pondělí 19. února 2018

Opuncie plod

Opuncie (latinsky Opuntia) jsou rostliny kaktusovité čeledi, tj. Zahrnují asi 3druhů, z nichž nejznámější je Opuntia ficus-indica, takzvaná opuncie mexická nebo také opuncie indická , která může být buď trnitá – amyclaea, nebo bez trnů – inermis. Plod roste na konci plochých oválných listů a skutečně se tvarem podobá fíku.


Jsou tvrdé, váží až 3g. Exotické ovoce opuncie má blahodárné účinky na zdraví, ale musíte vědět, jak se jí a připravuje.

Nejprve ji očistíme a pomocí triku oloupeme. Opuncie mají zajímavou stavbu, krásné, veliké, žluté či červené květy a jedlé a sladké plody. Obsahují vitamíny, minerály, vlákninu, sacharidy a díky těmto látkám je podpořeno fungování těla, vylučování, metabolismus a spalování podkožního tuku.


Opuncie prezentuje hlavně šťavnatost a sladkost, i když existuje i hořký druh. Je bohatá na vápník, draslík, fosfor, sodík a vitamin C. Konzumování se doporučuje pro dobré zažívání, ke kontrole diabetu či proti chřipce. Vhodná je i pro osoby, jež chtějí zhubnout.

Opuncie je kaktus pouštního typu s nádhernými květy a chutnými sladkými plody. Na plodech dekorativních opuncií si však nepochutnáme. Plod se bude chovat jako by se jednalo o řízek rostliny.


Důležitý je pouze dostatek světla a tepla. Pěstování opuncií není moc složité - opuncie je kaktus. Opuncija, žabica, indijska smokva ili svekrvin jezik (Opuntia ficus-indica) je 1-m visoka, člankovita zeljasta trajnica iz porodice kaktusa (Cactaceae). Původně se opuncie vyskytovaly téměř po celé Americe.


S objevením Ameriky se postupně dostaly také do Středozemí a dalších částí světa. Plod bychom nalezli na konci plochých listů. Jeho tvar je oválný, dlouhý kolem centimetrů. Svým tvarem nám může na pohled připomenout fíky. Barva tohoto plodu je od zelené až po žlutou.


Celá slupka tohoto plodu je poseta ostrými trny, které se mohou nepříjemně zabodnout do ruky. Nemusíte se ale obávat, protože před tím, než se ovoce dostane do obchodů, trny se odstraní. Opuncie jsou rostliny z čeledi kaktusovitých, které pocházejí z oblasti rozkládající se od Kanady po Ohňovou zemi.

Pravděpodobně znáte okrasné druhy, které v našich klimatických podmínkách bez problémů přezimují, možná je dokonce máte na své zahradě. Existujú aj mnohé ďalšie druhy napr. Opuncia cilindrica, Opuncia rufida, Opuncia mikrodasys a mnoho ďalších. U nás v Česku bohužel opuncie venku růst nemůže, jelikož není mrazuvzdorná.


To však neznamená, že si opuncii nemůžete vypěstovat. Hledáte-li návod na pěstování opuncie , pak se začtěte dále. Plod se plechovkou nabere a vykroutí a následně se roluje po novinovém papíru, čímž se většiny bodlinek zbaví. Nato se důkladně omyje a může putovat na trh. Opuncie je plod kaktusu, který se v Izraeli jmenuje sabres a říká se mu také cabar.


Právě podle tohoto plodu v tlusté pevné slupce poďobané puntíky z miniaturních bodlinek, která skrývá sladké a šťavnaté ovoce, se říká „cabár“ také každému, kdo se narodil v Izraeli. Opuncie se dají rozmnožovat tímto způsobem, ale jednodušší je řízkování článků. Když rozříznete plod opuncie, je plný semen, která se musí vyndat kávovou lžičkou a očistit.


Výsev je možný do kaktusové zeminy. Plod kaktusu je krásně zbarvený, od zelené přes žlutou až červenou. Na jeden litr potřebujete Na jeden litr potřebujete asi 8kg plodů opuncie. Opuncie pochádzajú z Mexika, odrody s málo tŕňmi alebo úplne bez tŕňov pestovali pravdepodobne už Aztékovia. Naproti tomu ostnaté odrody exportovali už skôr španielski moreplavci a stali sa predovšetkým v Južnej Afrike, Indii a Austrálii utrpením.


Dnes sa vyskytuje v mnohých oblastiach s tropickým a subtropickým podnebím ako „burina“.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky