středa 5. června 2019

Prořezání ovocných stromů

Vhodný způsob a doba pro prořezávání ovocných stromů závisí na konkrétním druhu, stáří a stavu dřeviny. Jabloně a hrušně (tedy jádroviny) je nejlepší prořezávat v době vegetačního klidu do předjaří, nejlépe v období, kdy už nemrzne. U ovocných stromů se běžně provádí předjarní řez. U starších stromů je lepší provést řez až za vegetace. Omezí růst takzvaných vlků, podpoří tvorbu poupat a bohatší.


Na druhou stranu má však zákrsek menší životnost a neplní v zahradě estetickou a zastiňovaní funkci vysokých stromů.

Ty se navíc na slunce „dosáhnou“ například i přes stín vyšší zdi, která by malé zákrsky zcela utopila ve stínu. I polokmeny a dokonce vysokokmeny mohou mít proto na prostornější zahradě své místo. Nejenže se tím zvyšuje výnosnost ovocných stromů, ale také se samotná rostlina zmlazuje, tvaruje a odstraňují se případné vady, které by mohly přerůst ve vážnější nemoc.


Výchovné řezy stromů se provádějí u mladých stromků. Udržovací řezy stromů neboli průklesty jsou řezy stromů v plné plodnosti. Zmlazovací řezy se provádějí u stromů, které ustávají v růstu, přestávají plodit a potřebují povzbudit.


Prořezávání stromů a řez dospělých stromů - Řez patří mezi nejběžnější zásah při péči o strom. Ačkoliv stromy v lese rostou dobře pouze za.

Hlavní větve u ovocných stromů je třeba směrovat do vodorovné polohy. Pak pomaleji rostou a lépe nasazují na plod. U mladých stromků si lze pomoci i tak, že se větve zatíží nebo dokonce přiváží, strom se přizpůsobí a vytvaruje podle vašeho přání.


Jsem velmi spokojený, spolupráce byla vynikající. Má-li vyvinutou korunu, není ji třeba pravidelně řezat. Myslete hlavně na řez větví, které zahušťují korunu, dříve než zesílí. Jedním z nich je i jejich správné a kvalitní prořezávání a začišťování.


S unikátními japonskými pilami Silky si práci navíc užijete. Výsledkem bude hladký a čistý řez, díky čemuž se rána ve dřevě rychleji zhojí. Pily Silky jsou pečlivě vyrobeny tradičními japonskými postupy do toho nejmenšího detailu. Vaše stromy s nimi zaručeně dostanou tu nejlepší péči.


Mrazy už pominuly a nastala poslední vhodná chvíle pro prořez ovocných stromů. Za správnou úpravu vás stromy odmění větší úrodou, ty starší. Nejvhodnějšími nástroji na prořezávání ovocných stromů jsou zpravidla zahradnické nůžky, prořezávací pila a odvětvovače. Na tenčí větve používejte zahradnické nůžky, na silnější větve prořezávací pilu a na obtížně dosažitelné větve odvětvovače.


Jsem tu prvně a potřebuji radu, než něco podělám. Zdědil jsem ovocnou zahradu, ve které nikdo nic neudělal asi roků.

Tuto praxi získáte s léty zkušeností. Výchovný řez se v předjaří týká všech druhů ovocných stromů , udržovací pouze jabloní a hrušní. Teplota během dne, kdy se pustíte do práce, by. Zahrádkář, který respektuje zákonitosti růstu a plodnosti ovocných stromů , začne s jejich průklestem až za zelena, obvykle v období od května po odkvětu.


U mladších stromů nenechte narůst příliš mnoho vertikálních větví v koruně. Odstraňte je na větevní kroužek nebo zakraťte na boční výhon, který se více sklání k zemi, a tím postupně rozšíříte korunu. Je však možné nahradit jaro druhou polovinou června nebo dobou po sklizni. Výrazně lépe švestka zvládá řez v průběhu vegetace. Prořezání švestky v únoru spadá do kategorie mýty a pověsti.


Během zimy jsou jakékoliv úpravy nevhodné. Konkrétně máme na mysli první dávku hnojiva. Pro každý druh ovocných stromů nebo rostlin pěstitel má obvykle docela jasný ideál správného rozložení částí nebo větví (stavba koruny).


Ovocnář často ořezává rostliny, které jsou slabé, křivé a neduživé, aby se rostly bujněji a rovněji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky