středa 11. února 2015

Zlatobýl účinky

Zlatobýl je rozšířen na celé severní polokouli. Rostev nížinách i na horách, většinou na světlých místech: hráze rybníků, cesty, paseky, skaliny. Z účinných látek musíme zmínit hořčiny, silice, saponiny, třísloviny, glykosidy a flavonoidy. Mimo léčení se zlatobýl v dřívějších dobách používal také k výrobě barev na plátno a vlnu.


Je však nutné vypít 2—litry zlatobýlového čaje denně. Stimulace ledvin k čištění organizmu močí od metabolitů a odpadů zlepší i revmatické potíže a dnu.

Zbavení se organizmu těchto látek se projeví nepřímo i na vylepšení průběhu jiných zánětlivých procesů v organizmu, na zvýšení životní energie a pozitivní náladě. Za blahodarne účinky zlatobyle sú zodpovedné látky, ktoré obsahuje, ako napríklad prospešné flavonoidy, rutín, triesloviny. Táto rastlina je totiž pre svoje pozitívne účinky na močovú sústavu veľmi známou súčasťou rôznych druhov prípravkov. Zlatobyľ obyčajná má silný a viditeľný vplyv.


Celík zlatobýl , ale také celník, svalník, žlutá metla, hadí traňk, vysoký traňk, zlatobejl neboli zlatobýl obecný (Solidago virgaurea). Působí jako protizánětlivý pomocník a urychluje hojení ran. Krásná zlatavá léčivá bylina pozdního léta, která se hodí i do vázy.


Zvláště jeho příbuzný zlatobýl kanadský je naprostý krasavec, účinky má.

V době květu vytváří značné množství žlutých květů. Listy zlatobýlu jsou podlouhle vejčité a jemně pilovité. Květy jsou jazykovité, mají jasně žlutou barvu a skládají se do hroznovitého květenství.


Muži určite ocenia jej blahodárny vplyv na prostatu, ženy napríklad aj pri silnejšom krvácaní počas menštruácie. Toto samozrejme stále nie je všetko čo táto zlatá bylinka “dokáže”. Ale na úvod vám to hádam stačilo. Vytrvalá rostlina zlatobýl obecný vyniká svými močopudnými, svíravými a protizánětlivými účinky , proto ji příznivci bylinkářství a přírodního. Můžeme jí nalézt v nížinách i ve vyšších.


Tato bylinka rozkvéta od poloviny léta až do září, jmenuje se zlatobýl kanadský a je možné sbírat jej pro podobné účely jako celík obecný respektive celík zl. Kde roste zlatobýl obyčejná a jaké části se sbírají Ze zlatobýlu obyčejné se sbírá její kvetoucí květ a nať. Je vhodný jako solitérní rostlina nebo ho můžeme umístit podél zdí či trávníků. Pro své zlatavěžluté květy a prokazatelně příznivé účinky, především při onemocnění ledvin, je pěstování zlatobýlu rozšířeno téměř po celé Evropě.


Pro nejrůznější zdravotní problémy se zlatobýl kanadský používá ve formě čaje, který louhujeme deset minut a popíjíme dvakrát až třikrát denně. Bylinkáři doporučují si po nějaké době užívání udělat přestávku. Pro nás, amatérské bylinkáře, je dobrou zprávou, že skutečně velmi hojný zlatobýl kanadský má stejné léčivé účinky jako zlatobýl obecný. Někdo sice uvádí, že trochu slabší. Může se používat také jako kloktadlo pro léčbu zánětů v ústní dutině.


Je však třeba upozornit, že se zlatobýl nesmí užívat při otocích, které jsou způsobeny nedostatečnou činností ledvin nebo srdce, nedoporučuje se ani v době těhotenství a kojení.

Květy rostou v soukvětích na vrcholku lodyhy a skládají se z vnějších samičích květů a vnitřních oboupohlavních trubkovitých květů. Plodí ochlupacenou nažku s chmýrem. Pití zlatobýlového čaje pomáhá při problémech se zvětšenou prostatou. Používá se při onemocněních ledvin, zánětech močových cest, zvětšené prostatě, účinkuje též do.


Co budeme potřebovat na mast. Na zlatobýlovou mast si připravte: – cca hrsti zlatobýlových listů a nerozvinutých květů, – cca 1g domácího sádla nebo kosmetické vazelíny, – čistý vymytý kelímek. Droga působí močopudně, protizánětlivě, rozpouští kaménky, podporuje látkovou výměnu, pomáhá při chronických chorobách ledvin a močových cest, při zbytnění prostaty, tlumí krvácení v trávicím ústrojí, zevně se osvědčila na špatně se hojící rány, ekzémy, zanícené rány apod. Podrobný popis - Celík zlatobýl.


Podáváme jako nálev, kloktadlo, obklady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky