středa 1. listopadu 2017

Hryzec zahradní

Zahradni in Karlsbad reservieren. Schnell und sicher online buchen. Jetzt buchen mit Booking. Viele Unterkünfte – tolle Preise! Ihre Buchung direkt bestätigt!


Einfach, schnell und sicher buchen!

Jsou až dvojnásobně větší než hraboši, podle velikosti a robustní stavby je snadno poznáme. Hryzce poznáte podle tmavohnědé srsti a chlupatého ocásku. V současné době je hryzec jeden ze živočichů, který způsobuje na zahradách opravdovou pohromu. Pokud máte zahradu nedaleko vodního toku, nebo pěstujete na zahradě zeleninu, pak je větší pravděpodobnost, že vás hryzec navštíví.


Když na zahradě začne řádit hryzec , je to pohroma. Když se přemnoží a táhnou z polí do zahra činí hraboši zahrádkářům velké starosti. Hryzci vycházejí ze svých podzemních sítí většinou v noci a východ se snaží dobře zamaskovat.


Hryzec vodní je náš největší hraboš. V Česku je to běžný druh, z našich hrabošů největší.

Všechny tyto rostliny by údajně měly naše zahradní nepřátele odpuzovat. Někomu tato ochrana žádoucí výsledky přinese, jinde je tento způsob naprosto marný. Hraboš nebo hryzec ničí úrodu Na zahrádce se nám usadil hraboš nebo hryzec. Sežere téměř všechno: mrkev, červenou řepu, brambory i tulipány, okouše kořeny u okurek, zbytek potom uvadne. Nejvíce ohrožené však jeho činností bývají mladé stromky.


Je to příbuzný všem hlodavcům ( Rodentia ) a chutnají mu dužnaté kořeny, hlízy a bulvy naší zahrady. Ničí ovocné stromy, záhony se zeleninou či jiřinami. Jako další hlodavci se i hryzec rychle rozmnožuje. Přezimuje díky nastřádaným zásobám, anebo okusováním kořenů stromů pod zemí.


Místo pastiček, jimž se hryzci často úspěšně vyhýbají, je dobré snažit se na zahradu přilákat jejich přirozené nepřátele – lasičky, užovky, poštolky, ale třeba i krtky. Nejste přihlášen(a) články. Zejména škodí tím, že hloubí podzemní chodbičky a doupata, takže dochází k uschnutí kořenů rostlin. Hledáte správný typ trávníků či. Více však škodí okusováním kořenů ovocných stromů a okrasných keřů.


I hryzce můžeme zkusit vypudit předměty vyluzujícími zvuky nebo vydávajícími pachy, stejně jako můžeme do jeho blízkosti zasadit rostliny a bylinky, které nemá rád. Skryté hobby zahradní obrubníky (skrytý plastový obrubník) využijete pro oddělení trávníků od okrasných záhonů, zpevněných cest, ale i pro ohraničení solitérů v zahradě. Hobby plastové zahradní obrubníky úplně zabraňují prorůstání trávníků tam, kde je to nežádoucí a zdůrazňují velice čisté a estetické linie. Nemáme-li dostatek prostoru, nainstalujme alespoň bezpečné umělé napajedlo.


To je vhodné umístit na zem na volné prostran- ství (aby měli pijící živočichové možnost včas spatřit případného predátora a utéct),.

Proti hryzcům můžeme použít i různé druhy jedovatých návnad a pastí. Na první pohled tedy nepoznáte, že je rostlina napadena. Až po vyrytí ze zeminy či s prvními náznaky hynutí rostliny zjistíte, že máte po úrodě. Je však většího vzrůstu. Přišli jste k okousaným cuketám, melounům nebo aktuální sklízíte brambory nesoucí stopy po zoubkách hlodavců?


Ať už je situace jakákoli, o nic. Poškodí v podstatě vše, zaměří se na kořeny bylin, stromů a keřů, vše co bude vyčnívat nad zemí, sežere. Při snaze zbavit se ho, musíte být obrněni neuvěřitelnou trpělivostí. Nelze spoléhat na jednu metodu, ale je třeba jich vyzkoušet více.


Velké ovoce – jádroviny, peckoviny, ořešáky Naše zahrady jsou rejdištěm pro různé škůdce ovocných dřevin, místem, kde se množí houbové choroby. Hlavně to nesmíte vzdát. V každém chodbovém labyrintu jsou až komory pro stavbu hnízda. Na rozdíl od krtka jsou jeho hromádky nepravidelné, s otvorem na okraji. Od března do října vrhají samičky 3x až 4x mláďata, v průměru po kusech.


Nosí je pouhých dní, ale jejich úmrtnost dosahuje až.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky