středa 22. března 2017

Borůvkové listí

Borůvkové plody jsou mimořádně užitečné i pro dospělé. Sušení borůvkového listí Pro použití v lidovém lékařství sbíráme mladé listy borůvky z jara na prosluněných místech. Sbírat je musíme ještě před květem, protože později, při vývinu plodů, ztrácí své účinné látky. Aby se úplně neuchřadlo, je nejlepší mu nabídnout lžíci borůvkové šťávy čerstvě vymačkané nebo šťávu z kompotu a po chvíli to několikrát opakovat. Jinak se žaludek opět vzepře a budete mít tmavomodroflekaté okolí.


Při počátečních stadiích nebo pouze mírných formách cukrovky se dopo­ručuje směs borůvkového listí s natí jestřabiny, suchých slupek fazolových lusků, listů ořešáku a kořene lopuchu.

Já osobně bych se přikláněla spíš k tomu nálevu než odvaru, protože při vaření se ničí spousta dalších prospěšných látek, což je škoda. Odvar z listí borůvek je oblíben zejména diabetiky, a to pro jeho schopnost snížit hladinu cukru v krvi. Rovněž osoby s oslabenými močovými cestami využívají účinků odvaru pro předcházení infekce močových cest. Tradiční herbáře rovněž vyzdvihují účinky odvaru na podporu funkce mozku pro starší osoby, podporu zraku, jaterní choroby a obecně pro posílení imunity.


Při silnějších průjmech sníme každou hodinu hrst plodů nebo si můžeme připravit nálev ze tří hrstí sušených borůvek, které se zalijí asi 2ml vařícího trpkého vína. Pije se nadvakrát se čtvrthodinovou přestávkou. Listí obsahuje myrtillin, který je v této době v nich nejvíc obsažen. Myrtillin má vlastnost jako vitamín P , zlepšuje vidění v temnu a zpevňuje cévní stěny.


Chodíte-li pravidelně s kyblíkem do lesa na borůvky, pravděpodobně z nich potom upečete výtečný koláč nebo buchtu.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. Zavařování (sterilace) masa … maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. In Südböhmen gibt es eine Variante (kynuté borůvkové knedlíky), bei der Heidelbeeren zur Füllung und geriebener Topfen zum Bestreuen verwendet werden. Germknödel werden immer warm serviert und sind besonders auf Skihütten im deutschsprachigen Raum beliebt.


Sušené borůvky a borůvkové listí slouží jako podpůrné antidiabetikum. Léčivou surovinou nebylo pouze ovoce, ale i borůvkové listí. Dnes jeho některé specifické vlastnosti využívá i moderní medicína. Výtažky z plodů jsou součástí mnoha léků na různé oční potíže. Pravidelná konzumace ovoce může mírně zlepšit zrak a nebo přinejmenším přinést úlevu od různých očních bolestí.


A tím prospěšné vlastnosti borůvek. Připravte léčivo jednou polévkovou lžící jemně nakrájené borůvkové suroviny a sklenicí vroucí vody. Je žádoucí těsně uzavřít kontejner a trvat minut. Pak je produkt filtrován a ochlazen, používá se 2ml čtyřikrát denně. Z nich si můžeme připravit borůvkový čaj.


Studený výluh po té odpaříme na polovinu. V průběhu dne pijeme po doušcích čtyři šálky velmi horkého čaje. Dobrý den, pane Josef, nevím sice, co myslíte těmi bobulkami, ale faktem je, že větvičky samičí jsou hladké po opadu listí oproti samčím, které mají pupeny.

No a rakytník je léčivý CELÝ, jenom nemá obsažené látky v takovém množství jako plody. Likér z čerstvé borůvkové šťávy je dokonalou lahůdkou pro mlsné jazýčky. Stejně postupujeme při přípravě likéru jahodového, malinového, ostružinového. Hrst vaříme asi minut v půl litru vody a pak scedíme. Borůvky mají podobné léčivé účinky jako brusinky.


V plodech i listech byly zjištěny látky s účinky proti bakteriím, které jsou termos tabilní, to znamená, že se neničí tepelným zpracováním.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky