čtvrtek 15. února 2018

Udržování vody v bazénu

Do našeho bazénového centra zavítala Adéla Gondíková s pořadem Rady ptáka Loskutáka. Povídali jsme si o tom, jak udržovat vodu v bazénu , aby byla vždy krásně čistá. Do vody v bazénu se dostává spousta nečistot, jako jsou zbytky opalovacích krémů, trávy, utonulý hmyz atd. Aby voda v bazénu zůstávala čistá a nezávadná, je třeba ji pravidelně dezinfikovat a chránit před bakteriemi a řasami.


Zezelenal vám bazén, a přestože jste do něj nalili už litry bazénové chemie, stále nic nefunguje?

Našli jsme účinné a jednoduché řešení a to pomocí oxidu chloričitého. Napojovací potrubí musí mít průměr nebo mm. Po počáteční investici Vás dezinfekce vody nestojí téměř nic. Jediným nákladem na úpravu vody je bazénová sůl, která na 30mbazén vyjde na jednu sezónu na 1. Základem čisté vody v bazénu je správná hodnota pH.


Doporučovaná hodnota pH je 7-4. Hodnotu pH určíme pomocí testeru pH. Na požadovanou hodnotu upravíme pomocí přípravků pH plus, případně pH mínus.

V eshopu naleznete kategorii úprava pH, pH minus, plus. Základní údržba vody v bazénu spočívá v udržování správných chemických parametrů vody. Savo Chlor Šok řasy zlikviduje, poté aplikujte Savo Vločkovač či Projasňovač, který pomůže filtračnímu systému odvést z vody všechny zbytky řas. Se správným pH vody budete mít s obsluhou bazénu kli v opačném případě nastávají problémy. Ideální hodnota vody je až 2. Při hodnotách pH menších dochází ke korozi kovových součástí bazénu.


V bazénové hale (prostor okolo bazénu ) má být teplota vzduchu o 1-°C vyšší než teplota vody v bazénu. Aby byla voda v bazénu skutečně čistá, musíte si ji připravit tak, aby reagovala, jak potřebujete,“ říká specialista na čistění bazénové vody František Turek. Pokud je voda v bazénu příliš železitá, je třeba častěji kontrolovat její pH, aby se nekalila a nebyla tak neesteticky tmavá. Odborníci doporučují použít přípravek, který má Ph vyšší , aby se vyrovnala kyselost vody.


Doby, kdy bylo nutné všechnu vodu ze zahradního bazénu vypustit, ručně jej celý vyčistit a poté napustit novou, jsou již naštěstí dávno pryč. Mít stálý přehled o tom, jaká je aktuální teplota vody v bazénu, je docela důležité. Každý člověk je v tomto směru jiný. Někteří lidé preferují teplotu „tak akorát“ nad jednadvacet stupňů celsia. Někdo by do vody v žádném případě nevlezl, pokud by neměla alespoň pětadvacet stupňů.


Sůl do bazénu jako snadné řešení pro úpravu vody. Toto platí, pokud na začátku sezóny měníte vodu kompletně.

Alternativou k automatu může být také slaná voda v bazénu. Přečtěte si o této možnosti více zde. Popis fungování bazénového automatu. Měření pH vody v bazénu je důležité.


Přesto ho mnozí podceňují. Dešťová voda obecně má pak vlivem plynů v ovzduší kyselý charakter (pH – 0), což negativně ovlivňuje ideální pH vody v bazénu , které se má pohybovat v rozmezí až “ vysvětluje Kateřina Tylová ze společnosti Albixon. Odpařování vody z bazénu způsobuje její ochlazování.


Solární plachta zabraňuje odpařování vody. Položením solární plachty na bazén snížíte ochlazování vody v bazénu. Teplota vody v něm přirozeně klesá a vy tak hledáte způsoby, jak ji přinejmenším udržet teplou, v ideálním případě i přímo ohřát. Při použití některých variant (například zastřešeného bazénu v kombinaci se solárními panely) garantují výrobci až deset měsíců koupání ve vodě o příjemné teplotě.


Nevím, jak jste počítali, ani jak jste trefili to dávkování.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky