středa 26. října 2016

Prvosenka jarní

Prvosenka obsahuje hlavně saponin, glykosidy, primverin a primulaverin a stopy silice. Květní droga má slabě medový pach a nasládlou chuť, oddenek má anýzovou vůni a škrablavou chuť. Prvosenku jarní, bylinka též známá jako petrklíč, většina lidí zná jako součást okrasných záhonků a skalek.


Má však i léčivé účinky. Prvosenka zklidňuje , působí močopudně a projímavě , patří proto mezi ideální bylinky pro jarní kúru k pročištění organismu. Prvosenka je vytrvalá bylina, která je rozšířená zejména v Evropě a Asii. U nás je častá na slunných, vlhkých lukách, lesních pasekách apod.


Botanická charakteristika: Vytrvalá bylina s přízemní růžicí listů a 4. Z oddenku vyrůstá Z oddenku vyrůstá Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie. Petrklíč (= prvosenka jarní ) a petrklíč vyšší (latinsky primula veris, primula elatior) léčí nemoci dýchacího ústrojí, zahlenění, revma, lehčí. Prvosenka (z latinského Primula = malá první, jelikož často kvetou brzy zjara, česky lidově petrklíč) je rod vytrvalých bylin (výjimečně jednoletých).


Většina původně roste v Evropě a Asii, několik druhů v Americe. Celkem existuje asi 5druhů prvosenek. Některé jsou pěstovány pro ozdobu.


Můžeme jí najít na loukách, travnatých stráních, v řídkých lesích a křovinách, kde je. Sbírá se také prvosenka vyšší (Primula elatior) , která všaqk obsahuje menší obsah účinných látek. Plod tvoří vejčitá tobolka. Oba druhy kvetou od března do května. Zjistěte od ostatních pacientů zkušenosti s tímto lékem.


Prvosenka vyšší má sírově žluté nevonící květy, kalich přiléhá ke korunní trubce, není nafouklý jako u prvosenky jarní a na kalichu jsou výrazné zelené žilky. Tobolky jsou po odkvětu delší než kalich. Prvosenka se běžně používá proti bronchitidě , zánětu plic , bronchiálnímu astmatu , chřipce , revmatickým bolestem, atd.


Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Z oddenku v zemi vyrůstá růžice přízemních, pilovitě vroubkovaných listů vejčitého tvaru. Uprostřed listové růžice roste stvol dlouhý – cm.


Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Hodí se na kraje trávníku i trvalkových záhonů nebo pod listnaté stromy.


Oblíbená rostlina básníků a skladatelů. Shakespeare ji zmiňuje ve svém Snu noci svatojánské. Nasbírala a usušila je pro mě moje maminka a já už nějak zapomněla, co jsem s nimi vlastně zamýšlela.


Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně. Je známa pod lidovým názvem petrklíč, tímto názvem bývá také označována i. Vzhledem k tomu, že je tato rostlina chráněná k jídlu. Květy prvosenky se používají také jako bylinkové směsi do lázní pro nervově labilní jedince, protože prvosenka má uklidňující schopnost. Není to vůbec k zahození… V tomto čaji z květů prvosenky se.


Používá se květ ve formě nálevu. Petrklíč, primule, prvnička, nebeklíček, kačenka a ještě další lidové názvy patří oblíbené a nenáročné jarní květině, která se správně botanicky nazývá prvosenka (Primula). Podobně je tomu také v dalších evropských jazycích.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky