pátek 19. října 2018

Ladoňka sibiřská

Ladoňka sibiřská je původní na Ukrajině, ve středním Rusku na sever zhruba po 55. Nepochází ze Sibiře, název je zavádějící. Ladoňka patří mezi nenáročné trvalky, které nevyžadují žádnou zvláštní péči. Vyhovuje jim slunné stanoviště, příp. Komentář k článku Aristolochia clematitis - podražec křovištní: Dobrý den Julie,nalezla jsem Váš komentář k podražci.


Jsem sice ze Slovácka, z. Ladoňky jsou zcela nenáročné a velmi přizpůsobivé květiny, kterým se daří skoro v každé zahradní půdě na slunci nebo v polostínu. Patříte k zahradním nedočkavcům a už od února chodíte kolem domu či v parku a vyhlížíte posly jara? Má kulovité a světlé cibule. Tato ladoňka je podobná naší, má však více než dva listy a její květy jsou spíše zvonkovité, jasně světle modré. Ladoňka (Scilla) je rod jednoděložných rostlin z čeledi chřestovité (Asparagaceae).


Jarní cibuloviny - ladoňka sibiřská a puškinie ladoňkovitá. Ladoňka růžová je nenáročná podzimní cibulovina, pocházející z Asie. Kvete od dubna do května. Hodí se ke skupinové výsadbě na záhon nebo například pod stromy a keře. Výška rostliny je cm.


Hloubka výsadby je - cm. Vyžadují slunné stanoviště, snesou však i mírný polostín. Ladoňka je jednou z nejpěstovanějších drobných cibulovin. Dosahuje výšky maximálně cm.


Vykvétá v březnu převislými, zvonkovitými, jasně modrými. Jaro kvete modře: ladoňka, pomněnkovec, pupkovec, jaterník, kosateček Pro mnohé z nás jsou klíčem k jaru sluníčkově narcisy, zlatice, petrklíče. Existuje ale i spousta krásných nenáročných květin, které kvetou modře. Ladoňka fialová, známá také pod názvem ladonička zářivá, je nádhernou okrasnou cibulovinou pocházející z horských oblastí Turecka, Malé Asie a Kréty.


Nenáročná cibulovina, patří do čeledě liliovitých. Pochází z oblastí bývalého Ruska a Malé Asie, odtud také název ladoňka sibiřská. Botanický druh pocházející z JV Evropy, Kavkazu a Malé Asie.


Z jedné vyrůstá až stvolů. Cibulky mají průměr 2-cm. Na každém rozkvétají až 4. Modré převislé květy mají zvonkovitý, po úplném otevření hvězdičkovitý tvar. Květní stonek dosahuje výška 10–cm. Odrůdy ’Alba’: bílé květy.


Stonek lysý, na každé rostlině více stonků a více trávovitých listů (na rozdíl od ladoňky dvoulisté). Lidový název: ladoňka nicí. Hyacinthaceae - hyacintovité. Období kvetení: březen až duben.


Tato drobná cibulovina vykvéta na našich zahradách již od března. Od března do dubna se objevují zářivě modré, bílé nebo růžové květy, které mají. Někteří autoři řadí rod. Její cibule se vysazují v srpnu nebo září asi deset centimetrů hluboko.


Tyto něžné květinky většinou rozkvétají už v březnu, a tak se v květu potkávají se sněženkami, bledulemi či talovíny. Pro svou nenáročnost mohou ladoňky pěstovat i úplní zahrádkářští začátečníci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky