úterý 30. října 2018

Pěstování ve skleníku

Pěstování ve skleníku se mírně liší od pěstování na záhoně. Ve skleníku má ideální teplotní i vlhkostní podmínky, hrozny dříve dozrávají a jsou chráněny před hmyzem a ptáky. Réva také působí jako přirozené „stínění“ skleníku, proto se pod ní bude dobře dařit třeba rajčatům.


Pro pěstování ve skleníku je možné koupit i speciálně vyšlechtěné odrůdy „skleníkové“ révy. Chyby při pěstování často pocházejí nejen z neznalosti a nezkušenosti, ale také z rutiny a ledabylosti.

Nedělejte je a získejte ze svého skleníku co nejvíc. Ve třináctém století byly v Itálii postaveny první skleníky současného typu, aby chránily rostliny dovezené mořeplavci z exotických destinací. V sedmnáctém století se začaly v Anglii, v Nizozemsku a ve Francii budovat pro pěstování cizokrajných léčivek a tropického ovoce, jako jsou pomeranče a ananasy. Papriky se právem řadí k nejpěstovanějším a nejoblíbenějším plodinám, které s oblibou pěstují nejen lidé v České republice.


Skleník je ideální místo pro pěstování rostlin, které potřebují hodně tepla a vlhka. Stěny skleníku musí propouštět co nejvíce světla, ale zároveň. Paprika se dá pěstovat volně v zahradě, ve skleníku nebo i na balkoně.

Do poloviny května čekají ve skleníku sazenice plodových zelenin a některých letniček, až se noční a ranní teploty zvednou natolik, že se budou moci vysázet na svá stanoviště. Pokud se chcete dozvědět jak správně. Tyto druhy zvykejte na nižší teploty větráním skleníku.


Stejně jako ve skleníku se musíte rostlinám postarat o kvalitní zem a výživu, dostatek vláhy, větrání a stínění. Jen v dobrých podmínkách bude vaše úroda bohatá K větrání pařeniště budete potřebovat podpěru oken (větrací kolík) a stínicí nátěr nebo stínovky (bambusové či rákosové rohože), jež zabrání přehřátí a popálení rostlin sluncem. Lilek pěstují ve studeném skleníku , žiju v Krkonoších. Věřím, že v případě řádné péče by byla radost z pěstování veliká. TXT: Boris Berrea RUBRIKA: Growing.


Skleníky, pařeniště a foliovníky spojují výhody venkovního a vnitřního pěstování bez jejich nejzásadnějších neduhů. Pořízení je sice celkem nákladná, případně pracná záležitost, ale rozhodně se vyplatí. Samozřejmě však s sebou. Noční a denní venkovní teplota nezřídka vykazuje velké rozdíly, což chilli papričkám a paprikám obecně příliš nesvědčí.


Markéta Hubáčková Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Využití nepoužitelného skleníkového prostoru pro stolní odrůdy a vypěstovat hrozny v nehostinné oblasti pro révu vinnou. Ve slunečních dnech je nutné ve skleníku větrat.

V květnu jsou ještě chladná rána, proto nevětrejte skleník dveřmi, aby rostliny nepřestydly. Ani starší okurky nemají rády studený přízemní vzduch, žloutnou jim listy a oslabují celou rostlinu. Ve středních a vyšších polohách vypěstujeme melouny pouze ve skleníku. Na jihu Moravy se pěstování této sladké zeleniny v posledních letech poměrně rozšířilo, jeho technologii se však zahrádkáři věnují málo a úroda ještě nebývá veliká.


Při pěstování ve skleníku musíme pravidelně větrat, zajistit přístup hmyzu pro dobré opylování květů a zalévat rostliny zásadně ke kořenům, abychom zároveň nesmáčeli listy. Proti růstu plevelů se doporučuje pěstovat rajčata na černé netkané textilii. Očekáváte od pěstování ve skleníku velkou sklizeň, možná i dvě za sezonu, a těšíte se, jak si pochutnáte na krásných zdravých a velkých rajčatech.


Zde nabídneme pár tipů, jak si s tím poradit. Takže budete nejen potěšit oko růžový lesk, ale také bude příležitost, aby se dobré peníze. Jde asi o nejoblíbenější zeleninu, není proto divu, že kdo má šanci a prostor, pěstuje si. V knize najdete všechny potřebné informace k pěstování rostlin všeho druhu. Kniha vás naučí pěstovat jak zeleninu, tak i třeba ovoce nebo bylinky.


Nechybí samozřejmě ani okrasné rostlinky jako třeba kaktusy a sukulenty (ty mě osobně zajímají nejvíce) či například orchideje. Rajčata ve skleníku nebo fóliáku - jistě, že to také jde. Nebývá taková úroda jako venku na záhoně, ale bývá dřív.


A ještě se dá uspíšit seříznutím rostliny asi za 3. Ale hlavně - chce to hodně větrat (kvůli hrozbě houbových chorob a často také kvůli opylení). Spon při výsadbě tyčkových rajčat ve skleníku je 100x50cm. Výsadba do skleníku už koncem dubna nebo začátkem května.


Rajčata jsou samosprašná, jejich květy se opylují samovolně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky