnostech nebo sklenicích. V zimě se pokojový ibišek spokojí s teplotou až stupňů Celsia.


Americky nebo bahenní , jak bývá velkokvětý ibišek někdy. Daří se mu v dobře propustné, humózní půdě s dostatkem vláhy a živin. Potřebuje pravidelné zavlažování a přihnojení, které v konečném. Několik druhů bez větších problémů snese i podnebí českých zahrad. Rostlina začíná nakvétat v průběhu srpna.


Při letnění však musíme ibišek postupně zvykat na nové prostředí. A pokud je léto chladnější a hodně vlhké, raději ibišek necháme v interiéru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky