pondělí 18. července 2016

Rez stromu

Cílem tohoto řezu je pravidelné, nejlépe každoroční ošetření stromu. Tento řez udržuje dřevinu v požadovaném rozměru, plodnosti a zdravotním stavu, lze jím také pozitivně ovlivnit střídavou plodnost stromů. Dá se použít skoro u všech druhů.


Výchovný řez ovocných dřevin část 1. Josef Čermák z ekologické organizace PagoPago vede kurz řez a péče o ovocné stromy.

Korunka stromu má mít terminální výhon se čtyřmi hlavními kosterními větvemi. Všechny přebytečné a nevhodně rostoucí výhony hladce odřízneme na větevní kroužek. Základní boční výhony zkrátíme na 4–pupenů, volíme výhony směřující ven z koruny.


Dobré pro řez broskvoní je naučit se rozlišovat různé druhy výhonů této ovocné dřeviny. Reizstromtherapie – kurz und knapp. Der Strom ist schmerzlos und löst nicht direkt eine Erektion aus. Die Therapie stärkt die Penismuskulatur, sodass eine.


Autor: Thinkstockphotos.

U višní, stejně jako u broskvoní, můžeme provádět zásahy do růstu během vegetace stromu od června do srpna. Termíny řezu jednotlivých druhů ovocných dřevin. Jádroviny (jabloně, hrušně, kdouloně a další) řežeme hlavně v předjaří - zimní řez. Předčasně provedený letní řez způsobí pouze vyrašení jednoho případně více terminálních poupat.


Růst a vývoj ovocných dřevin ŽIVOTNÍ ČILI VĚKOVÁ OBDOBÍ OVOCNÉ DŘEVINY. Vyklíčením semene začíná ovocná dřevina nový životní cyklus, prochází. Cílem ošetření je zlepšní vitality stromu, tedy co nejdéle prodloužit jeho kulturní, historickou a ekologickou funkčnost. Je nutné dbát na to, že starý prohnilý strom je jedinečných domovem pro nespočet dalších organismů.


Příliš silný řez může stromu způsobit výrazný zdravotní stres. Na druhou stranu, mají-li lidé a stromy společně žít v městských a příměstských oblastech, pak musíme občas na stromech k řezu přistoupit. Takto ošetřujeme rány stromu větší než cm. V září a říjnu neřezejte větve o větším průměru než cm.


Rozdíl mezi slivoní do sadu a do malé zahrady Do velké zahrady a sadu je vhodný pyramidální tvar koruny s kosterními větvemi pod úhlem 120°. Reakce stromu na řez Po hlubokém zpětném řezu výhonů a větví zbude jen relativně malé množství pupenů. Vyraší pak malé množství silných nových výhonů.


Dbejte na to, abyste použili vždy čisté nářadí a nezanesli do stromu řezem infekci.

Seříznuté větve a vrcholový terminál ošetřete stromovým balzámem nebo štěpařským voskem. Po použití nářadí ihned očistěte a skladujte jej na vhodném místě (čistém a suchém). Ve stromu s otevřenou korunou terminál chybí a korunu tvoří čtyři nebo pět bočních kosterních větví. U mnoha dřevin je otevřená koruna vhodnější, ale u jabloně jsou si z více specifických důvodů tyto varianty rovnocenné. Po několika letech přejdeme od výchovného řezu k řezu udržovacímu.


Ten se provádí asi po nejdelší čas života stromu. Rozd ělení podle míry zmlazení 1. Letný rez je vhodný pre väčšinu ovocných druhov pestovaných v našich klimatických podmienkach: malvice (jablko, hruška) a kôstkoviny (slivka, čerešňa, marhuľa, broskyňa, višňa, atd.) – tento trojkrokový postup platí pre všetky druhy. Na stromku v exteriéru si ukážeme, jaké druhy větví na stromku máme, jaký je jejich úkol do budoucnosti, co redukujeme, které větve odstraníme celé a co naopak neseřezáváme.


Upozorníme vás také na rozdíl mezi řezem okrasných a ovocných dřevin. Hlavní období řezu většiny ovocných dřevin je již dávno za námi, přesto je potřeba vzít občas nůžky do ruky a provést kontrolu bujně rostoucích druhů. Jarní řez ovocných dřevin je pro správný růst a budoucí úrodu stromu velmi důležitý. PRVNÍ ŘEZ OPADAVÉHO STROMU Pro urychlení kořenění potřebuje strom co nejvíce listoví, které produkuje energii. Při sázení upravte poškozené a sestřihněte příliš dlouhé kořeny.


Rovněž upravte poškozené a odstraňte odumřelé větve a všechny slabší sekundární koruny. Platí to rovněž pro jabloně. Meruňky řežeme zásadně na jaře, nejlépe na počátku rašení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky